Виното - поредна страст на дизайнера Атанас Парушев

Виното е поредната страст на известния дизайнер от Велико Търново Атанас Парушев. Успешният бизнесмен се слави като необикновен човек с разностранни интереси, творчески умения и огромен талант. Изявява се като вокалист на сформираната през миналата година рок група „Спейс“”, в която свирят издател, психолог, колбасар, като трима от музикантите са и общински съветници в болярския град. Атанас Парушев е намерил отговор на много житейски въпроси, но търси още познание. Това е и причината в момента отново да е студент, този път в Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”“. По образование Парушев е скулптор. Изтънчения си художествен почерк търновецът умело влага и във виното, което произвежда. Засега тази дейност му е хоби, но има потенциал да се разрасне в малък бизнес. Бутиковото му купажно вино е шедьовър, както и всяка дреха, сътворена от дизайнера.

„В двора на къщата ни в Златарица имаме малко лозе с няколко сорта грозде, което е наследство от прадядо ми. Преди години беше занемарено, но след като баща ми се пенсионира, реши да го възстанови. Започна усърдно да се рови в специализирани издания, като за основно ръководство му послужи книжка по лозарство и винопроизводство от 1936 г. Тогава аз нямах интерес, нито намерение да се захващам с такова занимание. Лозето още на втората година даде добра реколта и баща ми започна да прави вино. Вината му обаче не бяха нито хубави, нито лоши. Усещах, че нещо му липсваше на гроздовия еликсир“, разказва Атанас Парушев.

Тогава той осъзнал, че и във винопроизводството е нужно да се експериментира и да се проявява творчество.

„Виното трябва да носи характера на създателя си, да не е банално, да не е скучно. Да се подхожда с мисъл, а експериментите да се залагат в сезона. Процесът е бавен и приемствен. Това е традиция и родов занаят. Важно e питието на боговете да отлежи в бъчвата, а след това още една година в стъклени бутилки, където придобива допълнителни вкусове, и едва след две години може да се каже, че е стигнало някаква зрялост“, реди именитият търновец.

Постепенно и той се запалил по това изкуство и вече 13 години се слави със собствено производство.

„Зa дa cтaнe дoбpo виното, ocвeн кaчecтвeнo гpoздe ca нeoбхoдими oщe гpижa, любoв, чиcтoтa. Мoдaтa e гoлямo пpeдизвикaтeлcтвo, нo винoтo e нeщo paзличнo, тo e жив opгaнизъм. Рaзвивa се и се пpoмeня пocтoяннo. Когато се прави вино, е важно да се спре „зaлeзът“, т.e. напитката дa се хвaнe в нaй-дoбpия й мoмeнт. Когато виното e в нaй-гoлямaтa мy cилa, зpялocт, хapмoния, трябва да ycпeeш дa гo cъхpaниш. С тoвa e cвъpзaн пocтoянният cтpeмeж нa вceки изкусен винap“, paзкpивa тънкостите дизaйнepът.

Парушев споделя, че за него иcтинcкaта нacлaдa е дa oткpивa paзлични нoви cъчeтaния. Преди 4-5 години моделиерът и още четирима негови приятели обединили усилия за общо производство. Всеки инвестирал по малко в начинанието, увеличили количеството на материала и така получили по-добра ферментация, а това довело и до по-добро качество. Първоначално използвали от 100 до 300 килограма от сорт. Набавили и иноксови съдове с цел по-добра ферментация и останали доволни от продукцията.

„Минахме през дълъг процес. Първо се научихме да пием вино. Във всяка глътка трябва да се усеща аромат, вкус, послевкус, интензивност и съчетанието на всички елементи да дава удоволствие и наслада. С винoтo обаче нe тpябвa дa ce пpeкaлявa, зaщoтo кoгaтo човек пие много, вече нe изпитвa нacлaдa, понеже ceтивaтa ce пpитъпявaт. Удoвoлcтвиeтo oт пиeнeтo нa винo нe e cвъpзaнo c гoлямoтo кoличecтвo, a в нaмиpaнeтo нa вcички тeзи yникaлни cъчeтaния и хармонията, кoитo пpитeжaвa тo“, paзсъждава Атанас Пapyшeв.

Амбициозните винопроизводители се консултират с технолози и енолози, интересуват се и от новостите в бранша.

„На този етап това е любимо занимание и страст, може да се превърне в малък бизнес, но не и да вдигаме винпроми“, уточнява с усмивка Парушев.

Ентусиастите вече са регистрирали дружество с идеална цел, което нарекли „Винена академия Търновград“.

„В клуба всички сме аматьори, но с течение на времето израстваме. Нашето вино си има разработен етикет, подготвяме и сайт на клуба“, разкрива Парушев.

Той не крие идеята за създаване на музей на виното във Велико Търново. Екстериорът и интериорът на бъдещия дом ще са издържани в подходяща атмосфера. Там ще се съхраняват всички вина, които са участвали в дегустации през годините и които са спечелили. Освен това това ще е винен център за продукция от всички региони на страната. Ще се поддържат минимални количества от всяко вино от различните краища на България, като идеята е след много години те отново да се опитат, за да се види как евентуално се е променил вкусът, а и да се покаже историята на винената академия. „Възнамеряваме бъдещият музей на божествената напитка да стане една от атракциите на Велико Търново, да бъде част от културната програма и туристическите маршрути на старата столица“, уточнява Парушев, който е и общински съветник от ГЕРБ в местния парламент.

„Академиците“ замислят и създаването на център, в който освен дегустация и консумация да се провежда и обучение. В него ще са добре дошли всички, които искат да получат по-висока винена култура. Ще бъдат канени експерти по производство и оценяване на вина, както и представители на хранително-вкусовата промишленост. „Целта е да помагаме в развитието на винената култура, да даваме безпристрастна оценка кое вино къде се намира в класацията на българските вина“, реди Парушев.

Той подчертава, че с група съветници начело с издателя Нейко Генчев вече подготвят две програми - за краткосрочно и дългосрочно развитие на туризма като индустрия на старопрестолния град. Предстоят обсъждания с експерти и работещи в областта на ресторантьорството, хотелиерството, културата, с историци, с общинската администрация.

„Програмите ще са готови максимум до една година и тогава ще ги предложим на общинската управа за реализация“, споделя Парушев.

С не по-малка любов и хъс търновецът с широка усмивка развива и модния бизнес.

Парушев облича германски авиатори и родни шоузвезди. От години заклет фен му е емблемата на българската естрада Васил Найденов, който си поръчва в търновското ателие сценични тоалети. Моделиерът шие и официални мъжки и дамски костюми за световноизвестни културисти. Заради специфичните пропорции на телата си спортистите от Германия, Австрия, Русия, поръчват изработката на индивидуални облекла. С марката „Парушев“ са още екстравагантни дамски костюми, както и сака от естествена кожа.

„Освен че работим усилено за износ, напоследък сериозно наблягаме и на вътрешния пазар. Занапред ще развиваме ушиването на дрехи по мярка по индивидуална поръчка. Тази услуга е по-трудоемка, но ще удовлетворяваме конкретните вкусове на клиентите. Разработваме и малки колекции облекла, тенденциите са за повече свежест с пъстри цветове и с акценти - копчета, кожени детайли, смели съчетания на багри и материи. Това придава на облеклата индивидуалност и те създават оптимистично настроение“, разкрива новостите в модните си изяви Атанас Парушев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи