306 км/ч вдига Bentley Bentayga

Адвокатът на обвинената банкерка от Нова Загора: Биляна Манчева ще обжалва постановената мярка „задържане под стража“ Според него присъда ще има, но обвиняемата няма да е сама, понеже е имала второстепенна роля

Костнър и Харелсън по петите на Бони и Клайд Ким Дикенс блести в една от женските роли

70-годишен мъж загина при пожар в дома си във Варна

Катастрофирал ТИР блокира движението по пътя Русе-Бяла

Кола се заби в тир при навлизане в бензиностанция край Благоевград Водачът и спътникът му се издирват

ООН призова да се избегне насилието във Венецуела

Британските шофьорски книжки няма да важат в Ирландия при Брекзит без сделка

Защо нова рокля за жената е като 4 водки за мъжа?

Снегът затвори редица пътни артерии в страната

Тръмп номинира посланика на САЩ в Канада за постоянен представител в ООН

Сняг, студ и виелици ни очакват и през двата почивни дни Жълт код за сняг и вятър е в сила в събота за цялата страна

Венецуела затваря частично границата с Колумбия

188 стегопочистващи машини са извършвали обработки със смеси срещу заледяване през нощта в София

На 23 февруари 2019 да почерпят

Вижте цялото изказване на Корнелия Нинова при избора на ново правителство

Корнелия Нинова: Кабинетът „Борисов 3”- подмяна на народната воля

„БСП за България“ ще гласува против правителство, предложено от Бойко Борисов, по три причини. Първата – поради сериозните различия в нашите идеи и програми за развитието на икономиката, за борба с бедността, за модерно образование, свързано с икономиката, за достъпно здравеопазване, за борба с корупцията и бедността. В наше лице ще имате алтернатива на вашата програма с конкретни предложения, идеи и разумни аргументи.

Втората причина, поради която няма да ви подкрепим, е заради това, че приоритетите за управление, които определихте сега, след сключване на коалиционното споразумение, са отказ от предизборните ви обещания. Това е правителство на подмяната, спрямо това, което обещахте. От красивите думи преди изборите не е останало почти нищо.

Третата причина – заради несигурността в България, която залагате в коалиционното споразумение.

Първата – поради различията в програмите ни, няма нужда днес да ги представяме. Бяхме в предизборна кампания и там представихме различните си приоритети. Втората – подкрепяме предложената програма и правителство в политиката за председателството на Съвета на ЕС, евроатлантическа интеграция, бъдещето на България, като пълноправен член на ЕС.

Поздравяваме „Обединените патриоти“ за израстването – от „България вън от ЕС и НАТО“ до „ще продължим неотклонно по пътя на евроатлантическата интеграция“. Поздравления! Имаме един приоритет, по който всички партии в този парламент сме абсолютно единодушни. Бъдещето на България е европейското бъдеще. Но тук свършват добрите ни отзиви по отношение на по-малкия партньор в коалицията. Ще започна от политиките и отстъпленията от тях. Чета им предизборните обещания: „спешно повишаване на доходите на българите, въвеждане на данъчни облекчения и законодателство срещу спекулата.“ За една нощ това обещание се промени в програмата ви: увеличение на доходите в края на мандата, запазване на преките данъци, без данъчни облекчения, няма освобождаване на ниските доходи от плащане на данъци, няма обещаната децентрализация на бюджет към общините.

Следващо: увеличаване на минималната пенсия за стаж и възраст на 300 лв- както знаете няма да се случи, 200 лв и то в края на годината. Намаляване на ДДС на лекарства и учебници също няма да се случи, защото в програмата е записано – никаква промяна на ДДС, никаква промяна на данъчните ставки, на преките данъци, както и без данъчни облекчения на бедните хора.

Следващо: изучаване на дисциплината „Патриотизъм“ в училище. Както знаете, в програмата го няма и няма да се случи.
Следващо: закон за българския език и право на глас да имат завършилите основно образование и владеещи български език. Отсъства от програмата.

Шесто – религиозни служби и ритуали само на български език. Издигане на българското знаме пред всеки религиозен храм, спиране на звуковия терор от минарета, отстраняване на протурските партии от властта. Нищо такова няма в програмата на бъдещото коалиционно правителство.

Седмо – възстановяване на наборната военна служба и трудовите войски – няма да стане. Изтегляне на българските войски от чужди държави – няма да се случи. „Ние сме против чужди военни бази на наша територия, както и против приемането на Турция в ЕС.“- това е цялостната програма на „Обединени патриоти“ в предизборната кампания.

53 обещания и нито едно залегнало в новата програмата за управление. Може ли да се коригирам – изпълнено само едно, но наполовина. А то е – създаване на Министерство на демографията на българите и за българите в чужбина. Е, такова министерство няма да има, въпреки демографската катастрофа, но затова пък ще имаме вицепремиер, който ще отговаря за демографията. Единствено обещание, спазено даже на 1/3, а не и наполовина. На това управляващото мнозинство казват: „компромис в името на България“, а г-н Борисов, бъдещият министър-председател, го нарече: „преодоляване на различията“. Това не е преодоляване на различията. Това е загуба на идентичност – политическа и идеологическа, на „Обединените патриоти“, като политическа партия. А за хората, които са ви избрали заради тези обещания, това е категорична подмяна на волята им да дойдете в тази зала.

Продължавам с големия партньор ГЕРБ. И във вашата програма категорично подкрепяме целия раздел външна политика и европейско председателство, промяна в Дъблинското споразумение, Шенген и Еврозона. Имате нашата подкрепа за това, защото това е в интереса и бъдещето на България. Обаче цитирам от предизборната ви програма: „умеем да слушаме хората и нашата програма е плод на постоянните ни преки контакти и обратна връзка с хората на България. Красиви думи, нали? Но да видим какво искат хората на България във всички проучвания и вие го знаете, защото в кампанията всички бяхме сред хората.

Двата най-важни приоритета на народа ни – бедност и доходи и темата сигурност. И е показателно разминаването между това, което е записано- че ще слушате хората и програмата на коалиционното ви правителство. Сигурно знаете, че въпреки приоритета ви бедност и доходи, в коалиционното споразумение не се споменава нито веднъж думата бедност. Т.е. обещанието ви, че ще се съобразявате с нуждите на хората, не отговаря на това, което сте написали. Обратно – доходите ще растат в бъдеще, в рамките на мандата. Дори в предизборната ви програма обещанието да увеличите всички пенсии от първи юли 2017 г с 2.4%, в коалиционното споразумение вече липсва. В предизборната програма сте предвидили допълнителни мерки за подпомагане на енергийно слабите хора. Увеличиха се цените на природен газ, на вода, парно, има заявка за увеличаване на цените на тока. Отказали сте се в коалиционното си споразумение от компенсиране на енергийно слаби хора. Нещо повече – в момента, в който това е проблем номер 1, прокуратурата е в КЕВР, ние от БСП поискахме да ги изслушаме по какъв начин ценообразуват и натоварват потребителите, обслужват ли интереси на монополи? Вместо да ни подкрепите, закрихте парламентарната комисия КЕВР. Какво е това? Дори не е и отстъпление. То е тотална промяна на политиката ви по отношение на енергийно бедните хора и прозрачността в борбата с монополите. На фона на това отстъпление в обещанията за доходите, два пъти отказвате да си замразим заплатите. Но това не е въпрос на програма, това е въпрос на морал. Оставам го без коментар.

