Прокуратурата: Няма престъпно деяние при потопа в кв. Аспарухово Обвинението протестира решение на съда за доразследване на делото

Автобус се хлъзна и премаза крака на студентка

Ангелкова: Документите за категоризация и прекатегоризация ще се подават и по електронен път

Бъди студент в Холандия за един ден! Събитието ще се състои на 24-ти март от 11:00 до 16:00 в Хотел Хилтън.

Легендарният „Непознат Райко Алексиев” В галерия „София” на Столичната библиотека се откри документалната изложба

Тир и лека кола се удариха на пътя Русе – Бяла

Съдят шофьор, седнал зад волана с близо 3 промила алкохол

Столетна вестникопродавница, възродена с помощта на „Труд”, откриват в Лом

Стрелба е открита в училище в американския щат Мериленд

Спешни мерки срещу задръстванията от ремонтите във Варна Пътни полицаи ще регулират движението в пиковите часове

Вижте как трошат “Ферари” за над 400 000 лева в автоморга (ВИДЕО)

24 книжки са отнети само за седмица в Сливен и областта

Изгонените руски дипломати напускат Лондон

Сняг затрупа Босна в Разград, отменят днешната тренировка

Насрочиха дата за европейските избори

Вижте какво реши Министерският съвет на 28 декември 2017

Снимка: Пламен Стоименов

Правителствената информационна служба публикува решенията от днешното заседание без решението по внесеното предложение за промени в Плана за управление на НП „Пирин“, за което ще има информация по-късно.

Прецизират се функциите на Съвета по децентрализация на държавното управление

Правителството одобри промяна в постановлението, с което е създаден Съветът по децентрализация на държавното управление като консултативен орган към Министерския съвет.

След направен анализ на резултатите от досегашното изпълнение на Стратегията за децентрализация е констатирана необходимост от оптимизиране на неговата работа и състав. Прецизирани са разпоредбите, отнасящи се до определяне на заместници в случаите, когато членовете на съвета по обективни причини не могат да участват в заседанията му. С цел разширяване на партньорството и сътрудничеството в областта на децентрализацията на държавното управление се създава възможност представители на министерства, други държавни органи и организации, областни управители и представители на местното самоуправление и местната администрация, извън определения постоянен състав на съвета, да участват в неговата работа според компетентността си.

За оптимизация на начина на функциониране на съвета се предвижда той да може да взема решения и неприсъствено. Организационното и техническо подпомагане на дейността на съвета е осигурено чрез промени във функциите на секретариата и определянето на секретар, отговорен за цялостната организация на работата.

Създава се еднолично дружество с ограничена отговорност с държавно участие в капитала „Водоснабдяване и канализационни услуги“ – Пазарджик

Правителството реши да бъде създадено еднолично дружество със 100% държавно участие в капитала – „Водоснабдяване и канализационни услуги“ ЕООД – Пазарджик. Дружеството ще осъществява дейностите на оператор на ВиК услуги на територията на населените места, обслужвани до сега от „Водоснабдяване и канализация – в ликвидация“ ЕООД – гр. Пазарджик. По този начин ще приключи процедурата по ликвидация на досегашния оператор.

Новоучреденият оператор ще встъпи в правата по договора между „Водоснабдяване и канализация – в ликвидация“ ЕООД – гр. Пазарджик и Асоциацията по ВиК – Пазарджик за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системи и съоръжения и предоставяне на ВиК услуги.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството е определен да упражнява правата на държавата в дружеството.

„Български пощи“ ЕАД ще продадат поземлени имоти в Исперих и Плевен

Правителството разреши „Български пощи“ ЕАД да продадат чрез търг с явно наддаване поземлени имоти в промишлените зони на Исперих и Плевен. Обектът в Исперих е с площ от 3640 кв. м, а в Плевен – 2105 кв. м.
Имотите не са необходими за основната дейност на „Български пощи“ и не се използват от дружеството. С продажбата им се продължава политиката за освобождаване от ненужни разходи и за генериране на допълнителни приходи за държавното дружество.

Казахстан открива почетно консулство във Варна

Министерският съвет даде съгласието си да бъде открито консулство на Република Казахстан в България, ръководено от почетен консул – Иван Иванов.

Седалището на новото консулство е в град Варна. Консулският му окръг обхваща територията на областите Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.
Иван Иванов е дипломиран инженер от Висшето военноморско училище „Никола Вапцаров“ и магистър по „Корабни двигатели и механизми”. Той е предприемач, собственик на дружества в сферата на разработването и ремонта на хидротехнически съоръжения.

