„Левски“ сгази австрийци с 3:0

Германските социалдемократи гласуваха за преговори за коалиция с Меркел

Ергодан заяви, че операцията в Африн ще бъде завършена в много кратки срокове

Памела Андерсън асистира на известен илюзионист

Ким Кардашиян пак се разголи

Видимостта на магистрала „Тракия“ е намалена поради мъгла АПИ съветва шофьорите да карат внимателно

Не вършим нищо незаконно, твърдят създатели на криптовалута

Кметове договориха методика за финансиране на общинските болници

Лозан Панов се е поставил над закона, като не е подал имуществена декларация пред Сметната палата

Бабинден бе отбелязан на площада в Несебър

Антон Недялков: Бях пред край на кариерата

Дейвид Джеймс ексклузивно пред „Труд“: Берба е елегантен и нестандартен

Пиян шофьор на руски тир ударил полицай с щанга по главата След като си купил още алкохол за из път, криволичил и се удрял в мантинелите

ВМРО: Гърци, не сте съвсем прави за Македония!

БСП внася сигнали в прокуратурата срещу кметове от ГЕРБ и Цветан Цветанов Управляващите отрекоха с документ, че всички препоръки на ДАНС за митниците са били изпълнени

Вижте как ще се увеличи социалната пенсия за старост Повишението ще се отнася и за други социални плащания

Проекта на Постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост е публикуван вчера в портала за обществени консултации. Предвижда се повишаване размера на социалната пенсия за старост от 1 юли 2017 г. на 120.98 лв. месечно.

Това ще доведе до повишаване размерите и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност (пенсия за гражданска инвалидност, пенсия за военна инвалидност, персонални пенсии, социална пенсия за инвалидност), както и на някои добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

„За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен с 2,4 на сто. Това е процентът, с който от 01.01.2017 г. нарасна тежестта на една година осигурителен стаж и със същия процент ще се преизчислят от 01.07.2017 г. пенсиите за трудова дейност“, обяснява в мотивите си социалният министър Бисер Петков.

„В резултат от предложената промяна ще се повишат размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност (пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия), както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост: добавката за чужда помощ по чл. 103 КСО, добавката по Указ № 1611/85 г. от 20.05.1985 г. за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944 – 1945 г. и добавката по чл. 5 от Закона за ветераните от войните“, посочва Петков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. А размерите на пенсиите, които са свързани с трудова дейност,кога ще се осъвременят? Защо това не обясни в мотивите си социалният министър Бисер Петков? На тези,които сме се трудили и плащали осигуровките,размерът на пенсиите няма да се осъвременява. Че защо?! Така ли ще мотивирате младите хора да работят и да си плащат осигуровките, г-н министре Петков?

    1. Четеш, но не разбираш. Трудовите пенсии се увеличават със същите 2.4%, както и тази социална. Отделен въпрос е, че това не е осъвременяване.

    2. Tova e pismoto na Rosen Petkov- izpyden da sledva v Berlin makar i gram nemski ne znaeshe: iskashe ot mene da chue, za da moje da kudkudjaka. Naktaja go izgoniha, ta se naloji az da mu napisha Practicum-Berichta

    3. Tova e pismoto na Rosen Petkov- izpyden da sledva v Berlin makar i gram nemski ne znaeshe: iskashe ot mene da chue, za da moje da kudkudjaka. Naktaja go izgoniha, ta se naloji az da mu napisha Practicum-Berichta

  2. Увеличавате с 20 % пенсиите на тези, които имат минимална заслуга към пенсионната система. А на останалите – по бойковски с 2-3 %. Както е тръгнало, скоро всички пенсионери в страната ще получават минимална пенсия! На времето правителство на Костов намали 2 пъти размера на пенсиите и си го получи. Повече и не помирисаха властта! Същото го чака и този, който дава много обещания но под условието „ако има пари“. Пари винаги нямаше и обещанията не се изпълняваха!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.