Еманюел Макрон обеща увеличение на разходите за отбрана

Комисия по безопасност на движението в Благоевград с редица мерки за повишаване сигурността на пътя

Празнуваха бабинден с водосвет и ритуално миене на ръцете на лекарите в Дебелец На тържеството присъства 73-годишната Ана Тошева, която се слави като най-опитната акушерка

Франция отхвърли британска идея за мост през Ламанша

Учреден е Съветът на учените към министъра на околната среда и водите

Чешкият парламент свали депутатския имунитет на премиера Андрей Бабиш

Кое име липсва в разследването на bTV за детските градини? Лидер на „Да, България!“ записал децата си в детска градина в нарушение на правилата, партията се отплаща с подкрепа на Мариана Иванова

Николина Ангелкова: Над 61% от чуждестранните туристи у нас идват от страните от ЕС

Горещини в Австралия взеха жертви

„Галъп“: Българите не приемат домашното насилие, както и „третия пол“

Ники Хейли: Русия подкопава международните усилия срещу употребата на химически оръжия

„Славия“ взема 1, 5 млн. евро за младежки национал

Задържаха непълнолетен дилър на наркотици в София

Електронни реклами заменят предизборните плакати в Русия заради студа

Вехтории подпалили къща на изгоряла в пожар жена

Вируси повалят по 6,5 хиляди души на ден

Вирусни инфекции повалят 6,5 хиляди души на ден. Това показват официалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента болни са всеки 62-ма души на 10 000 население. Според статистиката по 45 000 души се заразяват на седмица и почти 6,5 хиляди души на ден. Най-много са болните в Габрово, Стара Загора, Кюстендил, Силистра и Ловеч.

„Не става въпрос за епидемиологична ситуация, но разболяваемостта се е повишила“, обясни пред „Труд“ доц. Атанас Мангъров, който е завеждащ на детското отделение в Инфекциозна болница в София.

Вирусите, които върлуват из страната, са от типа ентеро- и аденовируси. Заболяването протича с температура, повръщане, диария и кашлица и продължава по около 1 седмица, като най-тежко е през пърите 4-5 дни. „Най-важно е отначало да не се яде тежка храна. Трябва да се пият и много течности, за да не се дехидратира болният“, обясни още доц. Мангъров. По думите му няма смисъл от тъпченето с лекарства, защото симптомите отшумяват от само себе си.

Инкубационният период, в който се проявяват неразположенията от момента на заразяването, е около 1 седмица. Болният продължава да разпространява вируса, докато има висока температура.

По думите на доц. Мангъров усложнения настъпват в 10 до 20 на сто от случаите. За да не се стига до тях, болните трябва да стоят вкъщи и да се грижат за себе си. Специалистът уточни, че инфекцията може да се превърне в бактериална едва след шестия ден и чак тогава трябва да се прибегне до антибиотици.

Единственият начин да се предпазим от заразяване е да не посещаваме места, където има много хора, и да поддържаме добра лична хигиена, поясни доц. Мангъров.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.