Виното е вкусно и в яденето

Въпреки че св. Трифон Зарезан мина, това не пречи да си припомним, че виното става не само за пиене, но и за добавка в много ястия, предимно задушени, както и за приготвянето на сосове. Използват се и бялото – за риба, миди, скариди, пиле, и червеното – за останалите меса. Виното омекотява месото, помага то да се сготви по-бързо и му придава неповторим аромат. Освен това, то е много полезно за организма, защото е богато на антиоксиданти. Помага на сърцето, храносмилането, облекчава депресията, подсилва паметта – когато е в умерени количества, разбира се.

Скариди с бяло вино и чесън

Необходими продукти:

500 г скариди

150 мл бяло вино

2 скилидки чесън

1 дафинов лист

1/2 с.л. червен пипер

черен пипер

сол

магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете чесъна на дребно и го запържете в малко мазнина за минута-две. След това добавете скаридите, дафиновия лист, магданоза и бялото вино. Сложете сол и черен пипер на вкус. Не бива да готвите скаридите прекалено дълго време, защото може да станат жилави. След като виното заври, ги оставете за още 10-ина минути на котлона и отстранете. Оставете ги за още 5 минути да престоят в соса, за да се смесят добре вкусовете, и сервирайте.

Свинско с гъби и червено вино

Необходими продукти:

1 кг свинско филе

3 с.л. зехтин

3 с.л. масло

2 средни глави лук шалот или червен лук

350 г гъби, тънко нарязани

1 с.л. брашно

1/2 чаша сухо червено вино

1 ч.ч. пилешки бульон

3 с.л. готварска сметана

1/4 чаша нарязан пресен магданоз

сол и черен пипер, млян

Начин на приготвяне:

Нарежете месото на средно големи парчета и ги подправете със сол и черен пипер. В голям тиган загрейте зехтина с 1 с.л. масло. В топлата мазнина сложете месото и го запечатайте за около 2-3 минути, след което го обърнете и от другата страна за още 2 мин. Прехвърлете свинското в чиния.

Разтопете останалите 2 лъжици масло в същия тиган. Добавете лука, щипка сол и гответе, като разбърквате в продължение на около 30 секунди с дървена лъжица. След това добавете гъбите и гответе, докато водата им се изпари и гъбите придобият златист цвят. Прибавете брашното и виното и оставете да ври до пълно изпаряване. След това добавете пилешкия бульон и оставете сместа да се намали наполовина. Тогава идва ред и на сметаната и магданоза. Върнете месото в тигана и гответе, докато стане твърдо на допир (около 3-4 минути). Овкусете със сол и пипер и сервирайте с още магданоз.

Телешки стек с червено вино

Необходими продукти:

600 г телешко бонфиле

1 скилидка чесън

1 с.л. маслиново масло

1 с.л. краве масло

1 стрък мащерка

сол и пипер меланж на вкус

За соса

2 глави лук шалот

2 ч.ч. червено вино

1 ч.ч. порто

130 мл телешки бульон

120 г краве масло

1 стрък прясна мащерка

сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Месото се почиства от ципите и от излишната мазнина. Разрязва се на две парчета, от които се оформят стекове. Овкусява се със сол и пипер меланж. Кравето и маслиновото масло се сгорещяват и в тях за кратко се запържват намачканата скилидка чесън и мащерката. Изваждат се и се слагат стековете. Запечатват се от всички страни, като се започва със страната, където разрезът е напречно на мускулатурата. После се запичат за 7-8 минути в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор. Месото се оставя да почине за 4-5 минути, след което се разрязва. Лукът се нарязва на ситно и се сварява във виното и портото, докато сместа се редуцира на 2/3. Прибавя се прясна мащерка, налива се бульонът. Кипва се и се сваля от огъня. Слага се маслото, нарязано на кубчета, и се бърка, докато се разтопи. Овкусява се със сол и черен пипер. Месото се поднася полято със соса.

Пилешки дробчета с гъби и вино

Необходими продукти:

500 г пилешки дробчета

150 г гъби

1 глава лук

3 скилидки чесън

200 мл червено вино

100 мл телешки бульон

50 мл олио

1/4 връзка магданоз

сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Лукът и чесънът се нарязват на ситно и се запържват за кратко в сгорещеното олио. Прибавят се измитите дробчета и се разбърква. Запържват се от двете страни. Слагат се и гъбите, нарязани на шайби (без пънчетата). Когато и те се запържат, се деглазират с виното. След като течността се редуцира малко, се налива и бульонът, разбърква се и се оставя да къкри за около 2 минути. Когато сосът се сгъсти, се овкусява със сол и черен пипер. Дробчета се поднасят поръсени с наситнен магданоз.

Телешки джолан с бяло вино

Необходими продукти:

1 кг телешки джолан

50 г масло

3 глави лук

3 с.л. брашно

3 скилидки чесън

1 ч.ч. вода

2 с.л. доматено пюре

4 домата

босилек

1/2 връзка магданоз

1 ч.ч. бяло вино

1/2 ч.л. червен пипер

сол, черен пипер

Начин на приготвяне:

Нарязваме телешкия джолан, овалваме парчетата в брашно и запържваме в сгорещеното масло. Прибавяме лука и чесъна, почистени и нарязани. Когато зеленчуците се позапържат, прибавяме лъжица брашно, разбъркваме и доливаме водата с предварително размитото доматено пюре и обелените и нарязани домати. Разбъркваме добре и задушаваме 1 час. Добавяме нарязания магданоз, босилека, черния, червения пипер и сол на вкус. Изсипваме виното и готвим още 10 минути. Поднасяме с картофи.

Джобове от котлети с вино

Необходими продукти:

6 свински котлета

2 филии хляб

5 с.л. горчица

1 ч.ч. бяло вино

сол, черен пипер

магданоз

олио

Начин на приготвяне:

Всеки котлет се срязва на срещуположната част на костта така, че да се оформи джоб. Филиите се смесват с горчицата, солта, черния пипер, магданоза и малко вода. Във всеки котлет-джоб се сипва от плънката и се затваря с клечка за зъби или се зашива. Джобовете се намазват с мазнина, нареждат се в тава, посипват се със солта и черния пипер и се поливат с виното. Пекат се на 200 градуса, отначало под фолио, а после отвити, за да хванат коричка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме