Вижте какво откриха в дома на арестувания за подкупи съдия по вписванията (СНИМКИ, ВИДЕО)

МВР разпространи снимков и видео материал от дома на задържания за подкупи съдия по вписвания Йордан Раденков. От кадрите се вижда, че имотното му състояние е завидно. Могат също така да се видят откритите сериозни суми пари главно в купюри от банкноти по 50 и 100 лева. Малко преди задържането му, при претърсаване в дома му, са открити 35 хил лв. в идентични пликове. Днес прокуратурата му повдигна обвинение за подкуп и пране на пари. Раденков е наблюдаван близо 8 месеца от разследващите и действията му са документирани със СРС-та.

Разследването е започнало през февруари тази година, съобщи на брифинг Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор. Съдията е задържан при получаването на парична сума. Парите са получени от представители на нотариални кантори, като целта е била по-бързо издаване на удостоверения за тежести. Наблюдаван е повече от 4 месеца и през този период са събрани достатъчно доказателства за ежедневно извършвани от него подобни действия. В хода на активните действия вчера са установени пари, получени от две нотариални кантори, но са събрани доказателства и за други кантори, участвали в схемата. В част от случаите парите са получавани и за по-бързо издаване на документ за вписана сделка. Парите са намерени в еднотипни пликове за писма, каквито са документирани при използването и на специални разузнавателни средства в процеса на разследването.

Операцията е резултат на денонощен труд от октомври 2016 г., когато е получена информацията за корупционните практики на съдията. До февруари тази година, с различни способи на оперативната работа установихме лицата и канторите, които заплащаха за услугите на съдията. Докладвахме материалите на СГП, беше образувано досъдебно производство и работата за изясняване на корупционната схема продължи активно включително и през критичните последни седмици, когато заподозреният промени стереотипа на действията си и бяха необходими мобилизирани усилия за наблюдението му до ареста вчера в момент на предаване на пари в кабинета му - 1050 лв., получени малко преди задържането му, обясни директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Коментари

Задължително поле