Две жертви и десетки ранени при пожар в хотел в Прага (ВИДЕО)

Европа ще рециклира всички пластмасови опаковки след 2030 г.

Молдова ще иска компенсация от Русия заради „окупацията“ на Приднестровието

Спряха камионите по няколко направления заради снега

Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Висше училище „Махатма Ганди“ в Пловдив ще стартира с водосвет от Бачковския манастир

Сред учредителите на Международно висше училище по информатика и електронно лидерство "Махатма Ганди" в Пловдив са и съдздателите на Учебен център "Индийски институт за хардуерни технологии".

С водосвет в Бачковския манастир навръх 11 май ще бъде даден старт на най-новия проект в сферата на образованието в Пловдив – Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“.

На 11 май след учредително събрание и водосвет в Бачковския манастир ще бъде представен и ще започне същинската реализация и на образователния проект Международно висше училище по информатика и електронно лидерство „Махатма Ганди“.

„Може би по-точно е да се каже, че това не е само проект, а по-скоро сериозен опит за реформи в образованието, където с предлагането на „бързи уроци“ със съвременен франчайз да се извършва обучение и предоставя възможност за развойна дейност в сферата на софтуерните иновации, мобилните приложения, в лабораториите за компютърни мрежи и лазерно-информационни практики“, твърдят от ръководството на „Техпарк Оптела“, на чиято територия ще бъде базирано новото висше училище.

Уникалният за българските условия специализиран образователен комплекс по информатика и компютърни науки включва няколко водещи звена и направления – Учебен център „Индийски институт за хардуерни технологии“, Колеж „Омега“, фирмата ИТ „Академия“ за програмиране и хостинг, и съвместна магистратура с ВУЗФ (Висше училище по застраховане и финанси)- София. Проектът е дългосрочен и е включен в стратегията на публичните дружества в Консорциума за технологии и информатика ДЗЗД – „Корпорация за технологии и иновации“ АД, „Тех парк Оптела“, „Орфей клуб уелнес“ АД и ИТ „Академия“.

Мисията и целта на проекта е нова технологична грамотност за всички съвременни хора – не само в бизнеса, а също така и в културата, образованието и изобщо в човешкото общуване и растеж.

Крайъгълният камък на глобализацията на 21-ви век бе положен в последното десетилетие на 20-и век с най-мощния качествен скок в информатиката и технологиите, които сведоха планетата до размерите на джобен компютър (смартфон).

В същото това време – последните 20-30 години, почти никой не обучава и не произвежда кадри за този променен нов бизнес модел и човешкото участие в него. Липсват специалисти за новите ИТ технологии. Необходимите професии на информатиката и новите технологии за онлайн бизнес отсъстват или са едва-едва различими в трети курс. Постъпването в новото специализирано висше учебно заведение в Пловдив ще се предхожда от безплатни лекции за обща технологична грамотност, която ще служи на студентите за добър старт в продължаващо обучение по утвърдени учебни планове.

Ще се поддържа широка гама от специализации, актуализации и курсове до 10 години след завършването и това ще става чрез дистанционен достъп, дистанционно обучение и тестове. Освен задочно обучение е крайно нужно и т.нар. „продължаващо“ обучение. Ориентир са водещите и перспективни професии като технологичен евангелист в социалните мрежи, киберсигурност, информатици по роботика, дронове, криптовалути, мрежов администратор и др.

Патрон и почетен председател на новото висше училище в Пловдив ще е академик Благовест Сендов. „Идеите и иновациите на акад. Благовест Сендов в образованието ще се прилагат в проекта „Махатма Ганди“, твърдят неговите създатели, които ще проведат учредително събрание на 11 май преди водосвета в Бачковския манастир.

В МВУИЕЛ „Махатма Ганди“ ще се подготвят специалисти по информатика и електронно лидерство, необходими за дигитална трансформация на индустрията, бизнеса и обществото, или професиите на бъдещето.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.