Вижте имението на Васил Божков на Витоша (СНИМКИ и ВИДЕО)

Министерство на вътрешните работи публикува снимки и кадри от спецакцията в имот на Васил Божков, разположен във Витоша.

Във връзка с образувано досъдебно производство в Специализираната прокуратура, вчера е проведена специализирана полицейска операция на територията на столицата. В хода й са извършени процесуално – следствени действия в Държавната комисия по хазарта, в служебни помещения на длъжностни лица, както и в обитавани от тях жилища и леки автомобили, съобщават от пресслужбата на МВР.

Повдигнати са обвинения на петима души – четирима, от които са извън територията на страната. Петият обвиняем е длъжностно лице от комисията. Сред обвинените е и ръководителят на организираната престъпна група. Тя е действала от 2014 година на територията на страната и е създадена с користна цел – принуда, изнудване, длъжностни престъпления и пране на пари. От обитаваното от ръководителя на групата жилище са иззети множество картини, а от казино, негова собственост – голяма сума пари.

В хода на разследването са разпитани голям брой лица, които свидетелстват за престъпната дейност на групата. Има данни, че ръководителят е предлагал дар под формата на парична сума на служител от Комисията по хазарта, за да внесе предложения за отнемане на лицензи на конкуренти дружества. За всичко това са уведомени КПКОНПИ, НАП и Министерството на финансите. Установява се дали са реални всички печалби от лотарийните игри и дали са изплащани в действителност сумите. От извършените проверки на АДФИ се установява, че е налице нарушение на закона и неупражняване на ефективен контрол от страна на Комисията по хазарта, в резултат на което в държавния бюджет не са постъпили повече от половин милиард лева.

Това е най-мащабната операция, провеждана на територията на страната ни, постигнат е изключителен синхрон между институциите. В хода на акцията са извършени множество процесуално-следствени и оперативно-издирвателни действия. Иззети са множество картини, които имат белези на движими културни ценности, назначени са експертизи. Уведомено е Министерството на културата.

Събраните множество доказателства се анализират и предстои установяване на съпричастността на задържаните вчера 19 души, както и са предприети действия по повдигането на обвинения. Процесуално–следствените действия продължават и в момента.

Подробности за специализираната операция представиха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов, наблюдаващият прокурор Венцислав Фердинандов и директорът на АДФИ Георги Начев.

Снимките и видеото с кадри от дрон, публикувани от МВР, са на резиденция "Аглика", използвана някога като крайградска вила от Тодор Живков.

Имотът е разположен на 1600 м надморска височина в природен парк "Витоша", на 15 км от центъра на София. Площта му е 2850 кв. метра. Резиденцията е на три етажа, с 9 спални, съставена от един голям апартамент и осем по-малки, огромна приемна, киносалон, трапезария, две кухни, фитнес, сауна, лесен басейн, сауна, собствен водоизточник и бомбоубежище.

От кадрите се вижда, че "Аглика" е претърпяла основен ремонт и преустройство след 2012 г., когато беше обявена за продажба за 3.135 млн. евро с обява.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право