Вижте кадри от тестовете на C-400 в Турция (ВИДЕО)

Турция направи успешни тестове на руска система за противовъздушна отбрана С-400. Изпитанията са преминали гладко и безпроблемно, а ракетите бяха тествани на брега на Черно море, в близост до гр. Синоп.

С-400 е един от най-модерните и способни съществуващи ПВО системи. Комплексът включва мобилен радар, команден център и ракетоносец, превозващ 4 ракети. Обсегът на ракетите е между 40 и 400 километра, а максималната височина, на която могат да достигнат далекобойните версии е 185 километра - по същество те са насочени за борба с балистични ракети и сателити.

Понякога комплексът се състои от повече от две машини, защото различните цели изискват различни радари. Съществува и такъв, можещ да "вижда" стелт самолетите в радиус от 150 км. Руснаците твърдят, че системата гарантирано може да свали "невидимите" B-2, F-22 и F-35, както и крилата ракета Tomahawk.

Други особености на С-400 е, че системата може да изстрелва по две ракети към една мишена, както и да следи до 80 цели едновременно (36 в по-старите версии).

Заради решението на Анкара да се сдобие със С-400, Пентагонът изключи Турция от програмата за доставка на изтребители F-35. САЩ обясни решението си с опасения, че руската система може да компрометира секретна информация за "невидимия" изтребител, която да го превърне в много по-лесно откриваем.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа