На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Възрастни съпрузи починаха в един и същи ден след 61-годишен брак

Винената партия – най-здравата политическа структура

Формацията вече 20 години се командва от Иван Лулейски – инженер от Висшия лесотехнически институт

В България има една партия, която всички обичат и никой не я псува. В нея няма отлюспване, няма изключени, няма вътрешнопартийно боричкане за постове , няма корупция, няма схеми и обръчи от фирми.

Това е Винената партия. Тя е със седалище не в столицата или друг модерен град, а в село. Ама и селото не е какво да е, а първото обявено за евросело Черниче, община Симитли.

Винената партия вече 20 години се командва от Иван Лулейски, който е инженер от Висшия лесотехнически институт по механизация и автоматизация на горското стопанство и горската промишленост. Малко тоталитарно изглежда, но на събрание членовете единодушно решили той да бъде несменяем и почетен лидер. По списъчен състав над 1200 души са тези, които редовно плащат членски внос.

“Винената партия е част от политическото многообразие в страната, но политиката не е в дневния й ред. Точно това ни съхрани като партия, а нас – като нормални и позитивни хора. Затова две десетилетия растем и хубавеем. Растем, тъй като ставаме все повече, а хубавеем благодарение на жените, които са 40% от членската ни маса. Няма нито един напуснал, нито един прогонен. Непрекъснато приемаме нови членове. Борим се да поддържаме българската духовност, да запазим човечността, добрината, уважението и усмивките си, да помогнем да има гражданско общество в страната ни, което да се бори за правата си”, разкрива целите на партията водачът Лулейски. Основната задача на него и останалите партийци е ясна и прозрачна. Да обработват добре лозята си, да правят хубаво вино и да го пият с приятели.

Дойде ли зима, паднат ли температурите, на власт идва Винената партия. Членовете й често се шегуват, че за 20 години практика са установили, че все по това време на годината през определен период идва служебен кабинет. А те са насреща и са винаги готови да поемат властта в ръцете си.

Шегата е част от живота на партийната маса и затова казват – ние никога няма да допуснем страната да се движи на автопилот, вземаме мандат за съставяне на празнично парламентарно ръководство и правителство. И с вино и добри приятели сме готови да държим ситуацията под контрол.

Активистите са убедени, че ако някога у нас се пръкне министерство на щастието или веселбата, то трябва да се даде на Винената партия.
Те гарантират, че няма да има недоволни.

“Ние и сега държим под контрол всички празници, така че имаме опит, смеят се партийните членове.

В тази партия се гордеят, че никой не се бори за власт и пари, въпреки че съвсем сериозно няколко пъти са канени да участват в местни избори.

“Ние се грижим за душата на българина, а нека професионалните политици да помислят за останалото”, казва лидерът им.

Преди 20 години, когато се учредява партията, напливът от мераклии за членство е огромен. И тогава се налага да приемат правила и устав за това кой може да стане член и как да се води организационният живот.

Така изискването става пожелателно да имаш лозе или да си винопроизводител. А най-важното изискване е кандидатът да знае да пие. Ако не падне под масата след няколко чаши, значи става. За партийни събрания или пленуми даже се дават и извинителни бележки, ако трябват за пред жената. Първите години събранията на маса все били в мъжка компания, но после решили, че за да не се развалят семейства, партийните сбирки може и да са смесени.

Така от приказки и закачки партията се разраства, хората, които искат да членуват, се множат, идват молби от цяла България, даже посланици изявили желание да станат партийни “деятели”.

“Ние имаме съпартийци на три континента – Европа, Азия и Северна Америка. Граждани на Виетнам, Грузия, Украйна, Гърция, Русия, САЩ са наши членове. В цяла България имаме наши хора, защото виното сближава и обединява”, разказва лидерът.

Всяка година се прави прием на нови членове и се раздават членски карти. Партията иначе като всички други си има герб, знаме, химн. Има си сайт и строга йерархична структура.

Конгресите пък се правят всяка година – винаги през декември. Тогава символично партията взема властта.
На конгресите лидерът се отчита пред делегатите и се очертават новите задачи. А сетне се почва веселба и най-важното – провежда се конкурс за най-добри бели и червени вина.

След това на маса производителите говорят за проблемите си, често обменят и опит за червения еликсир. Там на партийните сбирки и конгреси никой не се дели на беден или богат, обединяват ги любовта към виното и веселбата.

Затова и често лидерът Лулейски казва,че виното е най-добрият цер за душата.
“При нас няма злоба и завист. Никой не ламти за кокала.

Ние се харесваме такива, каквито сме. Пием, но с мярка. Последното е най-важно. Защото паднеш ли под масата пиян, късаш членската си книжка. Ние сме най-вече трапезна партия.
А всички трябва да знаят, че виното е напитката на боговете”, убеждава ни лидерът.

Партията върши и общественополезна дейност, отчита се водачът и разказва – даваме уроци на хората как се прави хубаво домашно вино, как се консумира, как се изтрезнява след махмурлук, правим дегустации на фестивали на червения еликсир. В партията пишат и книги, до момента са издали четири. И всички са посветени на виното.

Лулейски разказва, че книгите са полезни четива, в които се учат хората как да произвеждат качествено вино, как да се пие умерено. Какви мезета са подходящи, за протокол и етикет. Все полезни неща.

Сега партията е във вихъра си. От 1 до 14 февруари са Трифоновите празници. Партийните структури по места се организират, зарязват лозята и вдигат наздравица за успешна година и берекет.

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.