Вируси повалят по 6,5 хиляди души на ден

Вирусни инфекции повалят 6,5 хиляди души на ден. Това показват официалните данни на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента болни са всеки 62-ма души на 10 000 население. Според статистиката по 45 000 души се заразяват на седмица и почти 6,5 хиляди души на ден. Най-много са болните в Габрово, Стара Загора, Кюстендил, Силистра и Ловеч.

„Не става въпрос за епидемиологична ситуация, но разболяваемостта се е повишила“, обясни пред „Труд“ доц. Атанас Мангъров, който е завеждащ на детското отделение в Инфекциозна болница в София.

Вирусите, които върлуват из страната, са от типа ентеро- и аденовируси. Заболяването протича с температура, повръщане, диария и кашлица и продължава по около 1 седмица, като най-тежко е през пърите 4-5 дни. „Най-важно е отначало да не се яде тежка храна. Трябва да се пият и много течности, за да не се дехидратира болният“, обясни още доц. Мангъров. По думите му няма смисъл от тъпченето с лекарства, защото симптомите отшумяват от само себе си.

Инкубационният период, в който се проявяват неразположенията от момента на заразяването, е около 1 седмица. Болният продължава да разпространява вируса, докато има висока температура.

По думите на доц. Мангъров усложнения настъпват в 10 до 20 на сто от случаите. За да не се стига до тях, болните трябва да стоят вкъщи и да се грижат за себе си. Специалистът уточни, че инфекцията може да се превърне в бактериална едва след шестия ден и чак тогава трябва да се прибегне до антибиотици.

Единственият начин да се предпазим от заразяване е да не посещаваме места, където има много хора, и да поддържаме добра лична хигиена, поясни доц. Мангъров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве