На 20 януари 2019 да почерпят

ЦСКА продаде Мауридес

Американски военни убиха 52 сомалийски ислямисти при въздушен удар

Николай Банев с писмо от следствения арест

Тайбе и ансамбълът отличени в Нощта на шампионите

Тръмп обяви, че е избрано мястото за срещата му с Ким Чен-ун

Брутален феминизъм и политкоректни глупости в „Капитан Марвел“ Новата партийна линия се спазва от Холивуд

„Битка“ под водата САЩ-Русия – 0:1 Американците се самоуспокоиха като победител след края на Студената война

17 мигранти са в неизвестност, след като лодка се преобърна край Либия

Общинските съветници от БСП питат Фандъкова защо не прилага мерките срещу замърсения въздух

„Левски“ тръгна с хикс срещу руснаци, Стоянович доволен от промените в клуба

Отмениха и забавиха около 6 700 полета заради снежните бури в САЩ

Меркел заяви, че ще направи всичко възможно Великобритания да напусне ЕС със споразумение

България екстрадира в САЩ руски хакер, обвинен в компютърни измами

Броят на загиналите при пожара около мексиканския горивопровод достигна 66

Вирее ли първичният фашизъм? Нито Оруел, нито Хъксли са имали толкова богато въображение

Карикатура: Иван Кутузов-Кути, архив

Мощната реклама на неравенството прониква навсякъде

Не мисля, но се опасявам, че идеите, които те налагат като “истината за света”, подхранват една публична среда, в която първичният фашизъм лесно вирее. С други думи, стават волни или неволни съучастници в легитимирането на антидемократични идеи, питателна среда за новите разновидности на фашизма. Или както казва Умберто Еко: “Първичният фашизъм може да се завърне под най-невинни маски. Наш дълг е да го разкрием и да го посочим с пръст при всяка от появите му – всеки ден, във всяка част на света”.

Създаването на такава питателна среда, която помпа крайния национализъм, реакционния (радикален) консерватизъм, завоалирания и открит расизъм не е само резултат от горепосочените идеи. Мощната реклама на неравенството прониква навсякъде. Като например в тази невинна реклама на затворения жилищен комплекс като “най-правилния избор за живот”: “Неповторима атмосфера. Вашият живот ще бъде максимално улеснен с магазини, които предлагат чиста и здравословна храна… Затворените жилищни комплекси се охраняват 24 часа в денонощието, а достъпът на външни лица е строго регламентиран. Освен гарантирана сигурност, това ви позволява и да се почувствате като част от една общност – съседите ви най-вероятно ще споделят вашите ценности и социален статус, а това са предпоставки към създаване на топли приятелски отношения и близост”.

Да живее прекрасният нов свят, основан на естественото неравенство и разпадането на обществото на затворени общности, които, всяка у дома си, живеят щастливи и нехаят за останалите. Нито Оруел, нито Хъксли са имали толкова богато въображение…

 

(От сайта на автора)

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Неравенството по-скоро напомня на призракът,бродил из Европата през 19 век и в края на 20-ти се пееше 45 години стигат,а няма по-добра сатира за комунизма от „Фермата“ на Оруел – прекарвайки една нощ в пиянство в къщата на хората/получили две каси уиски от кладницата за коня Бъкстър,за когото казали че са го пратили в санаториум/ свинете/самовъзпрогласили се за най-умни,поради което всичкото мляко е за тях/ облекли дрехите им и тръгнали изправени на задните си крака.Сменили и девиза на животните : от „Два крака са зле,четири са добре!“ станал на „Два крака са добре,четири са зле!“.Овцете както и провъзгласяването на първия девиз така и при оповестяването на втория отговорили задружно с „бееееееееееееееееее“.

    1. Требе си малоумен да не виждаш връзката между фермата и съвременната демокрация.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.