Два нови случая на африканска чума по свинете в Благоевградско

Полицаи открили 5 кашона фойерверки и 10 димки на стадиона преди мача Арда-ЦСКА

Над 12 000 са имениците на Никулден във Варна

Убиец на фелдшера от Орешник остава в ареста

Русия и Турция ще подпишат договор за доставка на още ракети С-400 през 2020 г.

Каракачанов: Добри отношения с Русия, но не да бъдем третирани като малките деца на Балканите Морският център на НАТО ще бъде в Пункта за базиране -Варна, съобщи вицепремиерът

Д-р Светлана Поченкова: От болен бъбрек може да се куца Световно признатият остеопат поставя диагнози и лекува само с ръце

Георги Пройнов е изгоненият дипломат от посолството ни в Москва

Нападение срещу американска военна база в Сирия

Корнелия Нинова: Напусна ни една от най-ярките личности, творец с мисия и човеколюбие – Стоянка Мутафова

Съдят шофьор за смъртта на пешеходка Жената била прегазена от камион, починала 10 дни след инцидента

Свищов подменя уличното осветление с енергийно ефективно Финансирането в размер на 8,2 млн. евро е по Програма "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност"

Всеки четвърти българин никога не е ползвал интернет 75.1% от домакинствата имат достъп до мрежата в домовете си

Безплатен курбан от пет вида риба и вино През 2020-та в града ще се родят повече момчета

Хулиган плаща 3 000 лв. обезщетение на полицай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 27 юни 2018

Снимка: Архив

Правителството прие годишен план за действие за изпълнение на Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията

Правителството прие План за действие за 2018 година за изпълнение на Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интеграцията 2015-2020 г. Изготвянето на документа е заложено в изискването за разработване и залагане за всяка календарна година на специфични мерки, насочени за интеграция на лица, получили международна закрила в България.

Планът включва цели и дейности за изпълнение по приоритетните политики, изведени в Стратегията и съобразени изцяло с рамките на Секретариата на Националния съвет по миграция и интеграция, които са в компетентността на институциите, разписали документа.

Спазвайки изискванията на „Методологията за стратегическо планиране в Република България“ (април 2010 г.), в документа са заложени за изпълнение общо 44 стратегически цели, като 10 от тях са специално насочени към интеграцията на лицата с международна закрила в страната ни.
Проектът бе публикуван за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации, като приетите становища са отразени в изготвения план.

О. р. полковник Йордан Динев е предложен за удостояване с орден „Стара планина“

Правителството предлага на Президента на Република България да удостои с орден „Стара планина“ – първа степен, о. р. полковник Йордан Динев за заслугите му за запазване и популяризиране на най-добрите традиции на Българската армия и Българската православна църква.

Офицер от резерва Йордан Динев подпомага изграждането на монументи, паметни плочи и барелефи, посветени на българската бойна слава и на воинската чест. Допринася за изграждането на четири православни храма, помага на десетки църкви, превърнали се в действени духовни средища.

За тази негова дейност о. р. полковник Йордан Динев е награждаван от Министерство на отбраната с различни отличия.

Длъжностите на служителите по ЗМВР и ранговете на служителите по ЗДАНС и ЗДАР от резерва се привеждат в съответствие със званията на военнослужещите по закона за отбраната и въоръжените сили

Правителството прие промени в ПМС № 184 от 2012 г., с които урежда съответствието на категориите на служителите по Закона за МВР и ранговете на служителите по Закона за ДА „Национална сигурност“ и на ДА „Разузнаване“ от резерва към званията на военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. До този момент, с промените в Закона за МВР, категориите на тези служители бяха заменени в „длъжности“.

Целта е чрез промените, с които „категориите на служителите“ по ЗМВР се заменят с „длъжностите на служителите“ по ЗМВР, длъжностите и ранговете на служителите от резерва да се приведат в съответствие със званията на военнослужещите по Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. В обхвата на тези длъжности по ЗМВР попадат и служители и на други структури за сигурност – ДА „Технически операции“, Държавна комисия по сигурност на информацията, Бюрото за защита при главния прокурор, ГД „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ при Министерството на правосъдието.

С приетия документ към ранговете на служителите по ЗДАНС от резерва са добавени и ранговете на служителите по ЗДАР от резерва.

Правителството отпусна 150 000 лв. за Болградската гимназия в Украйна

150 хиляди лв. се предоставят като безвъзмездна финансова помощ на Болградската гимназия „Г. С. Раковски“, гр. Болград. Одеска област, Украйна.

През 2018 г. се навършват 160 години от основаването на първото българско средно училище, изградено с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия. Инициативата за създаването му е подета през януари 1858 година от делегация на българските колонии, която представя в столицата Яш на Молдавската държава подписка за откриване на училището пред държавния глава на княжеството – Никола Богориди, внук на големия български възрожденец Софроний Врачански. На 28 юни 1858 г. княз Богориди издава указ за създаването на Бълградско централно училище, който подробно урежда неговия статут, финансиране и управление.

Съдействие оказва и българският революционер и възрожденец Георги Раковски, който по това време се намира в Яш и лично се познава с княза. По волята на учредителите преподаването на учебните дисциплини се е извършвало на български език. Гимназията дава едни от първите политически, културни и просветни дейци на България – Ангел Кънчев, Олимпи Панов, Александър Малинов, академик Александър Теодоров-Балан и други, които посвещават своя интелект, сили и опит за възраждането на освободена България.

Съвременната история на гимназията води начало си от 1993 г., когато Болградското средно общообразователно училище № 1 става Болградска гимназия, а от 1999 г. Болградската гимназия носи името на Георги С. Раковски. През 2001 г. между Украйна и България е подписан специален Протокол за историческата Болградска гимназия. Училището е едно от най-престижните учебни заведение в Южна Украйна, където задълбочено се изучава български език и литература, история и култура на българския народ, оказвайки огромно значение за цялата българска диаспора.
Днес в гимназията се обучават около 350 ученици от I до XI клас. Всички те изучават български език, а в X и XI клас – българска литература. Учебните програми по български език са утвърдени от Министерството на образованието и науката на Украйна.

Подкрепата, която българската държава ще окаже на Болградската гимназия във връзка с юбилея, ще бъде израз на последователна и целенасочена политика за съхраняване на българския език и на националната идентичност на българската общност в Украйна. Този акт ще доведе до положителен отзвук сред нашите сънародници, които свързват своята съдба с историята на гимназията.