Към момента Казахстан има функциониращо почетно консулство у нас със седалище в Благоевград.

Одобрени са резултатите от заседания на Съвета на ЕС

Правителството одобри резултатите от пет заседания на Съвета на Европейския съюз, проведени в Брюксел.
На 20 и 21 ноември заседава Съветът по образование, младеж, култура и спорт. В частта за образование Съветът прие заключения за училищното развитие и върховите постижения в преподаването, както и за нова подкрепа за висшето образование.

Министрите, отговорни за аудиовизуалната политика и културата, приеха заключения за насърчаването на достъпа до култура чрез цифрови средства и дискутираха ролята на културата за изграждането на сплотени общества в Европа. Съветът на министрите на спорта прие заключения за ролята на треньорите в обществото и резолюция за по-нататъшното развитие на структурирания диалог на ЕС по въпросите на спорта. Съветът във формат министри, отговорни за младежта, постигна съгласие за общ подход по предложението за регламент за Европейския корпус за солидарност и прие заключения за интелигентната младежка работа.

Съветът по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси се проведе на 7 и 8 декември. В законодателната част на заседанието във формат „Заетост и социална политика“ беше постигнат общ подход по предложението за директива за изискванията за достъпност за продукти и услуги и частичен общ подход по две глави – за обезщетенията за дългосрочна грижа и за семейните обезщетения, на предложението за промени в регламента за координацията на системите за социална сигурност.

Във формат „Здравеопазване“ бяха приети заключения относно цифровото здравеопазване и относно трансграничните аспекти в политиката по отношение на алкохола. Министрите проведоха дискусия по темата за фармацевтичната политика на ЕС. Комисията подчерта, че е изключително важно лекарствата да достигат до всички пациенти, както и да бъдат финансово достъпни и висококачествени, и изрази готовност да насърчава доброволното сътрудничество между държавите-членки в тази сфера.

Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ заседава във формат „Правосъдие“ на 7 и 8 декември. Единодушно беше постигнат общ подход по предложението за регламент и за директива за разширяване на системата ECRIS по отношение на граждани на трети държави и лица без гражданство. Проведен беше и дебат по въпроси от предложението за директива относно несъстоятелността, преструктурирането и предоставянето на втори шанс. Изразено беше желание за постигане на по-гъвкав подход при въвеждането на текст за жизнеспособност спрямо длъжниците.

На 12 декември беше проведено заседанието на Съвет „Общи въпроси“, което подготви дневния ред на срещата на лидерите на ЕС с основни теми сигурност и отбрана, социални въпроси, образование и култура. Във формата по чл. 50 от ДЕС бяха проведени обсъждания в светлината на препоръката на Европейската комисия за констатиране на достатъчен напредък в първата фаза на преговорите с Обединеното кралство за излизане от Европейския съюз.

Променят се границите на концесионната площ за добив на пясък в местността „Лозята“ в община Суворово

Границите на концесионната площ за добив на пясък в местността „Лозята“ в землището на с. Калиманци, община Суворово, ще бъдат променени, така че тя да обхваща цялото находище. Концесионер на добива е ЕТ „Монио-48-Момчил Станков“.

Решението ще позволи концесионното плащане да бъде приведено в съответствие с Наредбата за принципите и методиката за определяне на концесионното възнаграждение за добив на подземни богатства, приета през 1999 г. Променен е също и размерът и обхватът на банковите гаранции.

При изгубване или унищожаване на трудова книжка, нова ще се издава въз основа на писмено заявление-декларация

Работниците и служителите ще подават писмено заявление-декларация за издаване на нова трудова книжка в съответната дирекция “Инспекция по труда“. Тези промени в Наредбата за трудовата книжка и трудовия стаж, които са част от административната реформа на кабинета, бяха приети от правителството. Досега документът се издаваше въз основа на молба.

Писменото заявление-декларация се подава, когато трудовата книжка е изгубена или унищожена. В него са посочва кой е изгубил документа (работникът/служителят или работодателят) и се посочват данни за работодателите, при които е работило лицето.

Атанас Темелков е избран за председател на Държавна агенция „Електронно управление“

Атанас Темелков беше определен от правителството за председател на Държавна агенция „Електронно управление“. Той заема мястото на досегашния ръководител Росен Желязков, считано от 15 януари 2018 г., когато Желязков поема Комисията за регулиране на съобщенията.

До момента Атанас Темелков е главен секретар на агенцията. Преди това е бил заместник изпълнителен директор на ИА „Електронно съобщителни мрежи и информационни системи“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.