18 души се отзоваха на апела на болницата в Търново да дарят кръв

Румен Радев ще удостои с висши държавни отличия дейци на образованието, науката и военномедицинското дело

Пенсионер полетя от 7-ия етаж

Заловиха бракониери на калкан в Равда и Ахелой

След отлична реколта Вила Ямбол ще пусне две нови резерви от серията Kabile Избата организира празник на виното в родния си град

Николай Николов: Като разширяват “зелената зона” да гарантират и целево разходване на средствата за ремонт на инфраструктурата!

Величко, който върна чанта с пари, получи награда от кмета на Стара Загора

Служба „Военна полиция“ отчете годишната си дейност

БСП – Бургас отдаде почит на Васил Левски

Красимир Каракачанов участва във възпоменателния митинг-поклонение по повод 145-ата годишнина от гибелта на Васил Левски

Концерт-спектакълът „Възрожденски разкази“ е подарък за великотърновци по случай 140-годишнината от Освобождението Събитието е посветено и на 170-годишнината от рождението на Христо Ботев

Директорката на НИНКН подписвала като селски кмет

Задържаха мъжа, откраднал 10 гълъба и заек от пернишкия зоокът

В Бургас раздават безплатно компост

Приморско с атрактивен щанд на Ваканция и СПА Експо

Висока е активността на изборите в Холандия

Снимка: Архив

Висока е избирателната активност на изборите в Холандия. Вотът за парламент е най-непредвидимият от години в страната. Двете водещи партии – дясноцентристката на премиера Марк Рюте и крайнодясната и антиевропейска на Герт Вилдерс са с изравнени позиции.

13 милиона души имат право на глас. За да се състави правителство са необходими поне 76 гласа, това означава че страната ще има коалиционно управление от няколко партии. Хората гласуват за 150-местен парламент. Такъв е броят на депутатите за 17 млн. население, т.е. над 100 000 души избират един депутат, докато в България под 30 000 души избират един народен представител.

Битката е без прецедент за холандската политическа система – между двама десни лидери – дясноцентристкия премиер Марк Рюте и крайнодесния Герт Вилдерс, близки съюзници в миналото.

Ако партията на Герт Вилдерс спечели, тя е обещала патриотична пролет във всяка Европа. Той смята, че така ще тръгне патриотичната вълна в Европа. Освен силни популистки послания, Вилдерс е и много критичен към премиера Рюте, който напоследък загуби популярност сред хората.

Пред избирателната секция близо до холандския парламент в Хага хората чакат на дълга опашка, за да гласуват, информира БНТ. Журналистите наоколо са почти толкова, колкото и гласуващите.

Изборната бюлетина в Холандия е дълга метър и половина. Парадоксално е, че точно по-възрастните избиратели протестират, че е старомодно в 21 век да гласуват по този начин, докато младите намират тази традиция за очарователна.

Следващата седмица Холандската избирателна комисия обявява окончателните резултати. И след това започват трудните преговори за съставяне на правителство.

Организаторите са принудени да печатат допълнителни бюлетини за по-големите градове, поради високата активност.

Холандците броят ръчно бюлетините. Окончателните резултати се предполага, че ще бъдат оповестени след седмица, тъй като всичко се извършва ръчно и избирателната комисия си е дала време за спокойно преброяване.

Холандците са пътуваща нация, напускат градвете през почивните дни и затова гласуват през седмицата.

Изборите в Нидерландия се провеждат в нетрадиционен работен ден, затова пък секциите са в места като централната жп гара в Ротердам, където хората на път за работа могат да пуснат своя глас.

Всеки може да гласува в която и да е секция в общината, в която е постоянният му адрес.

Докато чакат влака, гласуването за холандците отнема само една минута, а бюлетината отива в кофа за боклук.

Някои граждани гласуват и от името на свои приятели. Упълномощаването е лесно. Агитацията продължава и в изборния ден, дори пред самата секция.

В секцията се влиза и с велосипед, и с домашен любимец. Холандците гласуват само с хартиени бюлетини.

Зам.-председателят на избирателната секция проверява самоличността на хората и сравнява с писмото за право на гласуване.

След това председателят на секцията сканира бар кода от писмото, за да регистрира гласуването, оставя писмото в архива на секцията, а гласоподавателят получава бюлетина, която попълва с червен химикал. След това я пуска в джоба.

Необичайната изборна урна на натоварено място като гарата в Ротердам се пълни толкова много, че се налага бюлетините да бъдат натъпквани с дървен уред.

Активността днес по-висока от обичайното, разказват в изборна секция пред БТВ.

Резултатите се очакват в 22 ч. наше време.

Още по темата

  1. Холандците избират нов парламент

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.