В гетото в кв. „Захарна фабрика“ няма опасно събиране на много хора (СНИМКИ)

1,5 милиарда лева за мярката 60:40. Ето кои сектори обхваща Кандидатстването започва от утре в Агенцията по заетостта

Разследват лидера на ПП „Възраждане“ Костадин Костадинов за всяване на смут и безпокойство в условията на извънредното положение

Нови 4 случая на нарушаване на карантината във Видинско

COVID-19 зове назад към стадото. Маската срещу индивидуалността

Италианският премиер: Щеше да е грешка да въведем незабавно тоталното блокиране на страната

Църковните служители ще използват маски, ръкавици и дезинфектанти

Технологични фирми даряват 15 000 хиляди работни часа на държавата (ВИДЕО) За няколко месеца ще изградим електронната здравна система, каза вицепремиерът Дончев

По улиците на квартал „Люлин“ е пълно с пешеходци (СНИМКИ)

Погребват жертвите на коронавируса, майка и дъщеря, без близки, само със свещеник

Премиерът Борисов: От 19 ч. утре пада карантината в Банско (ВИДЕО)

Над 8000 пенсионери получиха безплатни маски във Варна

Първият оздравял от COVID 19 е лекар, изписаха го

Туроператорите във Великобритания: Парите за провалените пътувания да се връщат след 4 месеца

Министър Димитров: Боклук от София пътува за Враца, Сливен и Бобов дол

Викат тотото за акъл по Изборния кодекс Експерти от Спортния тотализатор ще консултират депутатите за вота

Вицепремиерът Томислав Дончев не вижда смисъл от хартиените бюлетини, ако се премине към машинно гласуване. Снимки: Пламен Стоименов

Решават за машините до Великден

Машинно гласуване в Европа няма

Не съм убедена, че ще постигнем мнозинство за премахването на хартиената бюлетина, сподели пред “Труд” Анна Александрова.

Изборите ще приличат на тото. Твърде вероятно е наред с машини, хартиеното гласуване също да остане, а попълнените бюлетини да минават оптично сканиране подобно на фишовете от държавното тото. Във вторник, когато е второто заседание на работната група от депутати за промени в изборното законодателство, ще бъдат поканени и представители на Българския спортен тотализатор, за да обяснят механизма на работа на скенерите, заяви пред “Труд” Анна Александрова, председател на правната комисия в парламента. По думите є, плюсът на сканираните бюлетини е огромен, защото така ще се премахне огромния брой недействителни бюлетини. Подобно на тото фишовете, след попълването бюлетините ще се сканират, а устройството ще ги отчита едва, след като се установи, че бюлетината е правилно попълнена. Така ще се избегнат грешките точно както при попълването на фиш от тотото.

“Мое лично мнение е, че хартиени бюлетини следва да има. Не само с оглед, ако спре тока, например какво се случва с машините, а с оглед на избиратели, които не желаят да гласуват с машини. Такова мнение към момента изразяват и голяма част от колегите от работната група, а и много избиратели споделят притесненията си от машинното гласуване по време на организираните от нас приемни”, отбеляза Александрова. Тя е категорична, че промените в Изборния кодекс трябва да станат в кратки срокове – до Великден, за да има време за техническа поръчка. “Всички искаха да има машинно гласуване – премиерът се съобрази с това и ние ще се съобразим, но тепърва предстои да коментираме начина, по който ще бъде гласувано с машини, тяхното сертифициране, съхраняването им от избори до избори и ред други въпроси”, допълни още Александрова.

От “Обединени патриоти” също не са съгласни с отпадането на хартиените бюлетини.

Темата с внедряване на машини в изборите стана особено актуална, след като миналата сряда лично премиерът Бойко Борисов нареди бърза координация с Централната избирателна комисия и вицепремиера Томислав Дончев за закупуването на машини за следващите парламентарни избори. Още тогава Дончев изрази становище, че “е глупост да поддържаме две паралелни системи – машинно и хартиено гласуване, това прави изборите безумно скъпи”. В петък обаче, след като участва в парламентарния контрол и отговори на лидера на БСП Корнелия Нинова на въпрос точно за машинното гласуване, вицепремиерът посочи пред журналисти, че за отпадането на хартиените бюлетини ще решат депутатите.

Както “Труд” вече съобщи, отпадането на хартиените бюлетини е записано в сегашния Изборен кодекс, а именно в Параграф 39, алинея 3: “След общите избори за общински съветници и кметове през 2019 г. машинното гласуване се произвежда само на избори за народни представители, на избори за президент и вицепрезидент на републиката и на избори за членове на Европейския парламент от Република България и на тези избори не се допуска гласуване с хартиени бюлетини, освен в случаите по чл. 212, ал. 5”. А въпросният член 212 ни отвежда до избирателните секции с по-малко от 300 души в списъците, при плавателните съдове или подвижните секции за социалните институции.

Проф. Михаил Константинов вече предупреди пред “Труд”, че машинното гласуване в Европа не се прилага, а 30 на сто от гласоподавателите в България никога не са пипали компютър през живота си.

С една машина може да гласуват до 200 избиратели, а има секции от 1200 души, което ще наложи купуването на поне 15-20 000 машини, посочи междувременно вицепремиерът Томислав Дончев и определи прогнозна цена около 2000 лева за техническо устройство или около 30 млн. лева.

Пак вицепремиерът Дончев обобщи и вариантите за техническите устройства – машини за четене на бюлетината, машини за електронно гласуване и машини за електронно гласуване, които вадят хартиена разпечатка.

Към момента всички специалисти смятат, че третият вариант с хартиената отпечатка е най-добър, тъй като гласоподавателят е сигурен във вота си.

 

Димитър Димитров, социолог и член на ЦИК:

Прахосничество! Ще струва 10 пъти по-скъпо!

Има огромна разлика в цените за един глас, подаден чрез машина, и един глас чрез хартия. 60 лева срещу 0,70 лева, т. нар. машинно гласуване оскъпява изборите десет пъти. Това заяви пред БНР социологът Димитър Димитров, който е и член на ЦИК. Това е вид прахосничество, заяви още Димитров. По думите му от експерименталното въвеждане на машините на по-предните избори, от 3000 технически устройства, 167 от тях не са произвели нито един глас. Това са машини, които не са били ползвани изобщо. По думите му говоренето за машинно гласуване е знак за някакъв интерес. „Има само един печеливш – това е посредникът, който ще достави машините, както и този, който ще ги произведе. Няма как да се избяга от наличието на хартиени бюлетини, за всеки случай”, каза още Димитров. “Резултатът ще е същият. Тъй като всички се страхуват от преброяването, внушават, че това са безумни шашми”, подчерта още експертът. ЦИК ще изпълни всичко, което е в закона, отбеляза още Димитър Димитров. Докладът на ЦИК за слабостите в предходните избори ще бъде готов до края на настоящата седмица, заяви в заключение експертът.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.