На 21 април 2018 да почерпят

Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Виното – поредна страст на дизайнера Атанас Парушев

Атанас Парушев с приятели ценители на хубавото вино. Снимки личен архив

Виното е поредната страст на известния дизайнер от Велико Търново Атанас Парушев. Успешният бизнесмен се слави като необикновен човек с разностранни интереси, творчески умения и огромен талант. Изявява се като вокалист на сформираната през миналата година рок група „Спейс“”, в която свирят издател, психолог, колбасар, като трима от музикантите са и общински съветници в болярския град. Атанас Парушев е намерил отговор на много житейски въпроси, но търси още познание. Това е и причината в момента отново да е студент, този път в Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”“. По образование Парушев е скулптор. Изтънчения си художествен почерк търновецът умело влага и във виното, което произвежда. Засега тази дейност му е хоби, но има потенциал да се разрасне в малък бизнес. Бутиковото му купажно вино е шедьовър, както и всяка дреха, сътворена от дизайнера.

Парушев в работен момент
Парушев в работен момент

„В двора на къщата ни в Златарица имаме малко лозе с няколко сорта грозде, което е наследство от прадядо ми. Преди години беше занемарено, но след като баща ми се пенсионира, реши да го възстанови. Започна усърдно да се рови в специализирани издания, като за основно ръководство му послужи книжка по лозарство и винопроизводство от 1936 г. Тогава аз нямах интерес, нито намерение да се захващам с такова занимание. Лозето още на втората година даде добра реколта и баща ми започна да прави вино. Вината му обаче не бяха нито хубави, нито лоши. Усещах, че нещо му липсваше на гроздовия еликсир“, разказва Атанас Парушев.

Тогава той осъзнал, че и във винопроизводството е нужно да се експериментира и да се проявява творчество.

„Виното трябва да носи характера на създателя си, да не е банално, да не е скучно. Да се подхожда с мисъл, а експериментите да се залагат в сезона. Процесът е бавен и приемствен. Това е традиция и родов занаят. Важно e питието на боговете да отлежи в бъчвата, а след това още една година в стъклени бутилки, където придобива допълнителни вкусове, и едва след две години може да се каже, че е стигнало някаква зрялост“, реди именитият търновец.

Постепенно и той се запалил по това изкуство и вече 13 години се слави със собствено производство.

„Зa дa cтaнe дoбpo виното, ocвeн кaчecтвeнo гpoздe ca нeoбхoдими oщe гpижa, любoв, чиcтoтa. Мoдaтa e гoлямo пpeдизвикaтeлcтвo, нo винoтo e нeщo paзличнo, тo e жив opгaнизъм. Рaзвивa се и се пpoмeня пocтoяннo. Когато се прави вино, е важно да се спре „зaлeзът“, т.e. напитката дa се хвaнe в нaй-дoбpия й мoмeнт. Когато виното e в нaй-гoлямaтa мy cилa, зpялocт, хapмoния, трябва да ycпeeш дa гo cъхpaниш. С тoвa e cвъpзaн пocтoянният cтpeмeж нa вceки изкусен винap“, paзкpивa тънкостите дизaйнepът.

Широко скроеният и талантлив търновец често се изявява и като изкусен кулинар.
Широко скроеният и талантлив търновец често се изявява и като изкусен кулинар.

Парушев споделя, че за него иcтинcкaта нacлaдa е дa oткpивa paзлични нoви cъчeтaния. Преди 4-5 години моделиерът и още четирима негови приятели обединили усилия за общо производство. Всеки инвестирал по малко в начинанието, увеличили количеството на материала и така получили по-добра ферментация, а това довело и до по-добро качество. Първоначално използвали от 100 до 300 килограма от сорт. Набавили и иноксови съдове с цел по-добра ферментация и останали доволни от продукцията.

„Минахме през дълъг процес. Първо се научихме да пием вино. Във всяка глътка трябва да се усеща аромат, вкус, послевкус, интензивност и съчетанието на всички елементи да дава удоволствие и наслада. С винoтo обаче нe тpябвa дa ce пpeкaлявa, зaщoтo кoгaтo човек пие много, вече нe изпитвa нacлaдa, понеже ceтивaтa ce пpитъпявaт. Удoвoлcтвиeтo oт пиeнeтo нa винo нe e cвъpзaнo c гoлямoтo кoличecтвo, a в нaмиpaнeтo нa вcички тeзи yникaлни cъчeтaния и хармонията, кoитo пpитeжaвa тo“, paзсъждава Атанас Пapyшeв.

Амбициозните винопроизводители се консултират с технолози и енолози, интересуват се и от новостите в бранша.

„На този етап това е любимо занимание и страст, може да се превърне в малък бизнес, но не и да вдигаме винпроми“, уточнява с усмивка Парушев.

Ентусиастите вече са регистрирали дружество с идеална цел, което нарекли „Винена академия Търновград“.

„В клуба всички сме аматьори, но с течение на времето израстваме. Нашето вино си има разработен етикет, подготвяме и сайт на клуба“, разкрива Парушев.

Той не крие идеята за създаване на музей на виното във Велико Търново. Екстериорът и интериорът на бъдещия дом ще са издържани в подходяща атмосфера. Там ще се съхраняват всички вина, които са участвали в дегустации през годините и които са спечелили. Освен това това ще е винен център за продукция от всички региони на страната. Ще се поддържат минимални количества от всяко вино от различните краища на България, като идеята е след много години те отново да се опитат, за да се види как евентуално се е променил вкусът, а и да се покаже историята на винената академия. „Възнамеряваме бъдещият музей на божествената напитка да стане една от атракциите на Велико Търново, да бъде част от културната програма и туристическите маршрути на старата столица“, уточнява Парушев, който е и общински съветник от ГЕРБ в местния парламент.

„Академиците“ замислят и създаването на център, в който освен дегустация и консумация да се провежда и обучение. В него ще са добре дошли всички, които искат да получат по-висока винена култура. Ще бъдат канени експерти по производство и оценяване на вина, както и представители на хранително-вкусовата промишленост. „Целта е да помагаме в развитието на винената култура, да даваме безпристрастна оценка кое вино къде се намира в класацията на българските вина“, реди Парушев.

Той подчертава, че с група съветници начело с издателя Нейко Генчев вече подготвят две програми – за краткосрочно и дългосрочно развитие на туризма като индустрия на старопрестолния град. Предстоят обсъждания с експерти и работещи в областта на ресторантьорството, хотелиерството, културата, с историци, с общинската администрация.

„Програмите ще са готови максимум до една година и тогава ще ги предложим на общинската управа за реализация“, споделя Парушев.

С не по-малка любов и хъс търновецът с широка усмивка развива и модния бизнес.

Парушев облича германски авиатори и родни шоузвезди. От години заклет фен му е емблемата на българската естрада Васил Найденов, който си поръчва в търновското ателие сценични тоалети. Моделиерът шие и официални мъжки и дамски костюми за световноизвестни културисти. Заради специфичните пропорции на телата си спортистите от Германия, Австрия, Русия, поръчват изработката на индивидуални облекла. С марката „Парушев“ са още екстравагантни дамски костюми, както и сака от естествена кожа.

„Освен че работим усилено за износ, напоследък сериозно наблягаме и на вътрешния пазар. Занапред ще развиваме ушиването на дрехи по мярка по индивидуална поръчка. Тази услуга е по-трудоемка, но ще удовлетворяваме конкретните вкусове на клиентите. Разработваме и малки колекции облекла, тенденциите са за повече свежест с пъстри цветове и с акценти – копчета, кожени детайли, смели съчетания на багри и материи. Това придава на облеклата индивидуалност и те създават оптимистично настроение“, разкрива новостите в модните си изяви Атанас Парушев.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.