На 22 март 2018 да почерпят

Ковачев, Кючюк и Курумбашев с политически Оскари от Европарламента (СНИМКИ)

Берлин и Париж отказали да подкрепят британски санкции срещу Русия

„Фейсбук“ олекна с $60 млрд. за два дни Парламентът в Лондон и US Конгресът искат Марк Зукърбърг да даде обяснения

Борис Джонсън сравни мондиала в Русия с олимпиадата на Хитлер

23-годишен безработен е серийният бомбаджия от Тексас

За първи път показаха подземията на Мавзолея Монтират арт инсталации на мястото на съветски климатик колкото плувен басейн

Смъртоносна болест мори свинете у нас

Томислав Дончев за ЧЕЗ: Ситуацията изискваше бърза, нестандартна мярка

„Труд“ приобщи хиляди към благородна кауза Предстои благородна инициатива за абитуриенти на 24 април

Борисов се срещна с генералния секретар на европейските профсъюзи

Зоран Заев към Русия: Македония е ориентирана към НАТО

Гърция ни тараши за цигари и пиене Конфискуват автомобила при контрабанда

Тръмп и Макрон се съгласиха, че Русия е отговорна за отравянето на Скрипал

Германци, италианци и французи искат да ловуват у нас

Виновен ли е интернет за тероризма Не можете да арестувате идеите, но можете да ги омаловажите

Можем да бъдем напълно сигурни, че нападателите на Лондонския мост са притежавали смартфони и са използвали Гугъл, Ютюб, Фейсбук и Уотсап. Това е така не защото притежаването на тези неща и използването на тези услуги показва, че си терорист, а защото то показва, че си човек, живеещ на Запад в 21 век.

Когато имате нужда от изкупителна жертва, интернет винаги ще бъде на разположение. Процесът вече е познат: има нападение; точките се свързват, за да се види как техните услуги са били използвани за обучение и/или планиране; правителствата изискват “действие”; компаниите подобряват методите си за премахване на екстремистко съдържание; и очакваме следващия цикъл.

Но нищо съществено не се променя. Въпросът е дали въобще е възможно това. Тогава какво може да се направи? Може да изглежда очевидно, но (ако цитираме известен хакер) макар да “не можете да арестувате една идея”, със сигурност можете да потиснете нейната привлекателност. Изтласкването на ИДИЛ от Мосул към пустинята ще спре нейното финансиране и гласа й. Разумно би било да не се помага на страни, които помагат на дхихадистки групировки. Тереза Мей спомена за сътрудничество със “съюзнически демократични правителства”. Но всъщност може да се започне със сътрудничество именно с недемократичните – например Саудитска Арабия. Идеите избледняват. Интернет обаче няма да изчезне.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. За всички нещастия на тази планета е виновен аллах!Този боклук е причинил смъртта на милиарди и в негово име ще продължат да загиват невинни хора.Тия дето му вярват са същински изроди,недостойни на живот.Ние БЪЛГАРИТЕ,които петстотин години бяхме клани заради него,трябва решително да се противопоставим на тази проклета религия.Да забраним изповядването на исляма и да срутим кочините,наречени джамии.Не на исляма!

    1. Ей,спри се за малко,та кметът на Лондон е мюсилманин,да не би да поскрепя терористите?Утре на изборите в Обединеното кралство избирателите ще се чудят върху по-малкото зло,за Тереза Мей дето съкрати хиляди полицаи и намали заплатите им,не посмя да въоръжи патрулиращите по улиците,а само с палки докато дойдат тези с автоматите трудно се спират идиоти с ножове или за Корбин с традиционните си леви либерални възгледи.Тъжни избори ще са.Рано или късно не само ще ги въоръжат,но ще се върнат и смъртното наказание като най-добрата превенция срещу малоумници.

  2. А иначе естествено проблемът не е в интернет,проблемът е,че Обединеното Кралство,което се славеше със своя опит в интеграцията,успешният му пример бе до падането на желязната завеса,когато масово пристигнаха хора от бедни страни,образуваха гета и загубиха желание да се борят за реализация в един динамичен свят.В последните 50 години пък най-масовото зверство бе извършено от червените кмери,които изтрепаха една трета от народа си,така че пристигащите от страни,където насилието е начин на живот,когато пристигат масово се капсулират и не могат да се впишат,а за да не вършат глупости е необходимо връщането на смъртното наказание,а при съществуващото положение без привилегии за тях в сферата на образованието,намирането на работа трудно ще ги откъснат от гетата,но смъртното наказание си е възпираща мярка и рано или късно ще прибегнат засегнатите държави към нея,другото е дълъг процес при толкова пропиляно време за интеграцията им.Холандиците като дават пожизнена пенсия на тези,които се върнат в прародината си,независимо от възрастта им,то за 20 години колко са се върнали,едва ли има стотина.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.