Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

ВиК-Шумен ще мери подадената вода в 30 точки

Снимка: Архив

ВиК-Шумен ще създаде 30 зони за измерване на количеството подадена вода в населените места от областта. Шахти с водомери ще бъдат изградени в общините Шумен, Велики Преслав, Каспичан и в селата от областта. Зони ще има в малките населени места, които ползват помпажна вода с висока себестойност, както и в селищата, където стават най-чести и трудно откриваеми аварии.

Новата система ще работи на непрекъснат режим и ще отчита водните количества и налягането в тръбите през 15 минути. Непрекъснатият процес на работа ще позволи в часовете, когато няма консумация да се отчитат загубите от течовете на вода по вътрешната водопроводна мрежа.

Замерванията в различните части на денонощието ще дадат информация за възможностите за намаляване на налягането по водопровода до допустимото в отделни части на населеното място. Това ще се извършва със специални регулатори.

Така ще се постигне локализиране на авариите и ефективно откриване на повредите, които трябва да се отстранят. Това ще доведе до намаляване загубите на вода, като при спадане на налягането с една атмосфера скритите течове намаляват с 10%.

Изготвена е схема и са определени зоните за измерване във Велики Преслав. В момента тече обследването за определяне на местата за измерване в Шумен. Следва процедурата да се извърши и в Каспичан.

Реализирането на предвидените дейности ще доведе до намаляване на загубите на вода, а това ще спести между 40 и 50 хил.лв. до края на годината. Тези средства ще бъдат реинвестирани в подобрение на ВиК-инфраструктурата, съобщават от дружеството.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете