Наказаха трима агенти от ДАНС в Търново за укриване търговия с вот

Кога лекарят дава на жената хапчета да отрови съпруга си

Пентагонът разследвал сигнали за НЛО в продължение на години

Референдум за добива на природен газ в община Генерал Тошево

Учини от БАН ще протестират по време на европредседателството

Депутат и евродепутат дадоха рамо на превозвачите на кръгла маса в Симитли

Британците биха отхвърлили Брекзит, ако допитването беше сега

Хиляди мюсюлмани протестират в Джакарта срещу решението на Тръмп за Ерусалим

Пазаруване от дивана Новите „купони“ са ваучерите

С една трета по-малко са мигрантите в Германия в сравнение с 2016 г.

Съдят австралиец заради оръжейни сделки със Северна Корея

Временно е ограничено движението по „Тракия“ заради аварирал камион

Най-малко петима души са загинали в Чили вследствие на силни дъждове

Тереза Мей: Брекзит позволява да се възползваме от възможностите, които предлага света извън ЕС

Посланието на Путин: Или аз, или хаос! „Бащицата“ знае как да отговори и в крайна сметка овладява положението

Вирее ли първичният фашизъм? Нито Оруел, нито Хъксли са имали толкова богато въображение

Карикатура: Иван Кутузов-Кути, архив

Мощната реклама на неравенството прониква навсякъде

Не мисля, но се опасявам, че идеите, които те налагат като “истината за света”, подхранват една публична среда, в която първичният фашизъм лесно вирее. С други думи, стават волни или неволни съучастници в легитимирането на антидемократични идеи, питателна среда за новите разновидности на фашизма. Или както казва Умберто Еко: “Първичният фашизъм може да се завърне под най-невинни маски. Наш дълг е да го разкрием и да го посочим с пръст при всяка от появите му – всеки ден, във всяка част на света”.

Създаването на такава питателна среда, която помпа крайния национализъм, реакционния (радикален) консерватизъм, завоалирания и открит расизъм не е само резултат от горепосочените идеи. Мощната реклама на неравенството прониква навсякъде. Като например в тази невинна реклама на затворения жилищен комплекс като “най-правилния избор за живот”: “Неповторима атмосфера. Вашият живот ще бъде максимално улеснен с магазини, които предлагат чиста и здравословна храна… Затворените жилищни комплекси се охраняват 24 часа в денонощието, а достъпът на външни лица е строго регламентиран. Освен гарантирана сигурност, това ви позволява и да се почувствате като част от една общност – съседите ви най-вероятно ще споделят вашите ценности и социален статус, а това са предпоставки към създаване на топли приятелски отношения и близост”.

Да живее прекрасният нов свят, основан на естественото неравенство и разпадането на обществото на затворени общности, които, всяка у дома си, живеят щастливи и нехаят за останалите. Нито Оруел, нито Хъксли са имали толкова богато въображение…

 

(От сайта на автора)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Неравенството по-скоро напомня на призракът,бродил из Европата през 19 век и в края на 20-ти се пееше 45 години стигат,а няма по-добра сатира за комунизма от „Фермата“ на Оруел – прекарвайки една нощ в пиянство в къщата на хората/получили две каси уиски от кладницата за коня Бъкстър,за когото казали че са го пратили в санаториум/ свинете/самовъзпрогласили се за най-умни,поради което всичкото мляко е за тях/ облекли дрехите им и тръгнали изправени на задните си крака.Сменили и девиза на животните : от „Два крака са зле,четири са добре!“ станал на „Два крака са добре,четири са зле!“.Овцете както и провъзгласяването на първия девиз така и при оповестяването на втория отговорили задружно с „бееееееееееееееееее“.

    1. Требе си малоумен да не виждаш връзката между фермата и съвременната демокрация.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.