Висока избирателна активност на българите в Гърция

Снимка: Бойка Атанасова

Наши сънародници от Турция гласуват на остров Родос

Висока избирателна активност и повишен интерес към днешните европейски избори има от страна не само на постоянно живеещите българи в Гърция, но и на много български туристи и собственици на имоти, най-вече в Северна Гърция.

Както в. "Труд" съобщи в Гърция са разкрити 13 избирателни секции. Атина 3 секции, Солун, Кавала, Нея Муданя, Никити, Каламата, Родос и 4 секции на КРИТ – Ираклио, Ханя, Ретимно и Йерапетра.

Висока е избирателната активност в курорта Неа Муданя на полуостров Халкидики, където гласуват много български туристи. При заявени 70 молби до момента са гласували над 265 души. Същото е положението и в другата избирателна секция там-Никити. Поискани са допълнителни бюлетини, поради недостък на предвидените. В Кавала също активността е голяма. Към 15.00 ч. гласувалите надхвърлиха 400.

В Генералното консулство в Солун, към същия час бяха гласували 230 души. В Атина най-голямо е стълкновенето и опашки пред централната секция на площад Карайскаки в секция "Турист-сервиз", където гласувалите са над 500 души. В посолството в Атина 200 души. Изненадата идва от остров Крит, където за поредна година се отварят 4 избирателни секции. На опашките се редят не само постоянно живеещи българи там, но и български туристи.

"От 7.00 ч пред секциите започнаха да прииждат хора с желание да гласуват. Според прогнозите ни интересът е по-голям в сравнение с предишните избори през 2014 г за ЕП. Очакваме избирателна активност около 10%, което е сравнително висок процент за гласуване в чужбина", заяви председателя на сдружението на българите на о. Крит Петър Анастасов.

На остров Родос, където също има българска секция пристигнаха да гласуват българи живеещи в Турция. "Очаквахме по-голяма избирателна активност, но много от българите постоянно живеещи на острова са подали заявление да гласуват и за местните гръцки избори, които се провеждат днес и това автоматично ги изхвърля от възможността да упражнят вот за българските кандидати за ЕП. За сметка на това пристигнаха от Турция българи, които да гласуват", заяви председателя на българското дружество на остров Родос, Кольо Нанев.

Къде можете да гласувате в Гърция за български представители в изборите за Европейски парламент вижте на картата.

Коментари

Задължително поле