Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода

Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

250-те домакинства от вилната местност Войнишко кладенче до бившите уранови мини в Сливен ще могат да ползват питейна вода от общата мрежа на града. Това стана ясно след среща на кмета Стефан Радев, управителя на държавната фирма Севдалин Рашев и представители на трите водни сдружения в местността – съобщиха от дружеството.

За целта сдруженията ще трябва сключат договори с „В и К”, като получат съгласието на всички собственици на имоти. След това от "ВиК" ще осигурят довеждането на питейната вода. Така ще се реши многогодишен проблем със снабдяването в тази местност – казаха от дружеството.

Вилната зона е създадена край мините още преди тяхното закриване. Държавната фирма „Екоинженеринг-РМ” трябваше да извърши рекултивация на района, но това не стана, въпреки отпуснатото финансиране. В местността не е имало мрежа на „ВиК”.

През 1995-99 година от общината предупредиха писмено всеки стопанин, че не се препоръчва използването на вода от района на рудника нито за стопански, нито за битови и питейни нужди.

Наскоро бяха поставени предупредителни табели.

Коментари

Задължително поле