„Вила Ямбол“ донесе най-много медали за България на престижен конкурс в Париж

От 17 наградени вина, избата прибра осем отличия, сред които две златни за червените в серията Kabile

Винената серия Kabile на „Вила Ямбол“, кръстена на античен тракийски град, спечели най-много медали от родните изби на световния конкурс Vinalies Internationales. В състезанието тази година бяха изпратени 3340 проби от 45 държави. Наградените вина са общо 1002. От тях 17 са български. Абсолютен рекордьор по призове през 2019 е серията Kabile със седем медала. Двa са златни – за Kabile Сира 2017 и Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016. Любопитна подробност е, че марката е кръстена на античен древен град Кабиле, чийто разкопки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона. На етикета на вината пък е изобразена богинята Кибела, която е смятана за покровителка на природните сили. От сребърните медали пет отново са за серията Kabile: за розето, за Мерло Резерва, за Каберне Совиньон Резерва, за Шардоне и за Мавруд и Каберне Совиньон. Другото сребърно отличие е за тероарното вино на „Вила Ямбол“ от микрорайон Болярово от Каберне Совиньон. Така за поредна година „Вила Ямбол“ е първенец по брой спечели медали – общо осем  – шест сребърни и два златни от 17 за български вина. През миналата година отличията за родни вина в Париж бяха 18 като и тогава „Вила Ямбол“ грабна най-голям брой от тях.

Състезанието Vinalies Internationales се провежда под патронажа на OIV (Международна организация по лозата и виното). За пет дни световни винени експерти се включиха в сляпата дегустация на пробите. Те са разделени в групи от 5 до 7 души, като по регламент двама от членовете на всяка комисия трябва да са французи. След сляпа дегустация на всяка една проба председателят на комисията обобщава в реално време направените коментари и, ако е необходимо, се пристъпва към дискусия докато се оформи единно мнение за виното.

В коментарите за Kabile Сира 2017 журито посочва: „Под красивата одежда в цвят тъмночервен рубин, се оставяме да бъдем съблазнени от изтънчените аромати на сладки подправки, с нотки на конфитюр от малини, вишна и виолетки“. Международните винени експерти допълват още: „вкусовите ни рецептори ликуват под въздействието на меките и гладки танини, нотките на черен шоколад и касис.“. За другото българско вино във златен медал Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2016 журито посочва: „Това вино с цвят тъмна череша ни напомня разходките в гората в търсене на горски плодове. Следва завръщане в кухнята, където приготвяме фини конфитюри с аромати на ванилия и къкрещи червени плодове, чийто аромат се разлива в цялото помещение. Вкусът е също толкова богат и приятен“.

Освен „Вила Ямбол“ на Vinalies Internationales тази година с три отличия се прибра New Bloom Winery. Две от тях са златни медали за розетата в марките Face to Face и PIXELS, актуална реколта 2018 г. Edoardo Miroglio и Domaine Boyar също са с по три отличия. Повечето българските напитки със златни медали са произведени от традиционни френски сортове, което е поредното доказателство за качеството и високото ниво, на което работят родните винари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини