Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

250-те домакинства от вилната местност Войнишко кладенче до бившите уранови мини в Сливен ще могат да ползват питейна вода от общата мрежа на града. Това стана ясно след среща на кмета Стефан Радев, управителя на държавната фирма Севдалин Рашев и представители на трите водни сдружения в местността – съобщиха от дружеството.

За целта сдруженията ще трябва сключат договори с „В и К”, като получат съгласието на всички собственици на имоти. След това от „ВиК“ ще осигурят довеждането на питейната вода. Така ще се реши многогодишен проблем със снабдяването в тази местност – казаха от дружеството.

 Изтичащата от района на мините вода.
Изтичащата от района на мините вода.

Вилната зона е създадена край мините още преди тяхното закриване. Държавната фирма „Екоинженеринг-РМ” трябваше да извърши рекултивация на района, но това не стана, въпреки отпуснатото финансиране. В местността не е имало мрежа на „ВиК”.

През 1995-99 година от общината предупредиха писмено всеки стопанин, че не се препоръчва използването на вода от района на рудника нито за стопански, нито за битови и питейни нужди.

Наскоро бяха поставени предупредителни табели.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.