Вижте проектите за покупка на нови изтребители и бронирани машини (документи)

Министерството на отбраната публикува двата проекта за модернизация на армията - "Придобиване на нов тип боен самолет" и „Придобиване и поддръжка на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада”.

Проектът за придобиване на нов изтребител може да изтеглите от ТУК

Проектът за покупка на бронирана техника може да изтеглите от ТУК

С 1,4 млн. лв. ще бъдат закупени 150 единици бронирана бойна и специална техника, както и допълнително оборудване. Плащането ще става разсрочено за период от 12 години.

Предвижда се закупуването на 16 изтребителя на обща стойност 1,8 млрд. лева с ДДС. От МО ще изпратят отново запитвания за предоставяне на оферти до САЩ, Португалия и Израел за самолети Ф-16 и Ф-18; до Италия и Германия - за "Юрофайтър", до Франция - за "Рафал" и до Швеция - за "Грипен".

Необходимостта от придобиване на нов тип боен самолет за ВВС произтича от задълбочаващото се противоречие между важните задачи в системата за национална и колективна сигурност, от една страна, и от остаряващата и отхождаща авиационна техника и очертания сериозен дефицит от способности, от друга, посочват от МО.

В същото време, в черноморския регион се създава траен геостратегически и военен дисбаланс, чрез разполагането на дефанзивни и офанзивни оръжия отвъд договорените ограничения в близост до границите на страната ни.

Коментари

Задължително поле