На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

Ролс Ройс губи клиенти сред родните милионери Броят на Поршетата в страната нарасна с 10% само за година

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 25 юни 2019

Вдигат пенсиите на 2,13 млн. българи Увеличението ще е с 5,7%, най-високата става 1200 лева

Еленко Божков: Блокът на „ТЕЦ Марица – изток 2“ няма да може да работи на въглища дълго време след пожара

Висока избирателна активност на българите в Гърция Наши сънародници от Турция гласуват на остров Родос

Снимка: Бойка Атанасова

Висока избирателна активност и повишен интерес към днешните европейски избори има от страна не само на постоянно живеещите българи в Гърция, но и на много български туристи и собственици на имоти, най-вече в Северна Гърция.

Както в. „Труд“ съобщи в Гърция са разкрити 13 избирателни секции. Атина 3 секции, Солун, Кавала, Нея Муданя, Никити, Каламата, Родос и 4 секции на КРИТ – Ираклио, Ханя, Ретимно и Йерапетра.

Висока е избирателната активност в курорта Неа Муданя на полуостров Халкидики, където гласуват много български туристи. При заявени 70 молби до момента са гласували над 265 души. Същото е положението и в другата избирателна секция там-Никити. Поискани са допълнителни бюлетини, поради недостък на предвидените. В Кавала също активността е голяма. Към 15.00 ч. гласувалите надхвърлиха 400.

В Генералното консулство в Солун, към същия час бяха гласували 230 души. В Атина най-голямо е стълкновенето и опашки пред централната секция на площад Карайскаки в секция „Турист-сервиз“, където гласувалите са над 500 души. В посолството в Атина 200 души. Изненадата идва от остров Крит, където за поредна година се отварят 4 избирателни секции. На опашките се редят не само постоянно живеещи българи там, но и български туристи.

„От 7.00 ч пред секциите започнаха да прииждат хора с желание да гласуват. Според прогнозите ни интересът е по-голям в сравнение с предишните избори през 2014 г за ЕП. Очакваме избирателна активност около 10%, което е сравнително висок процент за гласуване в чужбина“, заяви председателя на сдружението на българите на о. Крит Петър Анастасов.

На остров Родос, където също има българска секция пристигнаха да гласуват българи живеещи в Турция. „Очаквахме по-голяма избирателна активност, но много от българите постоянно живеещи на острова са подали заявление да гласуват и за местните гръцки избори, които се провеждат днес и това автоматично ги изхвърля от възможността да упражнят вот за българските кандидати за ЕП. За сметка на това пристигнаха от Турция българи, които да гласуват“, заяви председателя на българското дружество на остров Родос, Кольо Нанев.

Къде можете да гласувате в Гърция за български представители в изборите за Европейски парламент вижте на картата.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.