Какво обаче ще продължи- според програмата на коалиционното правителство? Ще продължат две политики, които по принцип не са лоши, но в момента са критични. Едното е строителството на магистрали. Защо казвам критични? Защото тече проверка на прокуратурата на България, на ОЛАФ в АПИ. Защото вече има не само съмнения, а факти за злоупотреби в това строителство, препоръки, които не се отразяват във вашата програма. Продължава това строителство, без никакви корекции в тези политики. Има нещо повече. На предложението на „БСП за България” да направим една парламентарна комисия и да изчистим този проблем и тези съмнения, категорично отказахте. Буди съмнения, само това казвам, без да коментирам защо го направихте. Още една политика, на която вие много държите и продължавате в тази посока, въпреки заключението на служебния кабинет. В това заключение пише: „В резултат на допуснатите лоши практики, постигането на целите, които си поставя програмата за саниране, е поставено под въпрос. Допуснатите завишени референтни стойности, сключване на договори за възлагане на обществени поръчки с допуснато финансиране на недопустими дейности, води до намаляване на ефективността на програмата.“ Лошите практики и дефекти, подлежат на промяна, но изискват воля и усилия за това. И този сигнал също се намира в българската прокуратура. Вместо да помислите как да се коригират тези лоши практики, правите обратното – увеличавате финансирането за саниране, но отново с подмяна спрямо българските граждани. Защото в предизборната ви програма пише, че ще се увеличи финансирането, а в следизборната ви – че това ще стане за сметка на тях, че те ще трябва да се самофинансират. Ето това е продължаване на лоша практика, с нейното още по-голямо влошаване, защото ще натоварвате хората.

Да видим друга тема, важна за хората – сигурност. Обещавате увеличение на броя служители в МВР с 1000, за да има полицаи във всяко населено място- остана някъде на предизборните митинги. Обещавате увеличение на броя служители в Министерство на отбраната с 6000 и да се подсили охраната на границата- също се загуби някъде от трибуните на предизборните събрания до тази трибуна на Народното събрание. Такива неща няма да се случат при правителството на Бойко Борисов.

Желанието на патриотите лагерите за бежанци да отидат на границата и да бъдат от затворен тип, при ГЕРБ се трансформира в: разширяване и укрепване на центровете в Пъстрогор и Харманли – тежко противоречие между бъдещи коалиционни партньори по важни теми за България. Мога да продължа така с отстъпление- в образованието, здравеопазването, икономиката и финансите.

Ще се съсредоточа върху третата причина, заради която няма да ви подкрепим, а тя е мината, заложена в коалиционното предложение, която гарантира несигурност в това мнозинство, следователно и в България, в политиките, и в бъдещето. Там пише, че всеки партньор, извън това споразумение, може да си провежда самостоятелна политика, да търси подкрепа и мнозинства в парламента. Всички знаем какво означава това, защото сме го виждали – с реформатори, с БДЦ, плаващи мнозинства, безпринципни съюзи. Това е лоша практика. Но тук идват големите въпроси за държавността и те са, според мен, поне два – референдумът и промяната в Конституцията. В предизборната програма на ГЕРБ пише, че референдумът е задача номер 1 и ще бъде първият законодателен приоритет на това правителство. Оказва се обаче, че референдум няма да има, въпреки потвърждението при откриването на парламента. Няма го в програмата ви. Референдумът, според вас, трябваше да изпълни волята на народа. Очевидно, по волята на патриотите, и заради властта, тази воля на народа няма да се случи. Защото вашият коалиционен партньор е против. И по-важно е да се упражнява властта, отколкото да се слуша волята от този референдум.

Вторият голям въпрос за държавността е предизборният ангажимент на ГЕРБ за нова Конституция и отмяна на имунитета на народните представители. И това изчезна, някъде по пътя между обещанията и реалността днес. Очевидно, това вече няма да е важно, въпреки желанието, може би на милиони хора, да ни видят без имунитет и ние бихме ви подкрепили за това. Жалко, че се отказахте от новата Конституция и запазихте  облагите на народните представители – имунитет и заплати. И това също е показателно за подмяна.

За нас, „БСП за България”, е важно да не предадем тези близо един милион души, които ни изпратиха тук. Затова ще бъдем смислена, аргументирана опозиция и алтернатива на това управление. Защото правителството на Бойко Борисов е пълна подмяна. Това е тотално излъгване на тези, които са ви подкрепили, заради идеите ви преди изборите. Защото днес, в коалиционната ви програма, идеите които представи г-н Борисов, няма почти никакво съвпадение. И ще кажа, със съжаление за България – политическата класа на статуквото продължава постарому. Получава властта в името на народа. Веднага се отказва от народа и започва да я упражнява за себе си.

Кабинетът „Борисов 3” ще бъде най-яркият пример за тази подмяна на народната воля.

Зее пропастта между политическата класа и народа ни и тя се увеличава. „Борисов 3” ще даде принос за увеличаването на тази пропаст. Наложителна е промяната в политическото статукво, политическата класа и политиките, които тази класа ще провежда занапред в България.

Ние, от „БСП за България”, ще направим всичко по-силите си, днес, с помощта на един милион души, надявам се от утре – с последователност в изпълнение на нашите ангажименти. С показване на нов морал в политиката, тези хора да станат много повече. Промяната е наложителна. Ние сме сигурни, че ще я постигнем. Ще вървим по този път, без да предадем хората, които са ни изпратили тук.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

 1. Казвам се г-жа Рут Едуин от Румъния, единствен родител, преди съпругът ми да умре, за да ни остави толкова много дълг, бях толкова объркан и разочарован от това как
  Нека да прочетем огромния дълг. Един ден, минаващ през интернет, се натъкнах на свидетелство на г-жа Аю Ахмед за това как г-жа Мария Уилям му помогна с заем. Затова поисках заем от 50 000 евро, с 5-годишен период от компанията по пощата (marywilliam902@gmail.com)
  Когато кандидатствах за заема, положих клетва на Бога, че ако получих заема. Ще оставя света да разбере какво е направила за мен, за моята голяма изненада
  По-малко от 24 часа моят кредит бе отпуснат при лихвен процент от 2%. Сега поставих задължението на съпруга си и започнах нов живот и моя работа
  собствен. Току-що направих обреците си.
  Така че, ако искате някакъв вид заем до 2%, Ако ви интересува, можете да се свържете с добрата Майка по електронната си поща. (Marywilliam902@gmail.com)

  БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВИ

 2. „ДОБРЕ ДОШЛИ В БИЗНЕСА ЗА ДОСТЪП ДО КРЕДИТ“
  Добър ден Г-жо / госпожо: Имате ли нужда от спешен заем за финансиране на бизнеса си или за каквито и да било цели? Ние сме сертифицирани, легитимни и международни лицензирани, вие сте на точното място за вашите кредитни решения тук! „ACCESS LOAN FIRM“ можете да се свържете с нас чрез: (ACCESSLOANSFIRM@GMAIL.COM)

  Ние сме частни кредитори от „ACCESS LOAN FIRM“, който дава възможност за живот. Имате ли нужда от спешен заем, за да изплатите дълга си, или имате нужда от заем, за да подобрите бизнеса си? Ние сме сериозни кредитополучатели, които дават възможност за заем на тези, които се нуждаят от заем и ние не се нуждаем от измамници, за да избягаме с парите си, защото имахме много опит в миналото И точно сега се върнахме за сериозни хора които се нуждаят от заем и престой Останете верни на вашите ангажименти.

  Кредитна фабрика предлагаме заеми на фирмени лихви 1,5%.

  Наличните заеми, които предлагаме, са:

  1. Личен заем
  2. Бизнес кредит
  3. Инвестиционен кредит
  4. жилищен кредит и др

  Така че, ако искате да получите заем от моята фирма, можете да се свържете с нас днес чрез: (accessloansfirm@gmail.com)

  Получете незабавното одобрение на кредита в рамките на 1 час тук в „ACCESS LOAN FIRM“. Очакваме с нетърпение да чуем от вас.
  С Най-Добри Пожелания

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.