Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 23.09.2019

На 23 септември 2019 да почерпят

Отиде си проф. Юлиан Вучков

Патрулка катастрофира с цивилен автомобил докато преследва беглец

Милен Михов, ВМРО: Мая Манолова граждански кандидат за кмет е като сняг през юни

Евклаз – за бяла и черна магия По-скъп от диаманта

Хиляди швейцарци протестираха срещу изграждането на 5G мрежа в страната

Моторист загина на Е-79 край Дупница

Арабските партии в Израел подкрепят Бени Ганц за премиер

Министър Петкова: 9 млрд. лв. ще са приходите на България от „Балкански поток“ през следващите 20 г.

Петьо Блъсков: Народът решава дали София да я управлява човек като Манолова – ту от БСП, ту не е от БСП Не знам какво е направила като омбудсман, освен, че беше на всички протести, изтъкна главният редактор на в. "Труд" в интервю за Канал 3

Приятел на убития Андрей Монов: Полфрийман не се е променил, никога не каза, че съжалява

Емил Костадинов, БСП: Въпросът вече e: или Нинова, или партията

Проф. Михаил Константинов: Българските избори не могат да бъдат хакнати

Полицаи изведоха барикадиралия се мъж в „Овча купел“

Вижте присъдата на Бойко Борисов по делото на Елена Йончева (ДОКУМЕНТИ)

Българският съд осъди Бойко Борсов и ГЕРБ за разпространение на клевета. Считам, че е позорно един премиер да се опитва да избяга от своята отговорност, при наличието на толкова публично признати, известни и документирани факти. Това заявява Елена Йончева в позиция, разпространена от пресцентъра на БСП, по повод на изречените от трибуната на парламента думи от заместник председателя на НС Емил Христов, който оспори, че Бойко Борисов е осъден за клевета. Той трябва да си подаде оставка или поне да се извини, коментира Йончева.

„Защото от позицията, която заема – лидер на партия, не просто е наклеветил един журналист и кандидат- депутат. Той превърна тази многократно изречена лъжа пред националните медии в свой инструмент в предизборната кампания.“, се посочва още в позицията на Елена Йончева.

Ето и пълния текст на позицията:

По повод на изречените от трибуната на парламента думи от заместник председателя на НС Емил  Христов, който оспори, че Бойко Борисов е осъден за клевета, напомням: 
 
Българският съд осъди Бойко Борсов и ГЕРБ за разпространение на клевета. Считам, че е позорно един премиер да се опитва да избяга от своята отговорността, при наличието на толкова публично признати, известни и документирани факти. Той трябва да си подаде оставка или поне да се извини. Защото от позицията, която заема – лидер на партия, не просто е наклеветил един журналист и кандидат- депутат. Той превърна тази многократно изречена лъжа пред националните медии в свой инструмент в предизборната кампания.

Ето какво се казва в съдебното решение от 17.05.2018 г.
“Съдът реши: осъжда Бойко Методиев Борсов и партия ГЕРБ да платят солидарно на Елена Николова Йончева сумата от 5000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди от накърнена чест и достойнство, причинени от противоправно поведение на Бойко Борисов, изразяващо се в отправяне на неверни твърдения”.

Ще напомня, че според чл.147 от НК – “ една от характеристиките на клевета е, че е невярно твърдение, което позори и е разгласено публично”.

Бойко Борисов наговори клевети, повтори ги многократно по всички национални медии – в продължение на цяла една предизборна кампания, през март 2017. Това не бяха изпуснати реплики на Борисов, а съзнателно и многократно повтаряни думи. Когато казах, че ще го дам под съд, той отговори в национален ефир, че ще участва в един такъв процес “с удоволствие”.

Ще напомня само една от клеветите на Борисов. Например, на  12.03.2017 той казва пред журналисти, след мое участие в телевизионно студио като кандидат за народен представител: “ Та туй ново лице, което си позволи да каже, че ГЕРБ краде…ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа как бяхме принудени милиони да платим за нея. Много добре си спомням предишния мандат как платихме едни големи пари, милиони….казах просто да си мери приказките. Но тя прекрасно знае за какво става въпрос….тогава беше първа дама и казах просто да си мери приказките”.
Ето още един цитат от ББ, думи, казани пред медиите: “Ако иска да ме съди, ще призова специализираната прокуратура да извади всичко, което сме платили насила. С постановление сме платили близо 2 милиона.”

Първо – чрез своя адвокат, Борисов казва, че тези думи не са се отнасяли за мен. Ето какво твърди адвокатът му – описано в решението на съда. “По нищо от изявлението му (на Бойко Борисов) не става ясно, че действително се говори за ищцата, поради това не може да бъде направено заключение, че говори за ищцата.”

Второ – адвокатът му вероятно счита, че е нормално подобни клевети да се изричат по време на  предизборна кампания. В решението на съда четем какви са аргументите му : “в случая не е налице противоправно деяние, тъй като изразеното твърдение е част от предизборна политическа кампания, като по този начин не може да се приеме, че в конкретната ситуация прави опит да злепостави ищцата “.

Трето – Бойко Борисов, чрез своя адвокат, даже оспорва автентичноста на записите. Ние предоставихме и видеозаписи с думите на   Борисов – излъчени от националнте медии, показани в  социалните мрежи, както и пълен видеозапис, качен на неговата фейсбук странца. Борисов, чрез своя адвокат, твърди, че тези записи може да са манипулирани, а по отношение на своята фейсбук медия – че той нямал достъп до нея.

Съдът назначи експертиза и доказа, че въпросните записи по националнте телевизии и други медии не са манипулирани. Ето какво се казва в решението само за един от записите, излъчен от национална медия:

”Съдът намира за установено по несъмнен начин съдържаниеито на предаването. Затова е неоснователно възражението на ответната страна за това, че записът е бил манипулиран и обработен”.

И още нещо, което е важно. Съдът е дал на ББ възможността, чрез неговия адвокат, да предостави доказателства – от разузнаването и от финансовото министерство, които да потвърждават неговите думи. Такива ББ не е предоставил.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Как е възможно да търпим още тази отрепка и да му поверяваме съдбата на българския народ?! Мили сестри и братя, престанете да гласувате за този мошеник!!! Изхвърлете го завинаги от политическата сцена!!!

  2. Мисля, че е време на Вас да Ви врътнат едно дело за клевета. Това гръмко заглавие, вижте ПРИСЪДАТА, е показателно за импотентността на българската журналистика. Присъда има само в НК за престъпления, а това е едно никакво гражданско дело. Извод – или сте некомпетентни до безобразие или със заглавието гоните користна цел. И в двата случая е жалко.

    1. Познанието по право ,не Ви прави добър управленец. Импотентността на българската съдебна система е видна за всички. Най-вече за обикновените хора ,които вече не могат да приемат този модел на поведение ,управление и нравоучение.

  3. Точно така ДДД! На практика старец е партизанското име на Йончева! Аз бих използвал друго име, което повече и подхожда, но възпитанието не ми позволява.С други думи нито съм социалист,нито комунист, т.е. не съм простак!

  4. Чичо,,точно така !!!ти не си соц,не си Ком,….ти си просто никой!!!!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.