Борисов посети Икономическата зона София-Божурище, подкара електрокар (ВИДЕО)

Служители на МВР са били арестувани за продажба на наркотици

Съдът задържа под стража обвинените от Специализираната прокуратура лица за участие в група за нелегален трафик на мигранти

Премиерът Борисов се срещна с генералния директор на ОЛАФ Виле Итала

Петя Дикова, Илиян Любомиров и синът им с първа обща снимка

Йорданка Фандъкова: Искам да спра презастрояването в столицата

Полицията в Германия е арестувала мъж във връзка с терористичния атентат в Париж през 2015 г.

Разследват кражба на 1860 лева, компютър и документи от служебна кола в Търново

Злосторник наряза 12 гуми на автомобили в двор на фирма в Елена

ЗК „Лев Инс“ отговори на обвиненията за застрахователна измама с футболен клуб „Палермо“ Ето какво гласи официалното становище на компанията по казуса.

Кобилкина заведе мъжа си в Русия

Петима задържани при мащабна спецакция на ГДБОП в Лясковец Градът е окопиран от жандармерия, операцията е срещу лихвари

Наум Шопов и Теа очакват бебе

Почина актьорът Макс Райт, изиграл Уили Танер в сериала „Алф“

Телефонни измамници „ужилиха“ старица от Свищов с 1300 евро и 580 лева

Вижте как ще се увеличат пенсиите

На свое заседание, проведено на 22 май 2017 г., Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) утвърди проект на Закон за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. във връзка с промяна на чл. 10, който определя минималния размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст. Това съобщават от пресцентъра на НОИ.

Предвижда се от 1 юли 2017 г. минималната пенсия да се повиши от 161,38 лв. на 180 лв., което представлява увеличение от 11,5 на сто, а от 1 октомври 2017 г. – на 200 лв. с увеличение от 11,1 на сто. В резултат на промяната със същите проценти ще се повишат минималните размери и на останалите пенсии за трудова дейност, които се определят в процент от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Това са пенсиите за инвалидност поради общо заболяване, пенсиите за инвалидност поради трудова злополука и професионална болест и наследствените пенсии. Общата сума на средствата за двуетапното увеличение на минималната пенсия за осигурителен стаж  и възраст е около 100 млн. лв. за 2017 г.

Надзорният съвет на НОИ утвърди и проект на Постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост, която от 1 юли 2017 г. ще се увеличи от 118,14 лв. на 120,98 лв. В резултат на предложената промяна ще се повишат и размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност – пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, както и добавките към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (29)

 1. С една дума ще увеличат САМО минималните и инвалидните пенсии.Останалите пенсионери ще го духат. Иначе патриотите друго приказваха.Пак тъпотии!

  1. Няма инвалидна пенсия 1000 лв,моята е 140

 2. А ТАВАНА,ТАВАНА КОГА… ДА МУ СЕ НЕ ВИДИ…

 3. ЗА ОСТАНАЛИТЕ ПЕНСИОНЕРИ ОСТАВА ТАРАТОР ПО СТАРОВРЕМСКИ Т.Е ВОДА ОЦЕТ И АКО ИМА МАЛКО ЗАХАРЧЕ,АМА ПЪК Е ЗДРАВОСЛОВНО ПАЗИ ХОЛЕСТЕРОЛ,КРЪВНО И ПРОЧИЕ ИЛИ ГОРЕЩА СУПА БЕЗ ФИДЕ И ЗАСТРОЙКА БРАВО НА ОБЕДНЕЛИТЕ ПАТРИОТИ ВАЗОВ БИ КАЗАЛ ДОСТА НА ДУМИ СТЕ НАЗИ ЛЮБИЛИ………

 4. Отново комунистическа уравниловка-тези,които са внасяли най-големите отчисления за да имат по-големи пенсии ще получат увеличение от 2,4 %, а тези,които са внасяли най-малки отчисления,или не са внасяли нищо-ще получат най-голямо увеличение !
  Народе,защо изобщо правиш вноски за пенсии-по добре си пази парите в буркан банк за да не финансираш мързеливците и лентяите.А най-добре -на втори терминал.Тук нека останат чорбаджиите с работници негри и сомалийци.Нека те да им работят без пари.

  1. Начина на изчисляване пенсиите беше опорочен от Нейков и Костов.Така че престанете да преписвате всички негативи на т.н. ,,демокрация“ на комунизма!

 5. а „борците против комунизма“ трябва да получат повишение в заслужения си среден пръст.

 6. Попов питаш за ТАВАНА кога ще се свали ми нали тази разлика от над тавана трябва да отива на тези които са на социалната никога не работили .

  1. Запасняк, нещо си се объркал.тези които сега взимат социална пенсия май най-много се блъскаха през живота си.Говорим за хора родени от 1940. и нагоре година.Накрая прехода им разказа играта на тях.Дойдоха частници и не ги осигуряваха..Хората не са виновни!

 7. Не е справедливо увеличение на определени пенсии, на практика който повече е дал на страната ни, няма да получи увеличение.

 8. всички обещават големи неща до като се качат на върха а после забравят

 9. Ние сме глупава държава.Който и да дойде на власт все си е едно и също. Мизерна държава! Това е България! Всички от правителството се нагушват с при а оснаналите да. работят като идиоти за мизерната минимална заплата.

 10. Няма да се увеличат всички инвалидни пенсии,а само минималните.Същото е ,както при пенсиите за трудов стаж и възраст.

 11. Какво стана с обещаните 2,4 от 01.07.2017г.за всички пенсии.Или останалите пенсионери да пият една студена вода.Още вярвайте на пожарникара.

 12. ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ КОИТО СЕ ПЕНСИОНИРАХА ПРЕЗ 1999 ГОД И 2000 ГОД. ПЕНСИИТЕ ИМ АВТОМОТИЧНО ПАДНАХА С ПРОМЯНАТА НА ЛЕВА . ВСИЧКИ ТЕ РАБОТЕХА ПОВЕЧЕ ОТ 8 ЧАСОВ РАБОТЕН ДЕН . ВСЕКИ ГЛЕДАШЕ ДА СИ ЗАПАЗИ РАБОТНАТО МЕСТО.ТОЗИ КОЙТО СЕ БЕШЕ ДОКОПАЛ ДО ПО- ЗАПЛАТЕНА РАБОТА НЕ Я ПУЩАШЕ . А И ДА Я ПУСНЕ ВЕДНАГА ПОСТАВЯХА СВОИ ХОРА НА ТЯХНИТЕ МЕСТА. ИМАШЕ ПРЕДПРИЯТИЯ В КОЙТО НЕ МОЖЕШ ДА ПРЕПАРИШ. . ЛЕКА ДОХОДНА И ДОБРЕ ЗАПЛАТЕНА РАБОТА. ДАВАХА ИМ И КВАРТИРИ . И СЕ ПОЛЗВАХА С ПРЕДИМСТВО. ХОДЕХА НА КУРОРТИ ВСЯКА ГОДИНА . КОПУВАХА СИ КОЛИ И ЕЛ УРЕДИ, ЗА КОИТО НИЕ ЧАКАХМЕ С ГОДИНИ ДА ЗАКУПИМ.: ТЕЛЕВИЗОРИ, ХЛАДИЛНИЦИ И ДР. НЕ ИМ ЗАВИЖДАЙТЕ НА ТИЯ КОИТО ПОЛУЧАВАТ ПЕНСИ 150 ЛВ ТЕ ИМАТ ТРУДОВ СТАЖ НАД 39, -40 ГОД. ОСТАНА ИМ САМО МЪКАТА И ХОДЕНЕТО НА ОПАШКИ В БОЛНИЦАТА -ЗА БОЛНИ СЪРЦА ИЛИ ГЛАВИ.ЛЕКАРСТВАТА СКЪПИ НЕ СТИГА ПЕНСИЯТА ЗА ТЯХ .БЪДЕТЕ ХОРА ,БЪДЕТЕ ИСКРЕНИ

 13. каква инвалидна пенсия от 1000 лв сънувате-няма такова нещо-240 до 350 е най-голямата,която стига само за скъпи лекарства и лишения

 14. Аз съм опериран от рак в окото и не ми признават инвалидност .Не зная какъв е критерият за инвалид.

 15. Патриотите. Да си спазят. Обещанията от увеличение на пенсиите мин.на 300 лв.Правителството да вземе спешни мерки за увеличение на пенсииге на хората. Да помислят как мизерстват хората от пенсионна вьзраст.Бьркат по бокюука.Нямат ли срам УПРАВЛЯВЩИТЕ.!!!!!!!!

  1. Така е Макър , че и 300 са даже недостатъчни , за редовно повишаващите се ток,вода , лекарства , храна и др.. Не дай Боже лоша болест или интервенции за спасяване на живота ! В нито една нормална държава няма такива ниски пенсии- 120….130 ..лв. Това би могло да бъде или само лекарствата или тока и водата 🙁

 16. Стига сте се подигравали с хората.Та с това увеличение дори и 1 кг.месо не можеш да си купиш.

 17. Пенсионер съм от 28 март2012 г. От 1април 2012г започнах работа и все още работя . Може ли цялостно преизчисляване на пенсията до момента на подаване и какви документи са необходими?

  1. Може, ако работодателя или работещия са внасяли осигуровки след 1 април 2012-та.

 18. А как ще се увеличат пенсии, които са част от общата пенсия /другата част е от другата държава/ ? Няма смисъл да се приказва за предизборните обещания – сами ги избрахме и сега сами ще ядем попарата, но не с мляко а с вода. Липсва солидарността – примера за това е увеличение с 20% на отопление и топлата вода от Тецовете – колко д у ш и протестираха? И понеже официално подадоха по ТВ, че частните депозити на Българите в банки възлизат на 47 млд!!! лева – това означава, че управляващите имат голямо поле за действие… докато …сами си довършете изречението.

 19. Мите и Аз съм пенсионер от 2000година до преди з години работих и когато реших да представя в НОИ за преизчисление се оказа че не са ме осигурявали и .Водили са формално фалшиво нещо като двойно счетоводство и накрая пих една вода от кметската чешма на площад Тройката и се прибрах за винаги в къщи .

 20. И аз съм пенсионер от 2012г.имам 20 г. Втора категория и 18г.трета и съм вдовец от 2004г.работех 7г.при частник които не ми внеси 7 здравни и пенсионни осигуровки,на тези тъй наречени работодатели никои не им търси сметка нито отговорност макар това да е престъпление спрямо работниците,а ние искаме да получаваме по високи пенсии няма как да стане като няма осигорителни вноски

 21. От 01.Октомври 2017 год. минималната пенсия за стаж и възраст се увеличи на 200 лв. Минималната пенсии поради общо заболяване при намалена работоспособност от 71 до 90% става 210 лв. а военно инвалидната пенсия при сьщия процент намалена работоспособност остава 161 лв. Минималните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване сьщо обвьрзвани с процента загубена работоспособност става 250 лв. като за най-ниската загубена работоспособност от 50 % те получават песия 200 лв. На държавниците сътворили тая пенсионна реформа не е ли ясно че да си военен това е професия и че при изпьлняване на своя дълг към държавата са заболели, понесли са тежки злополуки причинили неработоспособност или смърт. Коя е причината военноинвалидите да бъдат по не достойни от останалите инвалиди в ншата държава и докога ще продължава тая дискриминация и гавра с тях? Николай Тодоров

 22. как може да се живее с пенсия до 300лева. Това за Бойко за закуска за ден не е ли? Докога ще траем народе Те ни грабят лъжат а ние си ги траем . Изкупителна жертва сме от 1947 до 1959 набор Как ще я караме хора > Смърт на управляващите..Бойко как забогатя като си ял мас аз и до сега ям мас а съм бедна ХА ХА Ще си платите на другия свят Няма да ви се размине.

 23. Инвалид съм с ТЕЛК 77 процента ,от 2012 год.имам 31 год.стаж ,питам как Алианц,и кога мога да си взема парите за втората пенсия ,или да я прехвърля към НОЙ,откъдето получавам пенсията си за инвалидност,на 57 год.съм.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.