На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

Вижте как ще се увеличи социалната пенсия за старост Повишението ще се отнася и за други социални плащания

пари

Проекта на Постановление за определяне на нов размер на социалната пенсия за старост е публикуван вчера в портала за обществени консултации. Предвижда се повишаване размера на социалната пенсия за старост от 1 юли 2017 г. на 120.98 лв. месечно.

Това ще доведе до повишаване размерите и на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност (пенсия за гражданска инвалидност, пенсия за военна инвалидност, персонални пенсии, социална пенсия за инвалидност), както и на някои добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

„За прилагане на справедлив подход при актуализиране доходите на всички пенсионери, се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен с 2,4 на сто. Това е процентът, с който от 01.01.2017 г. нарасна тежестта на една година осигурителен стаж и със същия процент ще се преизчислят от 01.07.2017 г. пенсиите за трудова дейност“, обяснява в мотивите си социалният министър Бисер Петков.

„В резултат от предложената промяна ще се повишат размерите на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност (пенсията за военна инвалидност, пенсията за гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия), както и на нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост: добавката за чужда помощ по чл. 103 КСО, добавката по Указ № 1611/85 г. от 20.05.1985 г. за увеличаване пенсиите на инвалидите от Отечествената война 1944 – 1945 г. и добавката по чл. 5 от Закона за ветераните от войните“, посочва Петков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. А размерите на пенсиите, които са свързани с трудова дейност,кога ще се осъвременят? Защо това не обясни в мотивите си социалният министър Бисер Петков? На тези,които сме се трудили и плащали осигуровките,размерът на пенсиите няма да се осъвременява. Че защо?! Така ли ще мотивирате младите хора да работят и да си плащат осигуровките, г-н министре Петков?

    1. Четеш, но не разбираш. Трудовите пенсии се увеличават със същите 2.4%, както и тази социална. Отделен въпрос е, че това не е осъвременяване.

    2. Tova e pismoto na Rosen Petkov- izpyden da sledva v Berlin makar i gram nemski ne znaeshe: iskashe ot mene da chue, za da moje da kudkudjaka. Naktaja go izgoniha, ta se naloji az da mu napisha Practicum-Berichta

    3. Tova e pismoto na Rosen Petkov- izpyden da sledva v Berlin makar i gram nemski ne znaeshe: iskashe ot mene da chue, za da moje da kudkudjaka. Naktaja go izgoniha, ta se naloji az da mu napisha Practicum-Berichta

  2. Увеличавате с 20 % пенсиите на тези, които имат минимална заслуга към пенсионната система. А на останалите – по бойковски с 2-3 %. Както е тръгнало, скоро всички пенсионери в страната ще получават минимална пенсия! На времето правителство на Костов намали 2 пъти размера на пенсиите и си го получи. Повече и не помирисаха властта! Същото го чака и този, който дава много обещания но под условието „ако има пари“. Пари винаги нямаше и обещанията не се изпълняваха!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.