Виолета Желева, БСП: Разбирам личния акт на Нинова, но не е време за оставки

„Със своя вот, хората удариха шамар на управляващите и политиците изобщо. Борисов иска да се заиграе с чувствителна тема за гражданите – финансирането на партиите, като по този начин цели да компенсира всичко, което се е случвало до момента. Ако политическите партии останат без субсидии, това значи, че вървим към партия, свързана с голeмия бизнес”. Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България” Виолета Желева в БСТВ. Тя изтъкна, че от БСП не са против намаляването на субсидията, но настояват за разумен дебат, а вместо това, по думите ѝ, текстът е минал по безпрецедентно кратка процедура, в която за около седмица е бил приет на първо четене. „Ще се промени ли животът на гражданите след това? Ще се повишат ли доходите, пенсиите, ще живеят ли младите семейства добре? Естествено, че не – това е популизъм”, категорична бе Желева.

„Внесохме пакет от социални закони отново. Има нужда от реален дебат и около тези предложения. Предложихме да се намали ДДС на основни храни – изделия от брашно, месо, мляко. За лекарства също. В други европейски страни тези мерки вече дават ефект. В началото, в хазната вероятно ще има по-малко постъпления, но за сметка на това, такъв ход ще има дългосрочни резултати”, изтъкна народният представител. Желева констатира със съжаление, че хората в момента пестят от лекарства и купуват минималното необходимо. Тя засега и темата за увеличаване на ставката за нощния труд - малка стъпка, но тя трябва да се направи. „Това ще доведе до увеличаване на заплатите и на медицинските сестри, които все още протестират в цялата страна”, коментира още тя.

По повод изминалите избори за Европейски парламент, Желева заяви: „В много общини имаше контролиран вот. В секция, в община „Любимец”, област Хасково имаше 211 преференции от 211 гласа. В съседна община – 1600 преференции за кандидат на управляващите, който не е идвал в района и не е разпознаваем. Това ще се повтори с много по-голяма сила на местните избори. Трудно ще се справим с тази машина”.

„След Конгреса трябва да тръгнем по-силни към местните избори. Смятам, че оставката на Нинова не е необходима, защото резултатите не са толкова лоши – увеличихме реалните си гласове спрямо последните Европейски избори, имаме и един депутат повече. Разбирам личния акт на Корнелия Нинова, която поема отговорност, но не мисля, че е време за оставки”, заключи Желева, като посочи, че много от структурите на БСП по места са дали заявка за подкрепа на Нинова с официални позиции.

Коментари

Задължително поле