Отпускат се допълнителни средства за стипендии на студенти, докторанти и специализанти

Правителството прие допълнение в Постановление № 90 от 2000 г. за условията и реда за предоставяне на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши училища и научни организации, с което се отпускат допълнителни средства на висшите училища и на научните организации, в които се обучават докторанти. Стипендиите се предоставят на докторанти, които са български граждани и граждани на държави-членки на Европейския съюз и на Европейското икономическо пространство, приети във висши училища и научни организации в страната, субсидирани от държавата, с изключение на докторантите на свободна докторантура.

Допълнителните средства трябва да окажат положително въздействие за привличането и задържането на младите учени в страната, както и за реализацията на докторантите като качествени преподаватели и изследователи. Същевременно се очаква и да допринесат за изпълнението на приетите национални стратегически документи за развитие на науката и образованието.

Ректорите на висшите училища и ръководителите на научните организации утвърждават правила за разпределение на допълнителните средства, разработени от специална комисия, включваща представители на докторантите. Средствата се предоставят на положително атестираните докторанти до 2 месеца след приключване на атестацията им съгласно Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в Република България и се изплащат еднократно въз основа на броя на месеците, за които са атестирани получатели.

Правителството се разпореди с имоти

Министерският съвет обяви имоти – публична държавна собственост, за имоти – частна държавна собственост, намиращи се в области Пазарджик, Кърджали и София. Първият имот, досега управляван от Медицинския университет – Пловдив, но с отпаднала за висшето учебно заведение необходимост, ще бъде прехвърлен на община Пазарджик за нуждите на Средно училище „Д-р Петър Берон“ – гр. Пазарджик.

Той се намира на ул. „Неофит Бозвели“ № 29 и представлява терен с площ 7092 кв. м и включва 5 сгради. Вторият имот, който е управляван от областния управител на област Кърджали, вече не е необходим за административни дейности и поради това ще бъде предложен за продажба на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Имотът се намира в град Джебел на ул. „Еделвайс“ № 29 и представлява две стаи и зала с обща застроена площ 140,60 кв. м на трети етаж на триетажна сграда. Третият имот с променен статут е Професионалната гимназия „Георги Сава Раковски“ в гр. Костенец, чиято собственост ще бъде предоставена на община Костенец. Досега учебното заведение е било управлявано от Министерството на образованието и науката, но е с отпаднала за ведомството необходимост, тъй като е обявено за общинско училище.

С друго свое Решение Министерският съвет одобри прехвърлянето на два имота на Столична община и на община Тетевен. Столична община получава безвъзмездно право на собственост върху държавен имот, представляващ терен с площ 195 кв. м., с цел изграждане на детска площадка в район „Нови Искър“. Освен това собствеността върху Професионалната гимназия по строителство, електротехника и услуги в град Тетевен ще бъде безвъзмездно предоставена на община Тетевен. Досега гимназията е била публична държавна собственост, управлявана от Министерството на образованието и науката като неин принципал. Учебното заведение е с отпаднала за ведомството необходимост, тъй като е обявено за общинско училище.

Осигурени ще бъдат имоти за изграждането във Варна на центрове за специализирана здравно-социална грижа за деца с увреждания с потребност от постоянни медицински грижи и за деца с високорисково поведение и потребност от специални здравни грижи. Изграждането им ще стане по проект на Министерството на здравеопазването по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. За тази цел правителството прехвърля на министерството управлението на два имота. По процедура „Подкрепа за деинституционализация на грижа за деца“ ще бъде прехвърлено управлението на терен с площ 27 120 кв. м. на ул. „Овеч“. Вторият имот, който ще бъде прехвърлен, представлява публична държавна собственост с площ 4429 кв. м на ул. „Брегалница“ №3 в града.

Министерски съвет също обяви за публична държавна собственост имоти, намиращи се в областите Враца и Русе. Първият имот се предоставя на Националната агенция за приходите, за нуждите на Териториалната дирекция на НАП – Велико Търново. Той се намира в Източна промишлена зона, гр. Враца, и представлява урегулиран поземлен имот с площ 609 кв. м., заедно с построената в него двуетажна сграда със застроена площ 258 кв. м. Чрез предоставеното право на управление се обезпечава необходимостта от допълнителни административни площи на територията на град Враца.

Имотите в област Русе, които досега са били частна държавна собственост, се намират в градовете Две могили, Ветово и Сливо поле. Те са с обща площ от 3756 кв. м и представляват прилежащи терени на филиалите на Център за спешна медицинска помощ – Русе. Тези имоти са предоставени за управление на Министерството на здравеопазването за нуждите на спешния център с цел бъдещото му целесъобразно и ефективно управление.

Правителството реши още 9 незастроени поземлени имоти да територията на „Икономическа зона София – Божурище“ да бъдат продадени. Те се намират в с. Гурмазово, местност Спорното, община Божурище, Област София. Продажбата им ще бъде осъществена след провеждането на търг или конкурс от „Национална компания индустриални зони“ ЕАД.

Мотивът за взетото решение е да се улесни достъпът на повече компании до Икономическа зона „София – Божурище“, като се предвидят по-облекчени условия от тези, регламентирани в Закона за насърчаване на инвестициите. Едни от тези условия са: по-широк кръг от икономически дейности и по-нисък праг на инвестициите, но при запазване на изискванията, които имат за цел да гарантират изпълнението и поддържането на инвестицията.

Актуализира се Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020

Министерският съвет изрази съгласие с актуализираната Програма за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България-Сърбия 2014-2020 по Инструмента за предприсъединителна помощ (ИПП II).

Актуализацията касае въпроси, свързани с прецизиране на реда за назначаване на лица в структурите за изпълнение на програмата в Република Сърбия, в съответствие със сръбското законодателство. Одобрени са и технически поправки, наложени от административни промени в органите на управление. Промяната не засяга целите на програмата, финансовата рамка и размера на отпуснатото европейско и национално съфинансиране.

Белгийският гражданин Вили Ван Импе ще е почетен генерален консул на Република България за Регион Фландрия, Кралство Белгия

Министерският съвет прие решение за промяна на консулския клас на Вили Ван Импе от почетен консул в генерален (нещатен) почетен консул и за разширяване на консулския му окръг, който вече ще обхваща територията на петте провинции в Регион Фландрия, където живеят около 40 000 български граждани.

Вили Ван Импе има дългогодишен опит в областта на бизнеса и държавната администрация. До 2004 година работи като началник на звено „Обществено здраве и връзки с обществеността“ в градската администрация на град Аалст. С решение на Министерския съвет № 682 от 26 септември 2003 г. бе назначен за почетен консул на България със седалище в гр. Аалст и с консулски окръг провинция Източна Фландрия.

От 2004 г. насам Вили Ван Импе провежда изключително активна дейност в качеството си на почетен консул. Неговите постижения са свързани с установяването на тесни връзки между градовете Габрово и Аалст, създаване на мрежа от активни контакти с Гент и други фламандски градове, както и популяризиране на България чрез различни инициативи в областта на културата и образованието.

За ратификация е предложена спогодбата между България и Саудитска Арабия за избягване на двойното данъчно облагане

Правителството одобри подписаната на 29 ноември 2017 г. в Риад Спогодба между Република България и Кралство Саудитска Арабия за избягване на двойното данъчно облагане по отношение на данъците върху доходите и предотвратяване на отклонението от данъчно облагане, като предложи на Народното събрание да я ратифицира със закон.

Спогодбата е важен елемент от междудържавната договорна база и е предпоставка за нарастване на търговския обмен и стопанската активност между двете страни. Съществуват сфери с перспективи за развитие като енергетика, селско стопанство, строителство (изграждане на напоителни съоръжения, пътища, ж.п. линии), където Република България може да има активно участие.

Кралство Саудитска Арабия е най-голямата арабска страна в Азия и най-богатата на петрол страна в света, поради което представлява перспективен партньор за търговско- икономическата активност на страната ни, като нов пазар за инвестиране на свободни капитали.

Подписаната данъчна спогодба между двете държави ще създаде правна база за активизиране и стимулиране на инвестиционния климат между Република България и Кралство Саудитска Арабия. Спогодбата ще допринесе и за реализиране на реални и облекчени от данъчна гледна точка възможности за дружествата – местни лица държавите да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различни сфери и отрасли. Спогодбата ще позволи на местните физически лица да работят под различни правни форми на дейност – извънтрудови или трудови правоотношения. Спогодбата ще доведе и до облекчаването на данъчната тежест, понасяна от данъкоплатците, местни лица на двете държави.

Разрешенията, възприети в подписаната спогодба, са съобразени с действащото българско данъчно законодателство и съвременните принципи на международното данъчно облагане, отразени в актуалния Модел на данъчна спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Удължава се срокът за изпълнение на проекта „Гранд Каньон-София“ с две години

Правителството одобри Допълнително споразумение към Меморандум за разбирателство между България и „Гаранти – Коза България“ ЕАД за изпълнението на приоритетния инвестиционен проект „Гранд Каньон – София“ в район Младост, гр. София.

С документа се удължава срока за изпълнение на проекта с две години поради отчетено съществено забавяне в изпълнението на административни процедури. Удължава се и срокът на сертификата за приоритетен проект, издаден на основание подписания меморандум.

Проектът „Гранд Каньон-София“ предвижда изграждането на комплекс със смесено предназначение, съчетаващ търговска част, хотелски комплекс, парк с множество атракционни езера, скейтборд парк и открита детска площадка. Проектът „Гранд Каньон“ е разработен така, че да популяризира столичния район „Младост“ като предпочитано място, обединяващо възможността за пазаруване, настаняване, отдих и живот в града.

Общият размер на инвестицията е 120 млн. лева, след въвеждането в експлоатация на обектите по проекта се очаква да бъдат създадени 240 нови работни места.

България и Китай ще развиват сътрудничеството си в областта на науката и технологиите

Министерският съвет одобри Споразумение между правителството на Република България и правителството на Китайската народна република за сътрудничество в областта на науката и технологиите.

Целта на документа е да се улеснят механизмите за провеждане на научно- техническо сътрудничество и на двустранни конкурси за съвместни проекти между български и китайски научни организации.

Основа за научно-техническо сътрудничество между България и Китай към настоящия момент е Спогодбата между Народна република България и Китайската народна република за основните насоки на дългосрочното икономическо и научно-техническо сътрудничество от 1987 г. Целта на изготвеното Споразумение е да актуализира и осъвремени правно-нормативната основа за научно-техническо сътрудничество между двете страни. По този начин ще се насърчи развитието на съвместни дейности в областта на науката и технологиите между висши училища, изследователски и научни институти от България и Китай.

В споразумението са предвидени областите на двустранно сътрудничество, като тяхното конкретизиране подлежи на допълнително съгласуване между двете страни.

Споразумението между българската и китайската страна ще влезе в сила от датата на подписването му и ще остане валидно за срок от пет години. След изтичането на този срок то ще се подновява автоматично за последващи периоди от пет години, освен ако не бъде прекратено в писмена форма по дипломатически път от всяка страна шест месеца преди изтичането на съответния петгодишен период.

Одобрен е проект на спогодба между България и Пакистан за избягване на двойното данъчно облагане

Правителството одобри проект на Спогодба между Република България и Ислямска република Пакистан за избягване на двойното данъчно облагане и предотвратяване на отклонението от облагане с данъци на доходите, и упълномощи министъра на финансите да проведе преговорите и да подпише спогодбата.

Документът е важен елемент от междудържавната договорна база и е предпоставка за нарастване на търговския обмен и стопанската активност между двете страни. Към настоящия момент икономическите отношения между двете държави са слабо развити, като търговският обмен е твърде ограничен и не отговаря на реалните възможности и интереси на Република България и Ислямска република Пакистан. Съществуват сфери с перспективи за развитие като енергетика, транспорт, образование, селско стопанство и строителство, където Република България може да има активно участие. Ислямска република Пакистан представлява перспективен партньор за търговско-икономическата активност на страната ни като нов пазар за инвестиране на свободни капитали.

Сключването на данъчна спогодба между двете държави ще създаде правна база за активизиране и стимулиране на инвестиционния климат между двете държави. Спогодбата ще допринесе и за реализиране на реални възможности за дружествата от двете държави да осъществяват стопанска дейност в другата държава в различни сфери и отрасли. Документът ще доведе и до облекчаването на данъчната тежест, понасяна от данъкоплатците, местни лица на двете държави.
Разрешенията, възприети в проекта на спогодба, са съобразени с действащото българско данъчно законодателство и съвременните принципи на международното данъчно облагане, отразени в актуалния Модел на Данъчна спогодба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Правителството одобри резултатите от провели се заседания на Съвета на ЕС

Правителството одобри резултатите от проведени четири заседания на Съвета на Европейския съюз.

Заседанието по транспорт, телекомуникации и енергетика се проведе на 7 и 8 юни в Люксембург. Основна тема на обсъжданията във формат „Транспорт“ бе Пакетът за мобилност. Беше приет доклад за напредък по няколко предложения.

Сред тях са измененията на Регламента за минималните изисквания за максималното дневно и седмично време на управление, минималните почивки по време на работа и периодите на дневна и седмична почивка. Обсъдени бяха още Регламент за установяването на местоположението чрез тахографи; Директива за командироването на водачи в сектора на автомобилния транспорт; проект на Директива относно наетите превозни средства; проект на Директива за общи правила за някои видове комбиниран транспорт на товари между държавите членки; предложение за промени в Директивата за насърчаването на чисти и енергийноефективни пътни превозни средства, както и промени в Регламента за правата и задълженията на пътниците, използващи железопътен транспорт. В областта на телекомуникациите, Съветът постигна общ подход по предложението за Регламент относно Акт за киберсигурността.

На 28 и 29 май в Брюксел се проведе заседанието на Съвета на ЕС по конкурентоспособност. Министрите проведоха политически дебат по новото предложение за Регламент за отношенията между платформите и бизнеса. В частта „Космическо пространство“ министрите обсъдиха бъдещето на европейската космическа политика и се обединиха около важността на сектора за засилване на конкурентоспособността на европейската икономика. Българското председателство представи доклад за напредъка по предложението за Регламент за създаване на съвместното предприятие, за европейски високопроизводителни изчислителни технологии.

На заседанието на Съвет външни работи/Търговия на ЕС, състояло се на 22 май в Брюксел, бяха приети насоки за провеждане на преговори за Споразумения за свободна търговия на ЕС с Австралия и Нова Зеландия, както и заключения на Съвета за договаряне на търговски споразумения на ЕС. Бяха проведени дискусии относно действията след 11-та Министерска конференция на Световната търговска организация, актуалното състояние на текущите преговори за Споразумения за свободна търговия на ЕС, както и относно състояние на търговските отношения на ЕС със САЩ.

В рамките на заседанието на Съвета по образование, младеж, култура и спорт на ЕС, провело се на 22-23 май в Брюксел, във формат министри на образованието беше приета актуализирана препоръка за ключовите компетентности за учене през целия живот, препоръка за утвърждаването на общите ценности, приобщаващото образование и европейското измерение на преподаването и заключения на тема „Към визия за европейското образователно пространство“. Обсъден беше потенциалът на университетите за регионалния растеж и за насърчаването на предприемачески и новаторски умения.

Във формат „Младеж“ се приеха планираните в работната програма на Българското председателство проекти на заключения – за ролята на младите хора в изграждането на сигурно, сплотено и хармонично общество в Европа и за ролята на младежта за преодоляване на демографските предизвикателства в Европейския съюз. Министрите на културата приеха заключения за необходимостта от извеждането на преден план на културното наследство в политиките на ЕС и обсъдиха перспективите, свързани с дългосрочната визия за приноса на културата в ЕС след 2020 г.

Правителството одобри и резултатите от неформалната среща на министрите от ЕС, отговарящи за спорта, която се проведе на 31 май в Париж. Срещата се организира по инициатива на френския министър на спорта във връзка с предстоящите Летни олимпийски и параолимпийски игри в Париж 2024 г. На заседанието беше обсъдена темата за промотиране на ЕС като водещо място за провеждане на големи спортни събития. В края на срещата бе приета декларация, която ще послужи като здрава основа за целенасочената работа за утвърждаването на ЕС като водещ регион за домакинство на спортни събития и ще осигури устойчиво културно, спортно и социално наследство от спортни събития от такъв мащаб.

Одобрени са два нови концесионера за добив на строителни материали и варовици
Министерският съвет одобри два нови концесионера, които ще добиват съответно строителни материали и варовици.

Софийското дружество „Тера груп“ АД е новият концесионер на находище „Дядово-Биндер“, от което се добиват доломити. Находището се намира на територията на община Нова Загора, област Сливен. Концесията за него е предоставена през юли 2012 г. за 35 години на „Биндер“ АД, гр. Сливен, по чието искане се прави и настоящата промяна.

Варненското дружество „Хард рок“ ООД е новият концесионер на находище „Цареви ливади – изток“, от което се добиват варовици. Находището се намира на територията на община Суворово, Варненска област. Концесията за него е предоставена през април 2009 г. за 25 години на ЕТ „Морски бряг – Васил Василев“, гр. Варна. През 2014 г. Министерският съвет е одобрил договорът да бъде продължен с правоприемника на концесионера – ЕТ „Морски бряг – Атанаска Василева“, гр. Варна. Възможността за прехвърляне на права и задължения по предоставена концесия е регламентирана в чл. 25, ал. 2 от Закона за подземните богатства.

С друго решение на правителството прекратява концесионния договор за добив на флуоритова суровина от находище „Лукина падина“ – участък „Птичи дол“ – „Велин дол“. Прекратяването е по искане на концесионера. Находището се намира на територията на община Чипровци, област Монтана. През юли 2009 г. за него е сключен концесионен договор с „Н и Н Трейдинг“ ООД, гр. Карара, Италия. С допълнително споразумение към концесионния договор от февруари 2011г. в изпълнение на Решение № 12 на Министерския съвет от 13.01.2011г., правата и задълженията по концесията са прехвърлени изцяло от „Н и Н Трейдинг“ ООД, гр. Карара, Италия, на „България флуорит“ ЕООД, гр. София. В искането си за прекратяване на договора то посочва, че производствената дейност на дружеството е прекратена от 28 януари 2016г.

Удължава се също така срокът за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-9 Мизия“ с 353 дни. От фирмата „Мизия ойл енд газ (България)“ ЕООД мотивират искането си с наличие на форсмажорно обстоятелство – забавяне на административни процедури по прехвърляне на права и задължения във връзка с проучването. Площ „Блок 1-9 Мизия“ е разположена на територията на област Враца. Договорът за търсене и проучване е с петгодишен срок и е в сила от май 2014 г.

Правителството одобри 2 540 241 лв. за бежанците в Турция

Правителството одобри 2 540 241 лв. разходи на Министерството на външните работи за 201 8 г. за изплащане към Механизма за бежанците в Турция. Средствата са за четвъртата и петата вноска, които възлизат съответно в размер на 1 942 538 лв. в срок до 2 юли 2018 г. и 597 704 лв. в срок до 2 октомври т.г.

Общият размер на помощта от ЕС по механизма е 6 млрд. евро, от които българският принос е 5 876 945 евро – 0,1%.

