Вижте как се върнаха в домовете си първите 100 хитринци и какво завариха (СНИМКИ)

Първите 100 жители на взривено Хитрино се завърнаха във вторник по домовете си. Точно в 14,15 часа колоната от три автобуса с пътуващи влезе в селото, водена от старши комисар Ялчън Расим, шеф на ОД на МВР-Шумен. "Вече съм спокоен, най-страшното мина, а хората проявиха невероятно търпение", каза полицай номер 1, който е на мястото от първите минути на адската авария.

Около два часа по-рано от центъра на Хитрино беше извадена и последната най-опасна цистерна от спасителния екип. "На 11-ия ден усилията на над 800 души дадоха резултат. Вече няма никаква опасност за живота на хората и затова ги пускаме по къщите им", каза гл. комисар Николай Николов пред журналисти. И уточни, че въпреки тази сигурност, с хората влизат специалисти, които ще замерват нивата на попилен в домовете.

Първи прага на дома си прекрачи Мустафа Ибрямов на ул."Шипка"3, после съседът му Мирчо Божинов. И в двете къщи уредът газанализатор отчете 0,1. Специалисти обясниха, че нивото трябва да е над 1,4 единици, за да има нещо обезпокоително.

Пенсионерката Събка Дмимитрова едва успя да отключи от вълнение. Канеше специалистите да проверяват във всички кътчета на двуетажната къща, макар че газът се утаява в ниското. "Простете ми, но дойдох само един път досега да си взема лекарства... Притеснявам се. Няма да остана да нощувам тук. Все още не смея", призна жената.

Повечето от хората също признаха, че няма да останат в селото.

На другия полюс обаче беше 76-годишният бай Слави: "Омръзна ми да гостувам по децата, оставам си у дома". Нури Мехмед с две торби с багаж също отсече, че остава. Къщата му не е пострадала, по-страшното е със заведението му в центъра на Хитрино, където е имало и терминал на еврофутбол. Той бил застрахован. Но всичко друго разбито ще остане за негова сметка, а той още плаща по 300 лв. кредит месечно.

Всички хора влязоха по списък, изготвен от община Хитрино, придружени от полицай, специалист, който замерва за вредни газове и бяха отмятани от служител на кметството. Общо 13 екипа настаняваха хора. След влизането на всеки се пускаше и тока. Населява се южната част на Хитрино, която е най-незасегната от взрива. В сряда въвеждането на хитринци ще продължи.

Очаква се в селото да бъдат разположени поне 15 фургона, които пристигнаха и са складирани в съседното с. Тимарево. Те ще бъдат до срутените имоти на хората.

В сряда в Хитрино за пореден път влязоха и екоексперти с мобилна лаборатория. Според шефката на РИОСВ-Шумен Евелина Шишманова въздухът е чист и хората не бива да имат никакви притеснения. Продължават изследвания на вода и почва, добре е да се пие бутилирана.

 

Хората: Дали искра от линията не възпламени газта?

Жителите на Хитрино вече знаят основната версия на разследващите за сполетелия ги ад. Да, съгласни са, че високата скорост е довела до дерайлирането на цистерните с опасен товар. Много хора с очите си са виждали бързащите влакове. Обясняват, че особено в последните 10-15 дни наблюдавали ускорено извозване на цистерни, а композициите се движели много бързо. "Беше ни страх, че колите няма да успеят да се изнесат от жп.прелеза при затварянето. Идват бързо и заминават. А знаете ли какви искри изскачаха от тези влакове? Ние сме ги виждали", настояват мъже от селото. Затова не вярват една печка в една къща близо до катастрофата да е причина за възпламеняването.

Зимата в Хитрино почти във всяка къща бумти печка на твърдо гориво, а където има деца се поддържа и денонощно, обясняват местните. Благодарят за бързо изнесената информация, но и те имат своите версии. Разсъждават: "Не знаем точно коя е къщата, може да е тази, където загинаха Акиф и жена му, може и да е друга, нямаме представа. Чуваме, че имало кратер, но се чудим да не би това хлътване да е от нещо друго, защото къщите имат мазета".

Повече са склонни да винят машинистите за рязкото спиране на вагоните. И даже заявяват, че и през лятото, ако бяха карали като луди пак щеше да се случи същото.

Наблизо е била и фурната, но хората не се съмняват тя да е причина за запалването на изтеклия пропан. "Тя е била приключила с приготвянето на хляба. И е на електричество, не е на газ, там дори нямат печка за отопление", разказват запознати. Хлебопекарната е на около 30 метра разстояние от мястото на инцидента и там намери смъртта си хлебарката Анифе/54г./. Колежката й си заминала след като опекла хляба, а тя останала да го продава и взривът я ударил. Имала обширни обгаряния по цялото тяло. Сега от постройката са останали озъбени към небето стени.

Хората изключват и първо да е гръмнала някоя газова бутилка. Те впоследствие са започнали да гърмят като мини бомби за ужас на огнеборци и хора.

От няколко дни витае и страховит слух, че композицията е превозвала радиоактивни отпадъци. Пишат го "информирани" и е стигнало до хората. Затова хитринци искат някой окончателно да опровергае това, за да не се тормозят допълнително.

Все по-често си говорят и че не искат линията да е в селото. Има възможност тя да се изнесе извън населеното място, стига някой да иска, но са много пари и едва ли ще стане... "Ако може поне да се изгради цялостна защитна стена между къщите и линията, където е опасно. Истината е, че вече ще живеем със страх", не крият местните.

 

Ст.комисар Николай Николов:

Мислех, че отивам на обикновена жп катастрофа, никога не съм виждал такова нещо

"Когато тръгвах към Хитрино, аз си представях обиктновена жп.катастрофа, с която ще успеем да се справим за 2-3 дни", това призна на финала на успешната операция ст.комисар Николов. Категоричен е, че нито той, нито подчинените му са виждали някога това, на което станаха свидетели в Хитрино.

Оценката му е, че първите огнеборци на място са имали изключително правилни мерки, като предприели охлаждане на дерайлиралите цистерни. "Имало е голям риск от експлозия първия ден, но не се получи", отдъхнал си е вече комисарят.

Той похвали всички работили, не само огнеборци, а и хората с крановете от "Марица-кранове"-Пловдив, които са вдигали тежките цистерни по десетки тонове и ги нарече "изключителни специалисти, които работят с часовникарска точност".

Всички цистерни вече са извозени на кариерата в село Каменяк и фирмата превозвач вече е поела охраната им с термокамери и пазачи. До 15 дни цистерните трябва да бъдат махнати от това място.

Има много доброволци, които искат да помагат за възраждане на Хитрино, но най-вероятно те ще могат да влязат чак в четвъртък, когато прецени областния кризисен щаб.

На въпрос печката в една от къщите ли е единственият източник за запалване на пропилена, комисар Николов заяви пред "Труд", че: "Това е според предварителната справка на нашите експерти. Обследвано е цялото село, но най-вероятно оттам тръгват нещата. Затова прокуратурата разпореди и от това място да се вземат веществени доказателства".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България