Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Отново предупреждение за висока лавинна опасност през следващите дни. Най-голяма е в Пирин, там вече има 30 см нов сняг, като се очаква до неделя да натрупа повече от метър. Условията са опасни, както за туристите, така и за любителите на екстремните спускания извън пистите. От Планинската спасителна служба призовават за пореден път в планината да се ходи с повишено внимание, добра екипировка и да се следи прогнозата.

Планиската обстановка в страната започва да се усложнява. Освен в Пирин, силни снеговалежи се очакват и в Рила.

"Новата снежна покривка в комбинация със силен вятър във високата част на планината, като посока западен, дава предпоставка за много висока лавинна опасност. Наистина ситуацията започва да става сложна", заяви пред БНТ директорът на ПСС Емил Нешев.

Основният апел за разумно поведение в планините е към всички, които практикуват зимни спортове.

Нешев посъветва туристите да се съобразят с новите условия и да избягват карането извън обработена писта.

А туристите, които са пеша да не излизат извън маршрутите на зимните маркировка "Съветът ни към хората е, когато предприемат в тези условия ходения във високата планина, да подходят с изключителна отговорност".

От ПСС напомнят, че инцидентите с лавини стават най-често в първия слънчев ден след снеговалежите. Преди две седмици, две млади момчета загинаха под лавина в улеите на Тодорка. Приятелите им вече са събрали близо 20 000 евро за бебетата, които останаха без бащи.

Коментари

Задължително поле