Целта на механизма е да облекчи мигрантския натиск на границата на България и на ЕС с Турция, като с предвидения финансов ресурс се посрещат спешните нужди от хуманитарна помощ на бежанците и приемните общности в Турция.

Държавата ще подпомага децата с изявени дарби и в частните училища

Правителството прие изменения в Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. С промените се дава право на децата с изявени дарби, които се обучават в частни училища, да получават стипендии или еднократно финансово подпомагане.

Подкрепа ще получават учениците от държавни, общински и частни училища, които са класирани на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, състезания или олимпиади по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби за съответната година.

С промените в наредбата се премахва специалният ред за разглеждане на исканията за закрила от министъра на младежта и спорта, като с посоченото се уеднаквява редът, по който се разглеждат исканията за предоставяне на закрила. Облекчава се административната процедура, в случаите на преместване на ученик от едно училище в друго.

С друго свое Постановление правителството одобри допълнителни 19 170 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2018 г. Предоставените средства са за изплащане на 15 стипендии на ученици от общински училища, постигнали спортен резултат през първото тримесечие на 2018 г. Необходимите средства са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2018 г.

Одобрен е годишният отчет за дейността на НЗОК

Правителството одобри Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

Според отчета, дейността на НЗОК през 2017 г. е подчинена на мисията и целите на институцията и необходимостта от постигане на правилно и рационално използване на обществените средства. Осигурена е предвидима финансова среда и са създадени условия за изпълнение на финансовите ангажименти на институцията.

Постигната е висока надеждност и сигурност на комуникационната инфраструктура, позволяваща контролиран достъп до системите, боравещи с пациентска информация и информация за договорните партньори на НЗОК. През отчетния период дейностите в областта на извънболничната медицинска и дентална помощ са осъществявани в условията на често променяща се нормативна уредба. В областта на болничната медицинска помощ дейностите са осъществявани в динамична среда, характеризираща се с многобройни промени в нормативната уредба и издаването на нови нормативни актове. Предвид промените в ЗЗО, контролната дейност в системата на НЗОК е осъществена в благоприятна правно-нормативна среда, свързана с механизмите за проверка на договорните партньори на институцията.

Акцентът на извършвания контрол в периода януари-декември 2017 г. е тематична проверка на територията на цялата страна на дейностите по онкология, хематология и лъчетерапия, съгласно нормативната уредба и разработените алгоритми за мониториране на потреблението и разхода на онко/онкохематологични лекарствени продукти от лечебните заведения. Рискът от нарастването на разходите за лечение на онкологичните заболявания беше идентифициран в предходните години. Констатираната през 2015 г. тенденция на нарастване на средствата за лечение на онкологични заболявания продължава през 2016 и 2017 г.

Разширена и обновена е номенклатурата на медицинските изделия.

Проведените преговори за отстъпки от стойността на скъпоструваща медикаментозна терапия, заплащана от НЗОК, дават възможност за възстановяване на значителни суми.

Направеният анализ на разходите за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели и през отчетния период показва тенденция към нарастване на необходимия финансов ресурс.

Както и през предходния период, за настоящия отчетен период Националната здравноосигурителна каса дефинира като основни причини за нарастване на разходите увеличаването броя на лекарствените продукти, които институцията заплаща, навлизането на нови, по-скъпи лекарствени продукти, ежегодно нарастващия брой здравноосигурени лица, обърнали се към системата, демографската структура и тенденцията към увеличаване продължителността на живот.

През отчетния период продължава очерталата се през годините тенденция към увеличаване броя на здравноосигурените лица с регистрирани по няколко хронични заболявания и ползващи напълно или във висок процент заплащани от НЗОК лекарства. Тези проблеми не са преодолени през разглеждания период и са в динамичен темп на повишаване на разходите.
Годишният отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. е одобрен от Надзорния съвет на НЗОК.

Одобрен е годишният отчет за изпълнението на бюджета на НЗОК

Правителството одобри Годишния отчет за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г.

Общият размер на получените от НЗОК приходи и трансфери – всичко към 31.12.2017 г. възлиза на 3 581 495,3 хил. лв. Със Закона за бюджета на НЗОК за 2017 г. за приходи и трансфери всичко заложените средства са в размер на 3 452 816 хил. лв. През годината с Решение на НС на НЗОК средствата са увеличени общо със 119 064, 1 хил. лв. В резултат на промените годишният план е в размер на 3 571 880.1 хил. лв.

Общият размер на получените от НЗОК приходи и трансфери – всичко към 31.12.2017 г., в размер на 3 581 495,3 хил. лв., представлява 100,3 % спрямо заложените в годишен план за 2017 г. средства. В сравнение със същия период на 2016 г. се отчита увеличение с 282 886,9 хил. лв. или с 8.6 %, което се дължи предимно на увеличения размер на здравноосигурителните приходи през 2017 г.

Приетите със ЗБНЗОК за 2017 г. здравноосигурителни приходи са в размер на 3 413 816 хил. лв. През годината с решение на НС на НЗОК средствата са увеличени общо със 115 500,2 хил. лв. от преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски. В резултат годишният план е в размер на 3 529 316,2 хил. лв.

Постъпилите към 31.12.2017 г. здравноосигурителни приходи са в размер на 3 538 237,1 хил. лева, което представлява изпълнение от 100,3 % спрямо заложените в годишен план за 2017 г. средства. В сравнение със същия период на 2016 г. се отчита ръст с 280 477 хил. лв. или с 8,6%.
От приходи и трансфери – всичко, приетите със Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. здравноосигурителни вноски са в размер на 2 279 730 хил. лв. С решение на НС на НЗОК средствата са увеличени със 115 500, 2 хил. лв. В резултат на увеличението годишният план е в размер на 2 395 230, 2 хил. лв.

Постъпилите към 31.12.2017 г. приходи от здравноосигурителни вноски са в размер на 2 404 151,1 хил. лв., което представлява изпълнение от 100,4% спрямо заложените в годишен план за 2017 г. средства. В сравнение със същия период на 2016 г. се отчита ръст със 191 590 хил. лв. или с 8,7%.
Общият размер на извършените разходи и трансфери – всичко към 31.12.2017 г. е 3 571 333,3 хил. лв., което представлява 100% от заложените в годишния план за 201 7 г. средства.

