Виртуоз свири с цигулка на Паганини в Пловдив

Виртуозният музикант Разван Стойка

Виртуозният музикант Разван Стойка пристига тази седмица в Пловдив от Холандия с цигулка "Страдивариус" от 1729 година, на която е свирил и самият Николо Пaганини.

Обявеният за най-добрия цигулар в света под 30 години румънец ще изнесе концерт с оркестъра на Опера Пловдив на 4 ноември (петък) от 19 часа в Концертна зала на площад "Централен" в града под тепетата. Прочутият изпълнител е избрал да представи един от най-ценните шедьоври в цигулковата музика - Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол-минор от Макс Брух, който съчетава вълнуващ романтичен дух и бравурна виртуозност. Творбата се нарежда сред четирите най-велики немски концерта за цигулка, заедно с тези на Бетовен, Брамс и Менделсон.

Симфоничната програма от цикъл А "Майстори на цигулковото изкуство" включва още и "Фантастична симфония" на Хектор Берлиоз под диригентството на Иван Илиев.

Произхождащият от семейство на известни класически музиканти в Румъния Разван Стойка печели през 2009 г. първа награда на конкурса "Strad price" в Залцбург, който му носи като награда ценната цигулка. Стойка притежава и друг уникален инструмент, който да отговаря на техниката му - специално изработено копие на цигулка "Il Canone на" Гуарнери дел Джезу от 1723 година. През 2013 г. румънецет печели и първа награда на "Euro Broadcast" Competition, което му носи световна слава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони