Виктор Орбан, "оракулът" от Бъйле Тушнад: Речта му служи за компас

Inquam photos/ Laszlo Beliczay

Унгарският премиер Виктор Орбан е в Румъния за събитие на на Летния университет "Тушваньош" в град Бъйле Тушнад в окръг Харгита в Източна Трансилвания и ще произнесе реч в събота (27 юли). Освен актуалните политически предизвикателства и оценката на ситуацията, речите на Виктор Орбан в "Тушваньош" се характеризират с представяне на стратегията за бъдещето. Премиерът на Унгария вече традиционно говори в последния ден на безплатния университет, към който обикновено има голям интерес.

Там унгарският министър-председател редовно споделя своите мисли относно управлението и изготвянето на стратегия. "Оценката може да служи и като компас не само за политическите актьори, но и за избирателите", пише Magyar Nemzet, цитирана и от Digi24. 

Планове до 2040 година

В речта си миналата година Орбан подчерта, че живеем в особено опасен период от историята на човечеството, това са годините на големи промени. Както каза, балансът на силите в света се е променил и сега търпим сериозните последствия от това. Той посочи, че Китай е разместил баланса в световен мащаб и това е стар страх на Западния свят. Унгарският премиер подчерта, че никога не е имало толкова бърза и тектонична промяна в глобалния баланс, в която живеем днес.

Оценявайки Европейския съюз, Виктор Орбан заяви, че хората имат чувството, че ЕС е измъчван от безпокойство и че се чувстват сигурни. "Той смята, че основният ни закон е в основата на конфликтите между съюза и страните ни, тъй като ЕС отхвърля християнското наследство, провежда обмен на население и провежда ЛГБТК кампания срещу приятелски настроените към семейството нации", заяви Орбан тогава. Според него в Европа се е създала своеобразна политическа класа, която не носи отговорност и вече няма нито християнски, нито демократични убеждения. 

"Ние не искаме всички да имат една и съща вяра или да живеят един и същ семеен живот или да участват в едни и същи празници. Ние обаче настояваме, че имаме общ дом, общ език, обща култура и обществена сфера, които трябва да бъдат защитени на всяка цена. Затова няма да правим компромиси и да отстъпваме, ще си отстояваме правата. Не се поддаваме на политическо или икономическо изнудване", казва дословно унгарският премиер. 

В речта си в Тушваньош Виктор Орбан говори за перспективите на унгарската икономика в допълнение към оценката си за световната политическа ситуация. Той каза, че за три години сме се сблъскали с два метеора: първо през 2020 г. с Covid-19 който избегнахме, но войната през 2022 г. ни отклони от курса. Ръководителят на правителството в Унгария отбеляза също, че ако всичко е направено както трябва, той вече може да говори за плановете между 2030 и 2040 г. в Летния университет 2024.

Местни успехи

През 2022 г., след тригодишна пауза заради коронавируса, Виктор Орбан отново говори пред публиката на Летния университет "Тушваньош". Той посочи, че от 2019 г. светът е навлязъл в десетилетието на войни и опасности, а стълбовете на западната цивилизация, за които се смяташе, че са непоклатими, са отслабнали. Министър-председателят на Унгария вече прогнозира последното развитие три години по-рано, когато предупреди за отслабването на европейската конкурентоспособност поради либералната политика. 

Той заяви, че световната политическа ситуация е неблагоприятна и Унгария е изправена едновременно пред няколко предизвикателства: на първо място остава населението, следвано от миграцията и опитът за обмен на европейско население, а третата най-опасна опасност е нарастването на джендър идеологията на Запад. Четвъртата е войната, а след нея идва очертаващата се енергийна криза. Ужасът на европейската и международната икономическа рецесия е тясно свързан с това. 

ЕС, като кола със спукани гуми на четирите колела

Орбан обаче обяви и изход, план за действие, говори и за стратегическите планове на правителството. Той подчерта, че няма реалистичен шанс за мир до 2024 г. – американските президентски избори – и сравни стратегията на Европейския съюз за справяне с конфликта с тази на кола със спукани гуми на четирите колела. По думите му, затова ЕС се нуждае от нова визия, а Унгария се нуждае от стъпки, които да гарантират успеха й на местно ниво, за да остане извън глобалната криза.

"Нелиберална" демокрация

Преди това, през 2019 г., Виктор Орбан говори за факта, че унгарската нация има способности да се защитава, че върви по обнадеждаващ път и че по-нататъшното й развитие е застрашено не отвътре, а отвън. 

Той редовно прави политически прогнози в речта си в в град Бъйле Тушнад, които обикновено се сбъдват, през 2018 г. например той предсказа руско-украинската война.

"Русия вижда себе си като несигурна страна, ако не е заобиколена от конфликтни зони. Затова тя ще се стреми да създаде буферни зони около Русия, както е правила досега. Украйна е една от жертвите на това", каза преди шест години Виктор Орбан. През 2016 г. той стана първият действащ политически лидер в света, който подкрепи кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп в Бейле Тушнад, докато през 2014 г. той също говори тук за първи път за нелиберална демокрация, припомня авторът на статията.

Значението на националния суверенитет

През 2013 г. министър-председателят се позова на необходимостта от защита на националните ресурси, като подчерта значението на националния суверенитет, значението на националната конституция и приоритета на семейните политики. През 2011 г. той говори за променящата се епоха в света, както и за новото тълкуване на ролята на държавата, застъпвайки се за изграждането на общество, основано на труда, вместо такова на потреблението, а година по-късно за успешно овладяване на национално-държавната криза на централноевропейските страни.

През 2010 г. министър-председателят постави акцент върху революция от две трети и установяване на система за национално сътрудничество, която беше формулирана като противоотрова срещу спекулативния капитализъм в западен стил.

Виктор Орбан изнесе първата реч в Летния университет и студентския лагер в Бейле Тушнад през 1998 година. Тогава, като новоизбран министър-председател, той подчерта важността на членството на Унгария в НАТО, но през следващите години речите му тук се превърнаха в политически речи, състоящи се от няколко теми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа