Франция съобщи за още 833 смъртни случая от Covid-19

Отмениха вечерния час в област Стара Загора

Ниските лихви повишават инвестициите в имоти Полша привлича много капитали

МЗ пуска Национална информационна система за борба с COVID-19

Пробват над 300 терапии за COVID-19

Българи от чужбина наемат жилища с виртуален оглед

Депутатите без заплата до края на извънредното положение

Депутатските заплати скараха партиите (обзор) Гуша за гуша и обиди на „Популист!”

Кирил Ананиев издаде заповед за забрана за влизане на чужденци в България

Отсрочват заеми на граждани до 6 месеца

Нови 636 жертви на коронавируса в Италия, но намалява броят на заразените

Министър Владислав Горанов: И работещите фирми ще ползват мярката 60/40 (обзор)

Ипотеките у нас двойно по-скъпи от еврозоната

Законно ли е да ни намалят заплатата без наше съгласие?

Райфайзенбанк дарява 190 хил. лв. Кампанията “Избери, за да помогнеш” в борбата с коронавируса

Вирусолог: Възможно е някои от нас вече да са прекарали коронавирусна инфекция

Възможно е някои от нас вече да са прекарали коронавирусна инфекция. Възможно е да има COVID-19 и в други части на страната“.

Това каза вирусологът академик Ангел Гъбов в ефира на БТВ. У нас вече има 4 потвърдени случая на коронавирус – по два в Плевен и Габрово. Според него голяма част от заболелите нямат симптоми, а инкубационният период е доста дълъг – 14 дни.

Той обясни, че пикът на коронавируса е минат в Китай, а от 106 хиляди заболели, излекуваните са 60 хиляди. 2,5% е смъртността при новия вирус, а има и препарати, които помагат в борбата с него. Един от тях, използван от китайците, е ремдезивир, произвеждан в САЩ.

От своя страна д-р Ангел Кунчев сподели: Първите двама пациенти с положителна проба за коронавирус у нас са добре и се наблюдава подобрение на състоянието им“.

„Новите двама, които са открити като контактни, са без някаква особена клиника и нямат никакви оплаквания“‘, обясни доц. Кунчев.

Този понеделник ще са готови пробите от 140-те контактни лица, които са били в досег с пациентката от Габрово, но още се очакват пробите от Плевен, които ще са поне още толкова на брой.

„Ние разширихме кръга на контактните лица не само на първите, но и на вторите случаи, в зависимост от това къде работят“, каза Кунчев.

„Целта е да се намери така наречения “нулев случай“, от който е тръгнала заразата, но това е изключително трудна задача и в повечето случаи не е възможно, но ако излязат още положителни проби, ще успеем да проследим разпространението на заразата. Така че да стигнем до извода откъде точно е дошла заразата. При всички положения е дошла отвън“, категоричен е Кунчев.

„Не трябва да се взимат мерки, които ще блокират икономиката, защото както е дошъл, коронавирусът така и ще си отиде. Едни несъразмерни и непропорционални мерки могат да доведат до тежка икономическа криза, за която има данни, че вече съществува в световен мащаб“, уточни още той.

„Налагането на карантина в болницата в Габрово няма да остави местното население без болнична помощ“, категоричен е Кунчев, който обясни, че забраните се отнасят за контактните лица със заразените, но не и към медицинският персонал, който знае как да се предпазва.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.