„Витлеемската звезда“ грее над България до Бъдни вечер

Разположение на планетите Юпитер, Сатурн и някои от техните естествени спътници за 17:50 часа на 21 декември 2020 г.

Ярко небесно събитие препраща към Рождението на Христос

Юпитер и Сатурн стават едно на югоизточния хоризонт 

Явлението е видимо за около два часа след залез

Двете най-големи планети в Слънчевата система - Юпитер и Сатурн, ще греят видимо и ще могат да се наблюдават много-добре като една изключително ярка звезда в небето над България поне в дните до Бъдни вечер. Това обясни пред “Труд” доц. Евгени Овчаров, ръководител катедра “Астрономия” към Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Явлението, чийто пик бе на 21 декември, се свързва с Витлеемската звезда, описана в Библията при раждането на Иисус Христос.

Нашите астрономи уточняват, че сближаване между двете небесни тела се случва на всеки 20 години, но обикновено е на по-голямо разстояние и събитието не е толкова впечатляващо.

“Горе-долу един градус на небето е това разстояние, което е сравнимо с два лунни диска. Сега обаче разстоянието е само шест дъгови минути, което е 20% от размера на лунния диск, какъвто го виждаме от Земята”, посочи доц. Овчаров.

По думите му заради атмосферните условия днес и утре ще са добри по-добри дни за наблюдение. За целта ни трябва ясно небе в югоизточна посока малко след 18 ч. Юпитер и Сатурн ведно ще бъдат видими до 19 ч. и 17 минути, когато и техният залез или общо 2 часа и 20 минути след залеза на Слънцето.

Страната ни попада в най-добрата зона за наблюдение, като по на север и по на юг от нас видимото разстояние между планетите ще е по-голямо, уточни от своя страна пред “Труд” проф. Евгени Семков, директор на Института по астрономия към БАН.

Мнението на учените

Комета или свръхнова видели древните

Витлеемската звезда - този хипотетичен ярък обект преди 2000 години, няма връзка със съединението между Юпитер и Сатурн, каквото хипотеза тръгва от Кеплер. Днес знаем, че в началото на 7 г. пр. н. е., около 12 декември е имало такова съединение, но двете планети са били на доста голямо разстояние, обясни доц. Овчаров.

Двамата с проф. Семков от БАН смятат, че по-скоро легендата за звездата е свързана с преминаването на ярка комета или избухването на свръхнова.

Астрологът Светлана Тилкова - Алена пред “Труд”:

Изгряла е веднъж, втори път няма да има

 Епохата на Водолея властва следващите 20 века

Разположение на съзвездия и планети от Слънчевата система за част от небосвода в 17:50 часа на 21 декември 2020 г. Така изглеждаше небето за наблюдатели от България без използването на наблюдателни инструменти.

Източник: Фейсбук страница на Института по астрономия към БАН

“Витлеемската звезда е изгряла веднъж, оповестила е идването на Божия син на Земята, втори, пореден или който и да било път напред във времето, няма да има. Витлеемската звезда не е аспект на планети, били те Юпитер или Сатурн”, обясни пред “Труд” астрологът Алена.

По думите ѝ преминаването в епохата на Водолея, което също се преписва към сегашното небесно явление, е всъщност разтегливо понятие. “Моето тълкуване е, че на 20 януари 2020 година в 16.56 ч. българско време Слънцето премина във Водолей в годината на Уран, неговият управител и постави началото на ерата на Водолея, под чието влияние човечеството ще бъде в следващите близо 2150 г.. След четири години Слънцето преминава във Водолей на 20.01.2024 г., а малко след това, на 23.01.2024-а Плутон, планетата на поколенията, също преминава във Водолей и съвпада със Слънцето. Ето това е първият момент, в който дори и невярващите ще усетят мощния повей на ерата на Водолея и промените, желани или не, но подвластни и на нашите действия и кармата, която сме си сътворили”, обяснява астрологът.

По думите ѝ от януари оборотите на кърмата са ускорили многократно своето движение, тъй че вече за сторено през настоящия живот ще се плаща веднага, или ще получаваме отплатата си в рамките на този живот. “Промяната в живота на човечеството е неизбежна, но само от нас зависи да е градивна, а не рушителна”, съветва тя.

Ловчанският митрополит Гавриил пред “Труд”:

Вярваме, че краят на пандемията ще дойде

Ангелска умна сила водела мъдреците към Витлеем

“Това, което знаем от историята и писанията на светите отци, е, че Витлеемската звезда е била ангелска умна сила, която се е явила много преди раждането на Христос, за да може от далечната страна, за която се предполага, че е Персия, да дойдат тримата мъдреци и да бъдат за дните на раждането на Христос във Витлеем”, разказа пред “Труд” Ловчанският митрополит Гавриил по повод сравненията между небесните събития сега и преди 20 века и надеждата за по-добри дни.

“Ние вярваме, че краят на пандемията ще дойде, само не знаем дали ще е бърз. Но много пъти в историята е имало пандемии, които са си отивали. Естествено, имало е трудности, болни хора и жертви, но в крайна сметка нито една пандемия не е останала вечно. За Бога няма нищо невъзможно, много пъти това е едно напомняне на нас хората да променим някои неща в живота. Да потърсим Господ, вярата в Бога, да променим себе си, да се стараем да живеем с любов към Бога и хората и тогава това нещо ще си отиде. Ние живеем с вярата, че вирусът ще си отиде”, каза още владиката.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България