„Еърбъс“ показа соларен дрон

Апелативният съд в Търново отмени решение за отказ за отнемане на имущество за 3,6 млн. лв на Георги Вълев от „Килърите“

И Ботас остава в „Мерцедес“

Дирят издайници в „Роскосмос“ Похитена е свръхсекретна информация за новите хиперзвукови оръжия

Люта конкуренция между отличници за вход в Медицинския университет във Варна

Министър Ангелкова: Очакваме над 5,5 млн. чуждестранни туристи това лято

Най-малко 14 ранени след нападение с нож в Германия

БАБХ: Експертната мисия на ЕК потвърди наличието на чума в България

Ангела Меркел: Европа и Германия не могат да разчитат на САЩ

Новият шеф на НЗОК д-р Дечо Дечев: Медицински одит трябва да мине на подчинение на премиера

Задържаха каналджия и седем чужденци

Глобиха близо 500 шофьори за неправилно паркиране в синята зона

Тръмп обвини ЕС и Китай във валутни манипулации

Николай Николов: „София – град за хората“ пак остави крайните квартали на произвола на съдбата

Варна става кандидат за Европейска столица на туризма

Вижте наградените в конкурса „Икономика на светло“

Наградените в трите категории на конкурса "Икономика на светло". Снимка Денислав Стойчев

Националната агенция за приходите беше отличена с наградата „Икономика на светло“ за 2016 г. на Асоциация на индустриалния капитал в България. Вестник „Труд“ е медиен партньор на събитието, което се проведе в столичния хотел „Балкан“. Специален гост на него беше премиерът Бойко Борисов. „Тенденцията на изсветляване на българската икономика не само се запазва, но и се разширява. България с бързи крачки излиза от групата на страните с голям дял на сивата икономика“. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в началото на церемонията.

Това се дължи не на последно място на факта, че премиерът пое като личен ангажимент борбата със сивата икономика, допълни Велев.Той връчи наградата на изпълнителния директор на проходната агенция Галя Димитрова. „Трябва двамата с Бойко Атанасов (предишният директор на НАП, а в момента заместник-министър на финансите) да я получим. Насърчаването на доброволното спазване на правилата е основен принцип на лотарията на НАП, каза Димитрова.

НАП получи наградата за организираната Лотария с касови бележки, в която гражданите участваха с фискалните бонове на закупени от тях стоки и услуги. Целта на Лотарията беше да се популяризира сред обществото важността на издаването на касов бон като начин за предотвратяване на сиви практики като укриването на обороти от търговците. Друга полза е повишаването на разбирането сред гражданите, че издаденият документ за закупени стоки и услуги може да служи не само за фискални цели, но и като основание за предявяване правото на рекламация при неудовлетвореност от предоставена стока или услуга.

Институтът за пазарна икономика спечели наградата „Икономика на светло“ в категорията за личност или организация, допринесла за ограничаване на неформалната икономика.
Лично премиерът Бойко Борисов връчи наградата на Десислава Николова, главен икономист на ИПИ. „Колкото по-малко сива икономика има, толкова по-здравословна е средата и има повече възможности за намаляване на данъците“, заяви Николова.

Отличието за института е за активна позиция и редица изследвания и анализи на икономически политики, водещи до ограничаване и превенция на неформалната икономика. Номинацията на Института за награда „Икономика на светло“ е и за поредицата от изследвания и анализи, предлагащи решения в икономиката, които да елиминират мотивите на предприемачите за прилагане на „сиви“ и неформални икономически практики.

Журналистът Ивайло Лаков от телевизия Bloomberg – България спечели в категорията за журналист и медия, допринесла за промяна на обществените нагласи към сивата икономика.
Отличието е за обективно поднесена ежедневна икономическа информация и теми, свързани с ограничаване на неформалната икономика.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.