Виталий Мутко - Недосегаемият

Доживот! На 5 декември Международният олимпийски комитет (МОК) наложи най-тежката присъда на най-силния човек в руския спорт Виталий Мутко. Вицепремиерът на Русия и бивш спортен министър е лишен завинаги от правото да участва в олимпийското движение и да посещава олимпиади. Изключването на висшия функционер е заради административната му роля в допинг скандала с подменените, унищожени и манипулирани допинг проби на руските спортисти.

След наказанието опозиционери поискаха незабавно оставката на Мутко като вицепремиер. Депутат от комунистическата партия заведе дело срещу него за уронване на престижа на страната и на руския спорт. Известен коментатор го сравни с коня на император Калигула (виж карето). Кремъл обаче негласно го подкрепя, въпреки че заради него трябва да преглътне 15 милиона долара глоба към МОК и унижението руските спортисти да се състезават под неутрален флаг на зимната олимпиада през февруари.

Мутко може да е наказан от МОК, но не и от човека, от който зависи как ще се развие кариерата му занапред - Владимир Путин. Двамата се познават от началото на 90-те години, когато по едно и също време в Санкт Петербург започват да катерят стълбата на политическата йерархия. Роденият в южния краснодарски край Мутко като млад се мести в тогавашния Ленинград, работи като корабен техник, дипломира се и прави бърза кариера в Комсомола. След промените бързо се преориентира, като се издига до заместник-кмет и началник на градския Комитет по социалните въпроси. Заедно с Путин, който е началник на Комитета по външните въпроси, участват в организацията на Игрите на добра воля през 1994 г. Това е първото голямо международно събитие в страната след разпадането на СССР.

Дали даден политик в Русия ще бъде демонтиран, не се решава от Тръмп, Меркел, Юнкер или МОК, а единствено от Путин. А Владимир Владимирович обикновено не се огъва под натиск отвън. Затова Мутко явно ще продължи да дърпа конците в руския спорт. Той изглежда недосегаем и на високия си пост във футбола – президент на Организационния комитет на световното догодина. Единствената реакция на ФИФА след наказанието от МОК бе кратко съобщение, че това няма да се отрази на подготовката на мондиала. Това първенство се очертава като поредната мощна спортна пропагандна машина на Путин - както зимните олимпийски игри в Сочи и състезанията от “Формула 1” в любимия курорт на президента.

Мутко има сериозни позиции в спортната и политическа система. От 1997-а до 2003-а е президент на футболен клуб “Зенит” (Санкт Петербург). Контролирайки огромния финансов ресурс от държавния спонсор “Газпром”, той създава силна мрежа от влияние. През 2001 г. по негова инициатива се създава днешната Висша футболна лига на Русия, на която става президент. През 2005 г. печели избора за президент на Руския футболен съюз с 96 от 99 възможни гласа от членовете на Изпълкома. По негова идея са поканени чужденците Гус Хидинк и Фабио Капело за треньори на националния отбор. Мутко стига и до Изпълкома на ФИФА, където остава до назначаването си за вицепремиер на Русия по въпросите на спорта, туризма и младежката политика през 2016 г. Преди това в продължение на 8 години е спортен министър. Днес продължава да е шеф на футбола, макар че на висши държавни служители не е позволено да заемат ръководни постове в спортни организации.

“Длъжностни престъпления на спортни мероприятия” – Мутко е добър познавач на тази материя, тъй като тя служи за тема на дипломната му работа по право. Дори изваден от олимпийското движение, той остава цар на спорта в Русия и сякаш нищо не може да му разклати трона. Нито гафове като надвишения 12 пъти лимит за разходи на първата му олимпиада като спортен министър във Ванкувър, нито допинг скандалите, нито комичните му изяви на развален английски. “Ноу криминалити” – с тези думи Мутко опитва да убеждава британски журналисти, че в Русия няма престъпност и опасност за туристите на световното. Истински хит в интернет е речта му пред ФИФА за домакинството на мондиала, която започва с думите “лет ми спик фром май харт ин инглиш” с покъртителен руски акцент. Оказа се, че е учил изказването си цели две седмици, а жена му и дъщерите му се заливали от смях при напъните му да говори на чужд език. По този повод за следващия му рожден ден Путин го изненадва със самоучител по чужди езици, а Медведев му пише нарочно поздравително писмо на развален английски.

 

Сравниха го с коня на Калигула

Известният руски спортен коментатор Василий Уткин сравни Виталий Мутко с коня Инцитат, който римският император Калигула провъзгласява за сенатор и жрец, за да му се кланят благородниците и да бъдат унижавани.

В профила си във фейсбук журналистът написа: “Калигула може да е бил извратен, но е имал чувство за хумор... Кон в сената – кич. И самоирония. Сега времената са други. Днес с Мутко трябва да се говори като с вицепремиер, да се решават държавни въпроси... Когато се разбра, че потъва, той поне можеше да опита да спаси спортистите и престижа на страната.”

 

За него

Той създаде системата за допинг

Виталий Мутко е архитектът на системата, която защитава руските спортисти от разкриване на положителни допинг проби. Той лично ме е молил да манипулирам проби, както и да открия средство, което да заличава приемането на определени забранени стимуланти и да подобрява постиженията на спортистите. Така създадох коктейл от три анаболни стероида и мартини, който Мутко лично изучи и одобри. Коктейлът е даван на спортисти по списък, за да ги предпази от положителни проби.

Григорий Родченков, инженер-химик, бивш директор на руската антидопингова лаборатория

 

Одобрил е машинациите

В периода 2011-2015 г. повече от 1000 руски състезатели от различни видове спортове са се облагодетелствали от централизираната система за прикриване на положителни допинг проби, създадена със знанието и одобрението на тогавашния спортен министър. С негово благоволение руската антидопингова лаборатория е укривала положителни проби. Извършвани са подмени и манипулации на пробите на спортистите от зимните игри в Сочи и други състезания.

Ричард Макларън, професор по право, ръководител на разследването на Световната антидопингова агенция

 

Разклати олимпийското семейство

Целенасоченото манипулиране от страна на антидопинговата система в Русия беше безпрецедентна атака, която разклати олимпийското семейство. Наложените наказания трябва да сложат край на този тъжен период в олимпийското движение. Сега трябва да се стремим към по-чисто бъдеще на спорта. Неслучайно запазихме правото на чистите руски спортисти да се състезават под неутрален флаг на зимните игри в Пьончан. Вярвам, че тези атлети ще използват своя шанс и ще представят пред света едно ново, неопетнено лице на руския спорт.

Томас Бах, президент на Международния олимпийски комитет

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети