ВиК дружествата не могат да плащат сметките си

Скъпият ток се отразява и на доставчиците на вода.

Тарифите може да бъдат увеличени

Настояват за помощ от хазната

Поскъпването на тока за бизнеса може да повлече след себе си и повишаване на цената на водата. Управителите на 22-те дъщерни дружества в „Български ВиК холдинг“ ЕАД са поставени в ситуация да не могат да плащат двойните и тройни фактури за електроенергия, които получават през последните месеци, заявиха от холдинга.

ВиК операторите, които са 51% или 100% държавна собственост, не правят изключение от бизнеса в страната, който се задъхва от галопиращите цени на електроенергията. 22-те ВиК дружества от „Български ВиК холдинг“ осигуряват питейна вода за над 4,3 млн. граждани. Те ползват електроенергия за помпените станции за питейна вода и за пречиствателните станции. Цифрите са красноречиви как рекордно скъпият ток през последните месеци се отразява на сметките, които ВиК операторите трябва да платят на доставчиците на ток.

Например „ВиК“ ЕАД – Бургас през август 2020 г. е консумирало 4254 МВтч за 601,8 хил. лв., а през август 2021 г. – 5013 МВтч за 1,34 млн. лв. „ВиК“ ЕООД – Пловдив през август 2020 г. е консумирало 5630 МВтч за 759 хил. лв., а през август 2021 г. – 5932 МВтч за 1,59 млн. лв.

Поскъпването на тока може да постави част от ВиК дружествата в ситуация да не могат да покриват пристигащите фактури за електроенергия, посочват от холдинга. Шест ВиК дружества имат договори за доставка на ток. А 11 дружества получават ток от доставчик от последна инстанция, който е по-скъп. Те са обявили обществени поръчки за избор на доставчик на ток, но някои от тях са прекратени, защото заради поскъпването на тока доставчиците не са проявили интерес.

ВиК секторът се нуждае от адекватни мерки от страна на държавата, за да продължи да осигурява водоподаване към населението, посочва от „Български ВиК холдинг“ .

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес