Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Спираме мигрантите с охрана на границите, центрове извън ЕС и споразумение с Турция, отсече българският министър-председател

Премиерът Бойко Борисов си е забил брадвата в голямо дърво, да се надяваме, че ще постигне голям успех. Това каза унгарският министър-председател Виктор Орбан относно един от основните приоритети на българското европредседателство за Западните Балкани.

Еднодневната визита на Орбан протече в резиденция “Бояна”, като по молба на унгарската страна двамата премиери направиха само изявления – без обичайните журналистически въпроси. “Историческа е тежестта е на гърба на българското европредседателство, защото сега се отвори една нова врата да вземем важно решение за интеграцията на Западните Балкани в Европейския Съюз, подчерта Орбан. И пожела успех на инициативата на Борисов за решаващата среща на върха между лидерите на ЕС и страните от региона, която е фиксирана за месец май.

Орбан заяви категорично, че страната ни трябва да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство, но не е. Той вметна, че ако се налага, границите на Шенген могат да бъдат преместени. И връчи на Борисов унгарско предложение за кризата с мигрантите.

Борисов лаконично отбеляза, че то ще бъде разгледано. Но отсече, че проблемът с бежанците минава през силна охрана на границите, ново споразумение с Турция и хотспотове или центрове, но извън границите на ЕС, за да може след приключване на конфликтите, хората да се върнат в страните си. “Ако ние гарантираме тези три точки - охрана на външната граница, хотспотове, споразумения със съседите, в България дискусията ще върви много по-лесно”, каза Борисов на унгарския си колега. Както вече “Труд” съобщи, днес Борисов ще приеме в резиденция “Бояна” и федералния канцлер на Австрия Себастиан Курц.

Коментари

Задължително поле