През отчетния период в рамките на здравноосигурителните плащания, разходите са, както следва:
– за първична извънболнична медицинска помощ – в размер на 198 902,6 хил. лв. (в т.ч. 51,4 хил. лв. трансфер за ведомствени болници) или 5,7% от всички здравноосигурителни плащания;
– за специализирана извънболнична медицинска помощ (вкл. за комплексно диспансерно (амбулаторно) наблюдение) – в размер 218 654,2 хил. лв. или 6,3% от всички здравноосигурителни плащания;
– за дентална помощ – в размер 159 857,8 хил. лв. или 4,6% от всички здравноосигурителни плащания;
– за медико-диагностична дейност – в размер 79 421,8 хил. лв. или 2,3% от всички здравноосигурителни плащания;
– за здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение на територията на страната и за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги, в т.ч.:
лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, за домашно лечение на територията на страната – в общ размер от 697 686,3 хил. лв. или 19,9% от всички здравноосигурителни плащания,
лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична медицинска помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на оказваните медицински услуги – в общ размер от 288 139,4 хил. лв. или 8.2 % от всички здравноосигурителни плащания.

Постъпилите през 2017 г. договорени от НЗОК отстъпки за лекарствени продукти, приложими при лечението на злокачествени заболявания са в размер на 39 551,4 хил. лв. Постъпилите отстъпки са отчетени в намаление на извършените от НЗОК здравноосигурителни плащания за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болничната медицинска помощ:
– за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ – в размер 98 145,1 хил. лв. или 2,8% от всички здравноосигурителни плащания;
– за болнична медицински помощ – в размер 1 695 550,3 хил. лв. или 48.5% от всички здравноосигурителни плащания;
– за други здравноосигурителни плащания за медицинска помощ, оказана в съответствие с правилата за координация на системите за социална сигурност – в размер на 61 024,2 хил. лв. или 1,7% от всички здравноосигурителни плащания.
Постъпилите през 2017 г. договорени от НЗОК отстъпки за други лекарствени продукти са в размер на 131 722,2 хил. лв.
В резултат на отчетените към 31.12.2017 г. разходи и трансфери – всичко в общ размер на 3 571 333,3 хил. лв., спрямо отчетените приходи и трансфери – всичко в общ размер на 3 581 495,3 хил. лв. се формира положително бюджетно салдо (излишък) за годината в размер на 10 162,1 хил. лева.
Годишният отчет за изпълнението на бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. е одобрен от Надзорния съвет на НЗОК.

Правителството предлага на Народното събрание да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“

Правителството предлага на Народното събрание да приеме актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“, приет с решение на 43-то Народно събрание на 02.06.2016 г. (обн., ДВ. бр. 43 от 07.06.2016г.).

Актуализацията на проекта беше извършена във връзка с постигнатия политически консенсус от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) на 30 май 2017 г. за ускорена реализация на проектите за модернизация, „План за развитие на въоръжените сили до 2020 г.“, приет с ПМС № 382/30.12.2015 г. и „Програма за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили на Република България 2020“ за поддържане и развитие на отбранителните способности на Военноморските сили.

Целта на проекта е придобиването на два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби руско производство, неподлежащи на модернизация.

Настоящият вариант на актуализиран проект за инвестиционен разход отчита промените настъпили в Закон за ДДС, считано от 01.01.2017 г., след приемането на проекта за инвестиционен разход от Народното събрание през 2016 г.

Сред основните промени в актуализирания проект за инвестиционен разход е максималната прогнозна стойност на проекта да бъде 984 млн. лв. с ДДС. Разликата от 164 млн. лв., спрямо приетия през 2016 г. от Народното събрание проект за инвестиционен разход, е разпределена за плащане през 2025 и 2026 г.

Добавени са два нови варианта за придобиване: 1) закупуване на нов отбранителен продукт (модифициран за нуждите на ВМС) или производство по лиценз и 2) комбинация от разработване на нов продукт и модификация на съществуващ такъв.
Предвижда се многофункционалните модулни патрулни кораба да бъдат окомплектовани с основно въоръжение и корабни изделия и с допълнително въоръжение и корабни изделия (опции).

Дейностите в обхвата на Проект за инвестиционен разход са доставка на два многофункционални модулни патрулни кораба, доставка на първоначален комплект ЗИП и резервни части, обучение на екипажите на двата кораба и интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години).
В тази връзка и на основание чл. 22, ал. 2, т. 116 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, Министерският съвет внася в Народното събрание актуализирания проект за инвестиционен разход на Министерството на отбраната.

Изменя се периодът на участие на българските военнослужещи от DCM-F в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“

Правителството измени свое Решение №181 от 22 март за разрешаване участието на до 16 военнослужещи от състава на националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО (DCM-F) в мисията на Алианса за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“. Изменението касае промяна в периода на участие на българските военнослужещи, който обхваща 01 юли 2018 г. – 31 януари 2019 г.

Приносът на българските военнослужещи от състава на националния мобилен модул по комуникационно-информационни системи на НАТО в мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа“ е израз на външната политика на страната ни и форма на изпълнение на съюзните ангажименти към Алианса.

Одобрени са 9 405 лв. за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини към МО и за курсантите и студентите във висшите военни училища

Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери за 2018 г. за изплащане на минимални диференцирани размери на паричните средства за физическо възпитание и спорт в държавните детски градини към министъра на отбраната и държавните висши военни училища.
Средствата в размер на 9 405 лв. се предоставят за децата от детските градини към министъра на отбраната и за курсантите и студентите в редовна форма на обучение в държавните висши военни училища за учебно-тренировъчна и спортно-състезателна дейност, и за материално-техническото им обезпечаване. Разходите се определят за бюджетна година съгласно разработени и утвърдени проекти.

Необходимите средства се осигуряват ежегодно със Закона за държавния бюджет и се разходват на базата на представени разчети за броя на децата от детските градини към министъра на отбраната и за курсантите и студентите в редовна форма на обучение за подпомагане на физическото възпитание и спорта.

Отпускат се 2 200 лева за рехабилитация на военноинвалиди

Правителството одобри допълнителен трансфер в размер на 2 200 лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2018 година. Със средствата ще се разплатят извършени разходи за престой и ползване на дейности и услуги в базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД от правоимащи лица по Закона за военноинвалидите и военнопострадалите.

Председател на Съвета за развитие на гражданското общество към МС ще бъде вицепремиерът Томислав Дончев

Правителството определи вицепремиера Томислав Дончев за председател на Съвета за развитие на гражданското общество към Министерския съвет. На вицепремиера се възлага отговорността за изпълнението на Стратегията за подкрепа на развитието на гражданските организации в България.

Решението е във връзка с промените в Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ДВ, бр. 74 от 2016 г., в сила от 2018 г.), предвиждащи създаването на Съвет за развитие на гражданското общество към МС.

