Вижте какви фирми, НПО-та и дългове имат членовете на служебния кабинет „Герджиков“

Администрацията на президента публикува декларациите по Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, подадени от членовете на служебния кабинет, назначен от държавния глава Румен Радев.

Служебният премиер Огнян Герджиков е декларирал, че към датата на назначаването си притежава символичната една акция във финансовата компания „Експат“ АД. В последната година той е бил член на Съвета на директорите на „Аквахим“ АД, която е в бизнеса с медицинско оборудване. В декларацията на Герджиков също така пише, че през последните 12 месеца той е бил в ръководството на три неправителствени организации в сферата на правораздаването.

Гълъб Донев, служебният министър на труда и социалната политика, е декларирал само кредитна карта с лимит 5000 евро.

Колежката му в Министерство на младежта и спорта Даниела Дашева е била в ръководството на Българска асоциация „Спорт за всички“. В декларацията й са описани две задължения в общ размер на 45 000 лева – към банка и за лизинг на автомобил.

Банков кредит овърдрафт в размер на 5000 лева е декларирала вицепремиерът Деница Златева.

Служебният екоминистър Ирина Костова е вписала членството си в Управителния съвет на Българска асоциация по водите, както и мениджърски договор с Пречиствателна станция за отпадъчни води – Враца.

Служебният министър на финансите Кирил Ананиев е декларирал членството си в Надзорния съвет на Българската банка за развитие.

Вицепремиерът по европейските фондове Малина Крумова е вписала членство в Съвета на директорите на Фонд за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ АД, както собственост на търговското дружество „ЕСПИРА“ ЕООД.

Служебният министър на образованието Николай Денков е декларирал кредитна карта с лимит 4500 евро и договор със Софийския университет „Св. Климент Охридски“ където е преподавател – в катедра Инженерна химия и фармацевтично инженерство.

Колегата му в енергийното министерство Николай Павлов е декларирал, че към датата на назначаването си е член на одитния комитет на застрахователното дружество „Алианц България“.

Дялово участие в „Експат“ АД, както премиерът Герджиков, е декларирал и служебният министър на външните работи Ради Найденов, който доскоро беше извънреден и пълномощен посланик на страната ни в Германия.

Регионалният министър в служебния кабинет Спас Попниколов е вписал в декларацията си дялово участие и членство в ръководството на две дружества – „Друм консулт“ ЕООД и „Строй Билд Инженеринг“ ЕООД. Попниколов е бил и в управата на още една компания – „БГ Асфалт“ ООД, става ясно от декларацията му. Освен това той има ипотечен кредит в размер на 100 000 евро, както и лизинг на автомобил за 20 000 лв.

Министърът на туризма Стела Балтова, към датата на назначаването си е била в управата на две неправителствени организации – Клуба на икономическите дипломати и Българо-финландското дружество за приятелство.

Към датата на назначаването си министърът на транспорта и съобщенията в служебния кабинет Христо Алексиев е бил в ръководството на НКЖИ и дружеството „Зона за обществен достъп Бургас“ АД, което строи интермодалния терминал в морския град, става ясно от декларацията му. Той има и жилищен кредит в размер на 100 000 евро.

Земеделският министър Христо Бозуков е вписал членство в ръководството на две браншови сдружения с нестопанска цел: Федерация на научно-техническите съюзи – София, както и на Териториалната организация на Научно-техническите специалисти – Пловдив.

Вицепремиерът и служебен министър на образованието и науката Илко Семерджиев е декларирал дялово участие в Консорциум „Обществено здраве“, в чието ръководство също участва.

Членовете на служебния кабинет, които не са вписали никакви участие в дружества, дейност, задължения и т.н. в подадените от тях декларации за конфликт на интереси са:

– вицепремиерът и служебен министър на отбраната Стефан Янев

– Мария Павлова, служебен министър на правосъдието

– служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов

– министърът на културата Рашко Младенов

– служебният министър на икономиката Теодор Седларски.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете