Виктор Орбан: Грешка е, че на ЕК й бе позволено да се превърне в независим политически субект

Унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви, че от гледна точка на природни и човешки ресурси ЕС трябва да бъде водеща сила в света, но „това, което наричаме европейски проект в момента е в застой“. Той посочи, че „това е тревожна диагноза“, информира Magyar Hírlap.

Виктор Орбан посочи, че в момента ЕС е в повратна точка – за първи път губи една от страните си членки, което може да е признак на окончателно разпадане. Министър-председателят посочи, че сред грешките довели до това е това, че на Европейската комисия й е било позволено да се превърне в независим политически субект, въпреки първоначално предоставените й правомощия. „Всеки път, когато министър-председателите не могат да постигнат консенсус, комисията въвежда задължителни мерки“, заяви Орбан, който добави, че Брюксел, заобикаляйки националните правителства, тайно поема правата, които са изключително в компетентността на страните-членки.

Според министър-председателя ЕС няма да бъде успешен, докато не бъде свързан с народите си и заедно с тях не се бори срещу различните кризи. „Институциите на ЕС са за държавите, а не обратното“, посочи Орбан, който добави, че в позициите на Съюза „е необходима разумна и решителна промяна“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа