Висше училище "Махатма Ганди" в Пловдив ще стартира с водосвет от Бачковския манастир

С водосвет в Бачковския манастир навръх 11 май ще бъде даден старт на най-новия проект в сферата на образованието в Пловдив - Международно висше училище по информатика и електронно лидерство "Махатма Ганди".

На 11 май след учредително събрание и водосвет в Бачковския манастир ще бъде представен и ще започне същинската реализация и на образователния проект Международно висше училище по информатика и електронно лидерство "Махатма Ганди".

"Може би по-точно е да се каже, че това не е само проект, а по-скоро сериозен опит за реформи в образованието, където с предлагането на "бързи уроци" със съвременен франчайз да се извършва обучение и предоставя възможност за развойна дейност в сферата на софтуерните иновации, мобилните приложения, в лабораториите за компютърни мрежи и лазерно-информационни практики", твърдят от ръководството на "Техпарк Оптела", на чиято територия ще бъде базирано новото висше училище.

Уникалният за българските условия специализиран образователен комплекс по информатика и компютърни науки включва няколко водещи звена и направления - Учебен център "Индийски институт за хардуерни технологии", Колеж "Омега", фирмата ИТ "Академия" за програмиране и хостинг, и съвместна магистратура с ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси)- София. Проектът е дългосрочен и е включен в стратегията на публичните дружества в Консорциума за технологии и информатика ДЗЗД - "Корпорация за технологии и иновации" АД, "Тех парк Оптела", "Орфей клуб уелнес" АД и ИТ "Академия".

Мисията и целта на проекта е нова технологична грамотност за всички съвременни хора - не само в бизнеса, а също така и в културата, образованието и изобщо в човешкото общуване и растеж.

Крайъгълният камък на глобализацията на 21-ви век бе положен в последното десетилетие на 20-и век с най-мощния качествен скок в информатиката и технологиите, които сведоха планетата до размерите на джобен компютър (смартфон).

В същото това време - последните 20-30 години, почти никой не обучава и не произвежда кадри за този променен нов бизнес модел и човешкото участие в него. Липсват специалисти за новите ИТ технологии. Необходимите професии на информатиката и новите технологии за онлайн бизнес отсъстват или са едва-едва различими в трети курс. Постъпването в новото специализирано висше учебно заведение в Пловдив ще се предхожда от безплатни лекции за обща технологична грамотност, която ще служи на студентите за добър старт в продължаващо обучение по утвърдени учебни планове.

Ще се поддържа широка гама от специализации, актуализации и курсове до 10 години след завършването и това ще става чрез дистанционен достъп, дистанционно обучение и тестове. Освен задочно обучение е крайно нужно и т.нар. "продължаващо" обучение. Ориентир са водещите и перспективни професии като технологичен евангелист в социалните мрежи, киберсигурност, информатици по роботика, дронове, криптовалути, мрежов администратор и др.

Патрон и почетен председател на новото висше училище в Пловдив ще е академик Благовест Сендов. "Идеите и иновациите на акад. Благовест Сендов в образованието ще се прилагат в проекта "Махатма Ганди", твърдят неговите създатели, които ще проведат учредително събрание на 11 май преди водосвета в Бачковския манастир.

В МВУИЕЛ "Махатма Ганди" ще се подготвят специалисти по информатика и електронно лидерство, необходими за дигитална трансформация на индустрията, бизнеса и обществото, или професиите на бъдещето.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование