Вижте взривовете, с които отпушиха устието на Велека (ВИДЕО)

Военнослужещи взривиха контролирано устието на река Велeка в община Царево заради критично повишаване на нивото ѝ.

Бързото снеготопене е повишило драстично нивото на реката и е създало опасност от заливане на пътя и откъсването на две села – Синеморец и Резово, алармира кметът на община Царево Георги Лапчев. Затова той е потърсил помощ от областната управа и армията.

"Над 20 контролирани взрива, с които да отворим пясъчната коса, тоест подпомогна се малко оттичането на реката, тъй като нивото на река Велека вече беше започнало да залива пътя. Ако оставим на природата реката сама да се изтече, имаше опасност нивото да се вдигне още повече", каза общинският управник.

От пресцентъра на Военноморските сили обясниха, че за пробиването на речното корито са извършени общо 15 контролирани взрива. Благодарение на тях е възстановено нормалното вливане на река Велека в морето.

Операцията е планирана и осъществена след получено искане от Областния управител на област Бургас, положителна резолюция на началника на отбраната генерал Константин Попов и заповед на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев. Тя продължи 6 часа. След спешния пробив нивото на реката е спаднало с метър.

Кметът Лапчев публикува видео на експлозията в профила си във Фейсбук:

От Пътната агенция предупреждават шофьорите да се движат с повишено внимание по пътя Царево – Резово в участъка преди стоманения мост над река Велека заради силни ветрове и опасност от заливане на пътното платно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България