Валентин Радев: Който премине нелегално границата, бързо го хващаме

Протести в Румъния заради отстраняването на директора на Националната дирекция за борба с корупцията

Общината в Разгради закрива местна детска градина в средата на учебната година

Евростат: На четвърто място сме в ЕС по брой убийства

Австралийският вицепремиер подава оставка в понеделник

По време на нападението в гимназията във Флорида е имало въоръжен помощник-шериф

Сблъсъци между италиански антифашисти и полиция в Торино

Над 400 мирни граждани са убити край Дамаск през последните пет дни

Пореден протест на надзирателите в Пловдив

Нов трус от 3,8 по Рихтер разлюля Асеновград

400 кг кокаин откриха в пристройка на руското посолство в Аржентина

Шофьор заби кола, пълна с туби с бензин, в болница в Кънектикът

“Милан” пак би “Лудогорец”

Борисов вечеря с лидери в Белгия Срещата се проведе в замъка Хертохинедал край Брюксел

Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Висшият експертен екологичен съвет при МОСВ одобри източния вариант за магистрала „Струма“

Снимка: АПИ, архив

Висшият експертен екологичен съвет (ВЕЕС) при МОСВ взе решение на заседанието си днес за одобряване на осъществяването на инвестиционното предложение за „Подобряване на трасето на Лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ по Източен вариант Г 10.50, съобщиха от министерството.

Предвид големия обществен интерес, при взимането на решението членовете на съвета проведоха задълбочена експертна дискусия. Те се съобразиха със значителния брой, постъпили в хода на процедурата по оценката на въздействието на околната среда (ОВОС) различни по характер становища, позиции, мнения и възражения по различните варианти на трасе. Бяха взети предвид резултатите от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти от извършените ОВОС и Оценката за съвместимост с предмета и целите за опазването на защитените зони от мрежата Натура 2000.

Процедурата по ОВОС започна през април 2015 г. Тя се проведе при стриктно спазване на всички нормативни изисквания на Закона за опазване на околната среда. Направени бяха допълнително значителен брой консултации с други ведомства, организации и институции за обективно вземане на решение предвид приоритетността на обекта и проявения голям обществен интерес.

За да подпомогнат вземането на решение, в състава на заседанието на ВЕЕС бяха включени представители на научната общност и други експерти. Заседанието на 12. 10. 2017 г. беше насрочено със заповед на министъра на околната среда и водите, съгласно Правилника за функциите, задачите и състава на ВЕЕС. В работата на заседанието участва и представител на НПО, определен според правилника.

С взетото решение по ОВОС за одобряване на Източен вариант Г 10.50 на трасе на Лот 3.2 на автомагистрала „Струма“ са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда при всичките етапи по реализацията на инвестиционното предложение.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Още по темата

 1. Регионалният министър: През 2025 г. приключваме изграждането на АМ “Хемус”, завършваме АМ “Струма” през 2023 г.

 2. Залагаме на общодържавен интерес и екологични предимства Има успешен вариант за преминаване през района на Кресненското дефиле

 3. Инж. Иван Бойков, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, пред „Труд“: Източният вариант е най-доброто решение за “Струма” Колкото повече се бави новата магистрала, толкова повече животи ще изгубим на пътя

 4. Кресна и Симитли: Магистрала незабавно – източен вариант (обзор) Над 1500 души препълниха залата в Симитли, зелени опитаха да провалят срещата в Кресна

 5. 5 напречни връзки ще имат двете трасета на пътя през Кресненското дефиле

 6. Строители и еколози на едно мнение Всички експертизи са за Източния вариант за „Струма“ В понеделник Симитли и Кресна обсъждат екооценката на лот 3.2 на автомагистралата

 7. Регионалният министър пред „Труд“: Закъснението е голямо с лот 3.2 на „Струма“

 8. Обновена Всеки трети подкрепя източния вариант на лот 3.2 от аутобана „Струма“ да се качи на Кресненското плато

 9. Ако не започнем строителството до 2018 г. Може да загубим европарите за аутобана през Кресненското дефиле

 10. Инж. Лазар Лазаров: Губим над 1,5 милиарда лева, ако не построим АМ „Струма“

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

 1. Тома Белев и неговата шайка доста време саботираха този избор, само и само да се правят на важни и да изкарат едни пари от броене на облаци и т.н.

 2. Ама кажете колко ще струва този вариант и колко другите. Това е важното за хората, защото всички ние ще ги плащаме тия милиони за изграждането на магистралата. Аз не искам заради прищевките на банка неуки некадърници, които са се самоопределили за еколози, да плащам двойно и тройно.

 3. Не ми стана ясно точно кой им плаща на тия за да пречат на нормалното прокарване на магистралата…

 4. Най-после решение за този опасен участък на магистрала “Струма”. Това можеше да се е случило преди няколко години, но платените Зелени протестъртчета не спираха да провалят строителството на магистралата.

 5. Като чуя “еколози” и “експерти” в едно изречение и ми се повдига…

Отговорете