Таня Андреева: Държавата не бива да плаща дълговете на общинските болници

Шефът на “Teлeлинк” купи хърватски TV доставчик

Готвят нов превод на български на Истанбулската конвенция Терминът "джендър" предизвиквал неразбирания

Кучета водачи издъхват от миша отрова Лабрадорът Марвин се мъчил 10 дни, но не могли да го спасят

Посланик Бойко Коцев: Русия и ЕС ще си сътруничат за миграцията

Милен Керемедчиев: Япония иска споразумение за свободна търговия с ЕС

Пак намериха невзривени боеприпаси Петолъчката

Общинският съветник от БСП Огнян Стоянов в Горна Оряховица: Общината се готви да плати 80 000 лева за втори анализ на въздуха

Пореден магистрат от СГС печели дело срещу дисциплинарно наказание, поискано от Лозан Панов

Разследват майка, държала дъщерите си под ключ в Свищов Съсед разкрил на полицията къщата на ужасите

Протести в Сливен срещу закриването на две училища

Вучич отива в Косово заради убийството на Оливер Иванович

ИАГ: 148 акта написаха горските инспектори за седмица

Закопчаха в съдебната зала подсъдим и го отведоха в затвора Извършителят бил много жесток - изгорил жив гларус и набучил главата му на ограда

Вижте „Забравени картини от незабравими книги”

Петър Чуховски

До 15 септември в зала „София” на Столичната библиотека ценителите на илюстрацията биха могли да видят оригинали на рисунки и гравюри от Румен Скорчев и Петър Чуховски. Те съставляват изложбата „Забравени картини от незабравими книги”, майсторски изпълнени творби по текстове на Байрон, Лермонтов, Багрицки и други. На откриването на експозицията (12 септември) директорката на Столичната библиотека Юлия Цинзова отбеляза: „Фондовете ни са богати с картини и рисунки от такава класа. Всички картини се в процес на сканиране и скоро ще могат да бъдат видени на сайта на библиотеката. Радвам се, че днес има голям интерес от страна на младите хора. След 15 септември рисунките ще пътуват с нашия Библиобус из страната и после пак ще се завърнат в тази зала.”

Куратор на изложбата е художникът Христо Кърджилов, който изведе изобразителните акценти в интерпретацията на авторите: „Илюстрацията е част от духовната територия на литературната творба. Румен Скорчев и Петър Чуховски, работейки през 50-те и 60-те години, обогатиха българската изобразителна култура и дълго се говореше за тях. Но днес те са забравени, а би трябвало да бъдат извадени и показани на широката публика. За голямо съжаление през последните години илюстрацията е рядко явление в издаваните книги. Трябва да разберем, че книгата не е само текст, тя е симбиоза на различни творчески идеи. Да благодарим на Столичната библиотека, че постепенно от храм на книгите се превръща и в музей…”

Избраните творби на двамата автори се показват за пръв път и са само част от даренията, направени на Столична библиотека.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.