4 години за убийство на пътя и шофиране след употреба на дрога

„Омония“ уволни Ивайло Петев

Река Тунджа е повишила нивото си с 25 см в сливенския участък Към момента няма риск от разлив

Комисията за ЧЕЗ ще изслуша разузнавателните служби и Министерство на финансите

“Ер Франс” анулира полети заради стачка на персонала

Премиерът Борисов в Брюксел: Европа трябва да разполага със силни фондове за финансиране на социалните политики

Една година условно получи холандец за убийство на пътя във Варна

Румен Радев: Спасявайки сънародниците си евреи, българите отстояха и достойнството на Европа

Полицията в Кипър издирва Петев

“Левски” и ЦСКА се замерят с декларации

Роми се втурнаха на прегледи в нова здравна служба

Бойко Борисов: От 15 години се боря противозаконното отнемане на автомобил да стане кражба (СТЕНОГРАМА)

Бизнес сдружение помага на фирми да усвояват директно средства от ЕС

Гурбетчия сезира прокуратурата за измама Горнооряховецът събарял казарми от времето на Хитлер в Лайпциг и не получил нито лев

130 български общини се регистрираха за ден по инициативата на ЕС за безплатен безжичен интернет

Висше училище “Махатма Ганди” в Пловдив ще стартира с водосвет от Бачковския манастир

Сред учредителите на Международно висше училище по информатика и електронно лидерство "Махатма Ганди" в Пловдив са и съдздателите на Учебен център "Индийски институт за хардуерни технологии".

С водосвет в Бачковския манастир навръх 11 май ще бъде даден старт на най-новия проект в сферата на образованието в Пловдив – Международно висше училище по информатика и електронно лидерство “Махатма Ганди”.

На 11 май след учредително събрание и водосвет в Бачковския манастир ще бъде представен и ще започне същинската реализация и на образователния проект Международно висше училище по информатика и електронно лидерство “Махатма Ганди”.

“Може би по-точно е да се каже, че това не е само проект, а по-скоро сериозен опит за реформи в образованието, където с предлагането на “бързи уроци” със съвременен франчайз да се извършва обучение и предоставя възможност за развойна дейност в сферата на софтуерните иновации, мобилните приложения, в лабораториите за компютърни мрежи и лазерно-информационни практики”, твърдят от ръководството на “Техпарк Оптела”, на чиято територия ще бъде базирано новото висше училище.

Уникалният за българските условия специализиран образователен комплекс по информатика и компютърни науки включва няколко водещи звена и направления – Учебен център “Индийски институт за хардуерни технологии”, Колеж “Омега”, фирмата ИТ “Академия” за програмиране и хостинг, и съвместна магистратура с ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси)- София. Проектът е дългосрочен и е включен в стратегията на публичните дружества в Консорциума за технологии и информатика ДЗЗД – “Корпорация за технологии и иновации” АД, “Тех парк Оптела”, “Орфей клуб уелнес” АД и ИТ “Академия”.

Мисията и целта на проекта е нова технологична грамотност за всички съвременни хора – не само в бизнеса, а също така и в културата, образованието и изобщо в човешкото общуване и растеж.

Крайъгълният камък на глобализацията на 21-ви век бе положен в последното десетилетие на 20-и век с най-мощния качествен скок в информатиката и технологиите, които сведоха планетата до размерите на джобен компютър (смартфон).

В същото това време – последните 20-30 години, почти никой не обучава и не произвежда кадри за този променен нов бизнес модел и човешкото участие в него. Липсват специалисти за новите ИТ технологии. Необходимите професии на информатиката и новите технологии за онлайн бизнес отсъстват или са едва-едва различими в трети курс. Постъпването в новото специализирано висше учебно заведение в Пловдив ще се предхожда от безплатни лекции за обща технологична грамотност, която ще служи на студентите за добър старт в продължаващо обучение по утвърдени учебни планове.

Ще се поддържа широка гама от специализации, актуализации и курсове до 10 години след завършването и това ще става чрез дистанционен достъп, дистанционно обучение и тестове. Освен задочно обучение е крайно нужно и т.нар. “продължаващо” обучение. Ориентир са водещите и перспективни професии като технологичен евангелист в социалните мрежи, киберсигурност, информатици по роботика, дронове, криптовалути, мрежов администратор и др.

Патрон и почетен председател на новото висше училище в Пловдив ще е академик Благовест Сендов. “Идеите и иновациите на акад. Благовест Сендов в образованието ще се прилагат в проекта “Махатма Ганди”, твърдят неговите създатели, които ще проведат учредително събрание на 11 май преди водосвета в Бачковския манастир.

В МВУИЕЛ “Махатма Ганди” ще се подготвят специалисти по информатика и електронно лидерство, необходими за дигитална трансформация на индустрията, бизнеса и обществото, или професиите на бъдещето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.