Виртуозният цигулар Светлин Русев с концерт в Опера Пловдив

Виртуозният цигулар Светлин Русев ще гастролира на 9 март от 19 часа в Концертната зала на площад „Централен“ в Пловдив, където ще изпълни Концерт за цигулка №1 на Прокофиев и Симфония №6 на Шостакович заедно с оркестъра на Държавната опера под диригенството на Станислав Ушев.

Концертът му в града под тепетата е от цикъла „Майстори на цигулковото изкуство“ на Опера Пловдив.

Музикантът, който е концертмайстор на Оркестъра на Френското национално радио и на Оркестъра на Романска Швейцария, ще свири на цигулка „Страдивариус“ от 1710 г.

Светлин Русев завършва музикалното училище в Русе, където взема първите уроци по цигулка при майка си.

През 1991 г. е приет в Консерваторията в Париж, която завършва през 1998 г. От 2000 г. е концертмайстор на Овернския камерен оркестър, от 2005 г. поема и Оркестъра на Френското национално радио. През 2008 г. е избран за професор във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж.

От 2016 г. е артистичен директор на Софийската филхармония. През ноември 2016 г. е назначен за концертмайстор на престижния Оркестър на Романска Швейцария.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.