Основната цел на съвета е разработването и провеждането на политики в подкрепа развитието на гражданското общество. Организацията и дейността на съвета следва да се определят с правилник, който се приема от МС.

Одобрено е откриването на процедура за концесионирането на летище София

Кабинетът одобри решението на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията за откриване на процедура за определяне на концесионер на летище София. С решението на министъра се утвърждава обявлението за откриване на процедурата и документацията за концесията.

Приета е Наредба за възлагане извършването на дейности, свързани с подготовката за приватизация или със следприватизационния контрол

Правителството прие Наредба за възлагане извършването на дейности, свързани с подготовката за приватизация или със следприватизационния контрол, включително процесуално представителство.

Основната цел на акта е нормативно уреждане на условията и редът за възлагане извършването на дейности, свързани с Наредбата. Сред тях са изготвяне на правен анализ, приватизационна оценка и информационен меморандум за обектите, които подлежат на приватизация; цялостно консултиране на подготовката и осъществяването на приватизационната процедура, както и изготвяне на експертни становища и маркетинг.

Правителството одобри промени в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване

Министерският съвет прие промени в Наредбата за паричните обезщетения и помощи от държавното обществено осигуряване. Измененията произтичат от последните промени в Кодекса за социално осигуряване и Кодекса на труда, в сила от 1 юли 2018 г., свързани с правото на отпуск и парично обезщетение на осиновителите на деца до 5 г. възраст.

С предлаганите промени се цели намаляване на административната тежест за задължените по наредбата лица, като се създава възможност за подаване на заявленията за получаване на парична помощ при смърт на осигурено лице и на неполучени от починало лице парични обезщетения и помощи по електронен път чрез използване на квалифициран електронен подпис или персонален идентификационен код на подателя. С оглед необходимостта от технологично време за стартиране на процеса по приемане на заявленията по електронен път, се предвижда съответните разпоредби да влязат в сила от 1 януари 2019 г.

Отпада необходимостта към заявлението-декларация за изплащане на
парична помощ при смърт на осигурено лице да се прилагат някои документи, сред които оригинално удостоверение за наследници и декларация дали родителите на починалото осигурено лице са живи. Отпада и изискването за прилагане на удостоверение за наследници в оригинал, като се предвижда, че при подаване на заявление-декларация за изплащане на неполучени от починало лице парични обезщетения и помощи удостоверението за наследници се прилага само за справка.

Придружителите на хора в неравностойно положение да не заплащат входни билети в музеите, предвижда промяна в Закона за културното наследство

Министерският съвет одобри на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство (ЗКН). Дейността по дигитализацията ще се координира, организира и контролира от министъра на културата.

Промените в ЗКН предвиждат още заседанията на специализираните експертни съвети към Министерството на културата да се излъчват онлайн в реално време чрез сайта на Министерството на културата.

В изпълнение на Решение № 496 на Министерския съвет за приемане на мерки за намаляване на административната тежест върху гражданите и бизнеса със законопроекта се премахва изискването за представяне на някои официални удостоверителни документи на хартиен носител.

Предлага се придружителите на хора в неравностойно положение да не заплащат входни билети в музеите.

Предлага се промяна в § 29 от Преходните и заключителни разпоредби на към Закона за изменение и допълнение на Закона за културното наследство (ДВ, бр. 16 от 2016 г., в сила от 26.02.2016 г.), с която се предвижда изрично, че на вписване в регистъра по чл. 150, ал. 2 от ЗКН, подлежат и лицата, които към влизане в сила на посоченото изменение на закона – 26.02.2016 г. са получавали разрешения за теренни археологически проучвания, но не отговарят на изискванията на чл. 150, ал. 1 от ЗКН. По отношение на тези лица се облекчават условия, като за получаване на разрешение и за вписване в регистъра по чл. 150, ал. 2 от ЗКН ще бъдат изисквани – 10 години професионален опит като археолог, който ще бъде доказван, освен с документи удостоверяващи трудов стаж и професионален опит и с 10 издадени разрешения за теренни археологически проучвания.

Министерският съвет прие промени в Устройствения правилник на Държавната комисия по хазарта

Министерският съвет прие Постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на Държавната комисия по хазарта (ДКХ) и на нейната администрация. С промените се синхронизират текстовете от Закона за администрацията, свързани с процесуалното представителство на ДКХ, създават се условия за осъществяване на своевременни и всеобхватни проверки от контролните органи на ДКХ и се подобрява оперативният обмен на информация в организационната структура. Разширяват се обхватът и обемът на административната и контролна дейност на ДКХ, с което ще се подобри ефективността при осъществяването на правомощията на държавния орган за надзор върху хазарта.

Предвижда се процесуалното представителство на Комисията да се осъществява от юрисконсултите в дирекция „Финансово-стопански дейности и административноправно обслужване”. За да се гарантира по-ефективното осъществяване на правомощията на председателя на ДКХ, се създава дирекция „Лицензионна и контролна дейност”, която освен с основните функции в хода на лицензионното производство, ще отговаря за текущия и периодичен контрол на хазартната дейност.

Оптимизираните функции и структура налагат намаляване на числеността на персонала на ДКХ с три щатни бройки, с които ще се увеличи съставът на Министерството на финансите, за да се укрепи капацитетът на дирекците „Правна“, „Човешки ресурси и административно обслужване“ и „Информационни системи“ във връзка с изпълнение на възложените им функции.

С проекта на Постановление се актуализират и правомощията на министъра на финансите и функциите на Инспектората, дирекциите „Човешки ресурси и административно обслужване“, „Държавни помощи и реален сектор“, „Държавен дълг“ и „Методология на контрола и вътрешен одит“ в Министерството на финансите съгласно приети промени в Закона за администрацията. Наредбата за структурата и минималната численост на инспекторатите, реда и начина за осъществяване на дейността им и взаимодействието със специализираните контролни органи. Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество и регламентираната в него отмяна на Закона за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, Закона за концесиите, Закона за публичните финанси и Решение № 662 на Министерския съвет от 2017 г.

Правителство прие промени в правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав

Министерският съвет прие изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за развитието на академичния състав в България. Акцентът на промените е създаването на условия за обективно и безпристрастно прилагане на минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художествено-творческата или спортната дейност на кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности във висшите училища и научните организации.

Националните изисквания са изготвени по групи показатели за различните научни степени и академични длъжности в деветте научни области и съответстващите им направления. Това ще доведе до подходяща обвързаност между научните постижения на кандидатите и възможностите за академичното им израстване.

