Виновникът за инцидента на ралито в Шумен е издирван от 5 години

Николай Георгиев от Варна се предаде сам в "Съдебна охрана"

Автомобилният състезател, който предизвика нелеп инцидент по време на рали „Мемориал Валери Великов“ в Шумен и колата му се вряза в публиката, като рани 4 души, е осъждан за документна измама и издирван от 5 години насам от правосъдието в България. Николай Христов Георгиев, който е с влязла в сила присъда от 2013 г. се предал сам във вторник, обяви на извънреден брифинг окръжния прокурор на Варна Владимир Чавдаров.

45-годишният варненец е бил признат за виновен за документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай от Варненския окръжен съд. В периода от 23 септември до 24 септември 1999 г. чрез използване на фалшиви документи е изтеглил без правно основание сумата от 79 500 щатски долара, собственост на морско лице. Ефективната му присъда влиза в сила през 2013 год.

Той е бил привлечен задочно към наказателна отговорност. Окръжната прокуратура във Варна издала ЕЗА на 23 май 2008 г., с която Георгиев е обявен и за международно издирване в страните – членки на ЕС.От Интерпол -Мадрид е засечен да се подвизава в Испания под името Наин Сабан Сабан от Югославия. След това е бил в Северен Лондон, открил банкова сметка на истинското си име и е извършил три парични превода в България, но банката е наложила запор на сумата, тъй като нямал трудов договор и видими източници на доходи. Окръжната прокуратура във Варна издава втора европейска заповед за арест на 17 октомври 2014 г., след като започнал да тече давностният срок за изпълнение на наказанието му.

Изненадващо се е предал сам в дирекция "Съдебна охрана "във Варна.

Заради инцидента в Шумен е образувано досъдебно производство срещу Николай Георгиев за причиняване на средна телесна повреда на двама от пострадалите, които блъсна в публиката на ралито.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България