Глобалният пакт на ООН за миграцията е в интерес на Германия, заяви Меркел

Красимир Каракачанов: Нямаше никакъв дебат за оставката на Валери Симеонов, нямаше и въпроси към Марияна Николова

Парламентът избра Марияна Николова за вицепремиер

Джема Грозданова: Украйна има подкрепата на международната общност

Шофьор оцеля след зрелищна каскада

Министър Кралев показа зала „Арена Армеец“ на иранска делегация

Процедурата по българско гражданство приключва с указ на президентската институция, заяви Цветанов

Държавата с извънредни мерки заради нарасналия приток към язовирите

85 000 деца може би са умрели от глад в Йемен, според хуманитарна организация

​23-годишна италианка е отвлечена в Кения

Румъния е подготвена за председателството на Съвета на ЕС, заяви Виорика Дънчила

Рамадан Аталай към ГЕРБ: Докога ще продължавате да угаждате на националистите?

Цветан Цветанов: Валери Симеонов подава оставка, воден от националния и обществения интерес

Нинова: Оставката не решава нищо, изходът е предсрочни избори

София се включва в Седмица за намаляване на отпадъците

Вижте „Забравени картини от незабравими книги”

Христо Кърджилов

До 15 септември в зала „София” на Столичната библиотека ценителите на илюстрацията биха могли да видят оригинали на рисунки и гравюри от Румен Скорчев и Петър Чуховски. Те съставляват изложбата „Забравени картини от незабравими книги”, майсторски изпълнени творби по текстове на Байрон, Лермонтов, Багрицки и други. На откриването на експозицията (12 септември) директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова отбеляза: „Фондовете ни са богати с картини и рисунки от такава класа. Всички кратини се в процес на сканиране и скоро ще могат да бъдат видени на сайта на библиотеката. Радвам се, че днес има голям интерес от страна на младите хора. След 15 септември рисунките ще пътуват с нашия Библиобус из страната и после пак ще се завърнат в тази зала.”

Куратор на изложбата е художникът Христо Кърджилов, който изведе изобразителните акценти в интерпретацията на авторите: „Илюстрацията е част от духовната територия на литературната творба. Румен Скорчев и Петър Чуховски, работейки през 50-те и 60-те години, обогатиха българската изобразителна култура и дълго се говореше за тях. Но днес те са забравени, а би трябвало да бъдат извадени и показани на широката публика. За голямо съжаление през последните години илюстрацията е рядко явление в издаваните книги. Трябва да разберем, че книгата не е само текст, тя е симбиоза на различни творчески идеи. Да благодарим на Столичната библиотека, че постепенно от храм на книгите се превръща и в музей…”

Избраните творби на двамата автори се показват за пръв път и са само част от даренията, направени на Столична библиотека.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. ЧОВЕКА НЕЩО Е СБЪРКАЛ С ПОЖЕЛАНИЯТА КЪМ ИНСТИТУЦИЯТА – ДАНО НИКОГА БИБЛИОТЕКИТЕ НЕ СЕ ПРЕВРЪЩАТ В МУЗЕИ! НАПРОТИВ – ТЕ ТРЯБВА ДА СА ВСЕ ПОВЕЧЕ СОЦИАЛНИ КУЛТУРНИ И ИНФОРМАЦИОННИ СРЕДИЩА В КРАК С НОВИТЕ ТЕХНОЛОГИИ!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.