Виолончело на близо 3 века пристига със самолетен билет

След броени дни във Варна започва 4-тото издание на фестивала RADAR, който Европейска фестивална асоциация определи като „един от най-модерните и авангардни в Европа“. За поредна година организаторите избират да открият с най-впечатляващия концерт в програмата, като този път това ще се случи на 3-ти август от 20 ч. в залата на Градска художествена галерия с дуото Аня Лехнер - Франсоа Кутюрие.

Аня Лехнер, която е сред най-изявените съвременни виолончелистики пристига в България с уникалния си инструмент, който е създаден през 1728г. и за безопасното му пристигане във Варна то ще ползва личен самолетен билет, пътувайки не в багажното отделение на самолета, а до виртуозната инструменталистка, съобщиха от Hype Communication.

Двамата музиканти работят заедно в Тарковски квартет и са част от легендарния лейбъл за съвременна класическа музика – ECM, създаден от Манфред Айхер – неколкократен носител на Грами за продуцентство в класическата музика. ECM е и компанията, открила за света име като Ян Гарбарек и от своето създаване през 1969 става синоним за естетика, която балансира безгранично творчество с безкомпромисна последователност.

По време на концерта, дуото Лехнер-Кутюрие ще представи албума си Moderato Cantabile, който е колекция от авторски аранжименти върху произведенията на трима мистици, останали в периферията на музикалната история – Комитас, Гурджиев и Момпоу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България