Вижте още снимки към новите доказателства за гроба на Васил Левски

Копие от скицата на първия чертожник на кадастъра на София - Йозеф Обербауер, от 1894 г. На скицата е отбелязан гробът на Левски, северозападно от зидовете на гробищния параклис. Днес това място се намира под паветата на ул."Дамян Груев" №6, точно пред входа на МБАЛ "Сердика".

Васил Левски е бил погребан в района на бившата Окръжна палата (днес Министерство на земеделието), твърди писателят Николай Иванов. Тезата си той подкрепя с документи и свидетелства от Националния Военноиссторически музей, които е открил по време на разследването си.

Два от тях са публикуваната за пръв път кадастрална карта на София, изготвена през 1894 г., и документалните спомени на Стоян Заимов за разговора с митрополит Мелетий, където се казва, че на 21 май 1876 г. свещеникът Христо Павлов погребва отрязаната глава на Георги Бенковски в новите гробища на София.

Третата и основна “опорна точка” за гроба са докладите на Ал. Запрянов от НВИМ, които също се публикуват за пръв път. Четвъртият документ са спомените на свидетеля на погребението на Левски – Стефан Маринов, от 4 август 1937 г., публикувани във в. “Мир”.

Открити през 1937 г. в района черепи и кости за съжаление не са били изследвани. След 1945 г. се твърди, че тези находки били унищожени при бомбардировки по време на Втората световна война.

В галерията може да видите още снимки, които според Николай Иванов подкрепят тезата му за гроба на Васил Левски.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България