Борисов към Йълдъръм: Благодарение на споразумението между Турция и ЕС се радваме на нисък бежански поток

Поставяме си цел да се опитаме да възобновим отношенията, които бяха с Турция. Това заяви Бойко Борисов на брифинг в Резиденция Чанкая след срещата с турския му колега Бенали Йълдъръм.

В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС и това, че Турция полага огромни усилия да задържа бежанците в тези зони за сигурност, близко до конфликтите, каза още премиерът Бойко Борисов.

„Действително, болшинството от държавите в Европа минаха през избори, в Турция беше референдума, у нас имаше избори. Много пъти се преминаха границите на добрия тон в изказванията, във всички посоки. Надяваме се, вече в по-спокойна обстановка, да се възвърне добрият тон, толерантността, защото нека си спомним за огромния натиск на бежанския поток, който беше върху нашите граници. Спомням си нощи, в които сме разговаряли с турската страна, за да направи необходимото и да ни помогне да опазим границата на България“, посочи Борисов.

По думите му това е важно, защото нашата граница е граница и на Европейския съюз. "В момента се радваме на нисък натиск на бежанския поток, но това се дължи на споразумението между Турция и ЕС. И това, че Турция полага огромни усилия за задържане на бежанците в зоните за сигурност."

„Разбира се, след Берлин и Париж, Анкара има своя знак. България е на границата между Европа и Азия. Европа е нашето европейско семейство, Турция – нашият европейски съсед. Най-голям съсед. Ние трябва да положим усилия, особено през предстоящото председателство на България на Съвета на ЕС, с редица регионални и други мероприятия, действия, да се опитаме да нормализираме отношенията между ЕС и Турция. Нас пряко ни касае, защото това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България“, подчерта премиерът.

„Аз съм убеден, че със всеобщи усилия, може да нормализираме този процес. Разбира се, ще разговарям и с президента Ердоган сега, ще чуя какво мисли, но с колегата Йълдъръм, по всички теми, намерихме доста добро сближаване“, допълни още той. За пример Бойко Борисов даде енергийните проекти.

Борисов изрази съжаление, че светът се е върнал назад в преговорите за климатичните промени.

"Когато една коалиция е доминирана от ГЕРБ, промени с нашите съседи няма", подчерта още българският премиер.

"Всички са убедени, че правителството на България е твърдо в борбата с тероризма и опазването на границите.", каза още той.

"Това, че за ГЕРБ на тези избори гласуваха толкова много български мюсюлмани също е показателно...Мисля, че с годините направихме доста да си отвоюваме доверието и България и Турция могат да бъдат като еталон за добросъседство. Аз съм оптимист, че и колегите от ЕС ще нормализират отношенията - икономическите, финансовите, стокооборота между Турция и ЕС.", каза още Бойко Борисов.

"Турция продължава да счита, че за нея по-доброто развитие е ЕС, а в същото време е ЕС, а в същото време има доста европейски държави, които категорично са заявили, че не биха подкрепили подобно действие. Именно тук аз разчитам много на външните министри и дипломатите.", коментира Борисов.

През цялото време говорихме за взаимоотношенията в ЕС, но не искам да забравяме, че Турция е нашият партньор на южния фланг на НАТО. Много сме силни в изказванията, но трябва да си дадем сметка как би изглеждал южният фланг без Турция, каза още премиерът.

Той заяви, че е оптимист, че ще се придвижим напред. "От името на България съм убеден, че и другите колеги в Европа мислят по същия начин. Много са свързани нашите икономики, на Европа с Турция, и сме длъжни да намерим нормалния тон за работа", завърши Борисов.

 

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2004998393061554/?notif_t=live_video_explicit¬if_id=1497354978968029

Коментари

Задължително поле