Искат постоянен арест за шефа на Специализираната прокуратура на Северна Македония

Секс бомба обезвредена в редакцията на „Труд“

Камери заснели предполагаемите извършители на побоя над служител на „Левски“

Снабдиха още два квартала в Търново с контейнери за стари мебели До 2500 лева е глобата за нерегламентирано изхвърляне на отпадъци

Йоанна Драгнева сподели снимки от изписването на дъщеря й

Прокуратурата подхваща продавача на „чудотворно лекарство“

МВР: Сигнали за бомби в летища и медии са изпратени и в други държави на ЕС

Ще оперират Стефан Данаилов в Бургас Проф. Андрей Йотов идва лично в "Бургасмед" да извърши интервенцията

Гала, Стефан и дъщеря му на пътешествие из Европа (СНИМКИ)

Тръмп: Всеки евреин, който гласува за демократите, показва или пълна неинформираност, или голяма нелоялност

Летищата във Варна и Бургас са получили електронни съобщения със заплахи за сигурността, няма отменени полети

Мадуро: От няколко месеца поддържаме контакти с високопоставени представители на САЩ

Градушка уби над 11 000 птици в САЩ

Възрастни съпрузи загинаха при катастрофа в Златаришко Дядото излязъл от пътя с ВАЗ

Златко Захович: Изключителни техничари!

Виртуозна българска пианистка се оказа без ЕГН в електронните регистри

Възможно ли е български гражданин да бъде заличен от регистрите в родината си? И то не кой да е, а виртуозна пианистка, която от десетилетия прославя страната ни по света? Когато се връща в България, за да изнесе майсторски класове в София и Пловдив, професор Емма Тамизиян с учудване открива, че срещу ЕГН-то й в електронните регистри просто не фигурира име, информира БНТ.

При проучването на казуса на професор Емма Тамизиян юристи ни увериха, че това съвсем не е единственият случай на необяснимо „изчезване“ поне в електронната база данни на ЕГН-та на хора, които дълго време пребивават в чужбина.

Емма Тахмизиян – виртуоз от световна класа. Още в средата на 20-те си години печели награди в трите най-престижни международни конкурси за пиано. През 1985-та, преди падането на комунистическия режим, на един от конкурсите Емма е поканена да остане в Съединените щати. Тя решава да не се върне в България, изнася концерти и специализира в „Джулиард“. После се омъжва и от тогава се връща в родината си за концерти два пъти, вече след промените – през 1995-та и през 2002-ра. Тази година се връща за трети път като освен преподаването, планира да поднови и българските си документи.

„Когато се напише моето ЕГН излиза празно поле. Просто съм заличена. Не съм се отказвала, не съм получила никаква кореспонденция, в която да се каже, че вече не съм българска гражданка. Това е нещо ужасяващо все пак в личния живот на един човек“, коментира проф. Тахмизиян.

От общината в Пловдив съветват Емма да подаде молба към Министерството на правосъдието, където да установят гражданството й.

От Регионалното министерство отговарят, че на Емма Тахмизиян е издадено ЕГН, което е вписано в т. нар. Лични регистрационни картони още през 80-те години. След това обаче този запис не е пренесен в информационните масиви. Т.е. тя не е вписана в електронния регистър, т. нар. Националната база данни на населението.

Вероятната причина, която се посочва в писмото, е, че процесът за създаване на информационните масиви е бил продължителен и бавен заради техническите възможности през миналия век. Вероятно трайното пребиваване на пианистката в чужбина и липсата на каквито и да е контакти с българската администрация е причината тя да не бъде вписана в информационните масиви.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.