На 21 август 2018 да почерпят

Валери Божинов разцепи Враца

Русия показа „изтребител на дронове“ Деривация-ПВО ще може да сваля както дронове, така и ракети

“Левски“ избира между естонец и наш национал

Инженерът, проектирал моста „Моранди“, сам предупредил за агресивна корозия

„Олимпик“ пали застрахователна война с Кипър Няма яснота кой ще изплати парите в България

Катастрофа с 3 коли стана на магистрала „Тракия” В болница е 29-годишна пътничка

Имаме ли право на допълнителен платен отпуск?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 август 2018

По 314 лева харчи българинът за почивка По-икономични от нас са латвийците и румънците

Двама души са арестувани във връзка със стрелбата по сградата на американското посолство в Анкара

Строят 7 детски площадки в „Младост“ Съоръженията струват 280 000 лева

Хиляди учители не достигат в страната Увеличението на заплатите цели справяне с кадровия дефицит

Евакуираха село в гръцкия полуостров Пелопонес заради горски пожар

Голяма част от София без топла вода за 10 дни Правят профилактика и ремонти на топлопреносната мрежа

Вирее ли първичният фашизъм? Нито Оруел, нито Хъксли са имали толкова богато въображение

Карикатура: Иван Кутузов-Кути, архив

Мощната реклама на неравенството прониква навсякъде

Не мисля, но се опасявам, че идеите, които те налагат като “истината за света”, подхранват една публична среда, в която първичният фашизъм лесно вирее. С други думи, стават волни или неволни съучастници в легитимирането на антидемократични идеи, питателна среда за новите разновидности на фашизма. Или както казва Умберто Еко: “Първичният фашизъм може да се завърне под най-невинни маски. Наш дълг е да го разкрием и да го посочим с пръст при всяка от появите му – всеки ден, във всяка част на света”.

Създаването на такава питателна среда, която помпа крайния национализъм, реакционния (радикален) консерватизъм, завоалирания и открит расизъм не е само резултат от горепосочените идеи. Мощната реклама на неравенството прониква навсякъде. Като например в тази невинна реклама на затворения жилищен комплекс като “най-правилния избор за живот”: “Неповторима атмосфера. Вашият живот ще бъде максимално улеснен с магазини, които предлагат чиста и здравословна храна… Затворените жилищни комплекси се охраняват 24 часа в денонощието, а достъпът на външни лица е строго регламентиран. Освен гарантирана сигурност, това ви позволява и да се почувствате като част от една общност – съседите ви най-вероятно ще споделят вашите ценности и социален статус, а това са предпоставки към създаване на топли приятелски отношения и близост”.

Да живее прекрасният нов свят, основан на естественото неравенство и разпадането на обществото на затворени общности, които, всяка у дома си, живеят щастливи и нехаят за останалите. Нито Оруел, нито Хъксли са имали толкова богато въображение…

 

(От сайта на автора)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Неравенството по-скоро напомня на призракът,бродил из Европата през 19 век и в края на 20-ти се пееше 45 години стигат,а няма по-добра сатира за комунизма от „Фермата“ на Оруел – прекарвайки една нощ в пиянство в къщата на хората/получили две каси уиски от кладницата за коня Бъкстър,за когото казали че са го пратили в санаториум/ свинете/самовъзпрогласили се за най-умни,поради което всичкото мляко е за тях/ облекли дрехите им и тръгнали изправени на задните си крака.Сменили и девиза на животните : от „Два крака са зле,четири са добре!“ станал на „Два крака са добре,четири са зле!“.Овцете както и провъзгласяването на първия девиз така и при оповестяването на втория отговорили задружно с „бееееееееееееееееее“.

    1. Требе си малоумен да не виждаш връзката между фермата и съвременната демокрация.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.