Прилагането на Закона за развитието на академичния състав след приемането му през 2010 г. без наукометрични изисквания към кандидатите за придобиване на научни степени и за заемане на академични длъжности доведе единствено до значително увеличаване броя на хабилитираните лица и на присъдените научни степени, без това да допринесе за увеличаване на научната продукция и нейната значимост в институционален и национален мащаб. Този проблем беше допълнително усложнен от липсата па достатъчно строги изисквания към професионалната компетентност и обективност на членовете на научното жури, както и на конкретни механизми за ефективен контрол.

С измененията в Закона и в Правилника оценяването на дисертационен труд на кандидатите за академични длъжности ще се извършва от журитата само за лицата, които отговарят на минималните национални изисквания, определени в правилника, както и на допълнителни изисквания в правилниците на висшите училища и научните организации, когато такива са предвидени.

В резултат на предлаганите промени се очаква да се създаде общовалидна национална рамка за участие и провеждане на процедурите за придобиване на научни степени и заемане на академични длъжности, съобразена със спецификата на различните научни области и професионалните направления.

Одобрени са българските позиции за предстоящите заседания на Европейския съвет

Правителството одобри българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което ще се проведе на 28-29 юни в Брюксел. На него министър- председателят Бойко Борисов ще представи основните резултати от Българското ротационно председателство на Съвета на ЕС.

Българското председателство ще информира за степента на изпълнение на законодателните досиета от дневния ред на ЕС в контекста на четирите приоритета на председателството. Специален акцент ще бъде поставен върху връщането на Западните Балкани в Стратегическия дневен ред на ЕС, напредъка в изпълнението на инициативите по Отбранителния пакет на ЕС, финализирането на триалога по Директивата за командированите работници в сферата на услугите.

Дневният ред на Съвета включва още дискусии по теми като миграция, сигурност и отбрана, работни места, растеж и конкурентоспособност, иновации и дигитализация и други.
Правителството одобри също българската позиция за участие в заседанието на Европейски съвет по член 50 на 29 юни. Съветът следва да получи информация по хода на преговорите с Обединеното кралство, както и да приеме проект на заключения, които отчитат актуалното състояние на преговорите.

МС възлага на министъра на енергетиката да възобнови дейностите по търсене на възможност за изграждане на АЕЦ „Белене”

Министерският съвет отмени Решение №250 от 2012 г. за отмяна на Решение №259 от 2005 г. за определяне на енергиен обект „Ядрена централа на площадка „Белене“ като обект с национално значение и на Решение №260 на Министерския съвет от 2005 г. за изграждане на ядрена централа на площадка „Белене“.

Днешният акт на правителството е изготвен във връзка с взетото на 07.06.2018 г. от Народното събрание на Република България решение за възобновяване на действията по търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта АЕЦ „Белене“ в отделно проектно дружество.

Министерският съвет възложи на министъра на енергетиката да възобнови действията по търсене на възможности за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип (без договори за задължително изкупуване на енергията, без преференциални цени, без договори за разлика, без корпоративни гаранции и/или други непазарни механизми за гарантиране на инвестицията) и без предоставяне на държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно проектно дружество.

Очаква се енергийният министър да организира, координира и контролира провеждането на преговори с потенциални инвеститори и производители на оборудване. Министърът следва да разработи процедура за избор на стратегически инвеститор и да предложи възможности за структурирането на проекта в срок до 31.10.2018 г., както и периодично да информира Министерския съвет и Народното събрание за предприетите действия и конкретните резултати от преговорите.

Правителството одобри две искания за получаване на подкрепа по Програмата на ЕС за подкрепа на структурни реформи

Правителството одобри две искания за получаване на подкрепа по Програмата на Европейския съюз за подкрепа на структурни реформи (ППСР).

В края на януари 2018 г. България изрази желание да направи доброволен принос към финансовия пакет на ППСР в размер на 1,5 млн. евро за реформиране на институциите, управлението, администрацията, икономическите и социалните сектори в отговор на икономическите и социалните предизвикателства, с цел увеличаване на конкурентоспособността, растежа, заетостта и инвестициите.

Финансирането е за сметка на техническата помощ по Оперативна програма „Добро управление“ (ОПДУ) в съответствие с чл. 11, ал. 2 от Регламент (ЕС) 2017/825 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. Доброволната вноска на Република България за Програмата за подкрепа на структурните реформи е прехвърлена в съответствие с член 25 от Регламент (ЕС) № 1303/2013 на Европейския парламент и на Съвета от 17 декември 2013 г. Прехвърлянето на средствата от ОПДУ е одобрено с РМС № 306 от 4 май 2018 г.

Според днешното решение вноската ще се използва за изпълнението на два проекта – за „Усъвършенстване на регулаторната рамка по несъстоятелността“ и за „Модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия в съответствие с добрите международни практики“. Тези искания министърът на финансите ще внесе в Службата към Европейската комисия за подкрепа на структурни реформи. Те предвиждат изпълнението на специални, неотложни мерки в двете области на политика, с тях се адресират и специфични за страната препоръки на Съвета на ЕС. След като исканията бъдат одобрени от Службата, тя съвместно с националните власти ще изберат изпълнител на дейностите.

Отпускат се близо 21 млн. лв. за разплащане на разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при овладяване на бедствия

Правителството одобри допълнителни разходи/трансфери от резерва по чл. 1, ал. 2, раздел II, т. 5.1 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2018 г. за непредвидени и/или неотложни разходи за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия в общ размер 21 218 605 лв.

Допълнителните разходи/трансфери са определени съобразно взетото решение от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет на заседанието й проведено на 1 юни 2018 г.

С постановлението се осигурят средства за разплащане на извършени непредвидени разходи за спасителни и неотложни аварийни работи при овладяване на бедствени положения, за неотложно възстановяване на инфраструктурни обекти и възстановителна помощ за пострадали от бедствия граждани.

Два вертолета “Cougar” ще бъдат дооборудвани със средства за гасене на горски пожари

Правителството одобри допълнителни разходи в размер 310 000 лв. по бюджета на Министерството на отбраната за 2018 г.

Средствата са необходими за привеждане на два броя вертолети “Cougar” AS-532-AL в готовност за изпълнение на задачи по гасене на горски пожари от въздуха, чрез дооборудване със специализирани средства. Предвидена е също първоначална подготовка на екипажите.

Това ще позволи Военновъздушните сили да поддържат минимални способности за изпълнение на задачи при участие в гасене на горски пожари в рамките на мисията на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.