3-годишно дете е починало в София

Бургазлийка с фрактура на ключицата след падане в автобус

Свалиха пътник-хулиган от автобуса София-Варна Гурбетчията закачал момичета

Ротари клуб дари на Община Велико Търново проект за възстановяване на емблематичната зала във Военния клуб Театралният салон изгоря при пожар преди 5 години и от тогава е неизползваем

Правителственият „Фалкон“ с премиера Борисов на борда приземен ръчно на летище София

Търговец на гласове наказан с 11 месеца затвор условно

Велико Търново влезе като дестинация в каталозите на най-големия румънски туроператор

Деси Слава откровено за следродилната депресия Трябваше да отмине по-бързо, признава певицата

7 водещи архитектурни бюра подадоха проекти за реконструкция на пл. „Св. Неделя“

Руски военни се разположиха в американска база в Сирия (ВИДЕО)

Вандали откраднаха бастуна на Пенчо Славейков от статуята в центъра на София

Стефан Данаилов излезе от комата

Задържаха крадец на бебешка количка от жилищен вход

Владислав Горанов: Проблемът с фалшивите болнични не е само в България

Невиждани снимки на Андреа без фотошоп

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

„Витрувиански човек” е известна скица, придружена с бележки от Леонардо да Винчи, нарисувана около 1490 г. в един от неговите дневници.

От организацията „Италия Ностра” твърдят, че светлината в музея ще увреди легендарната картина

В момента „Витрувиански човек” се съхранява в специален трезор

Административният съд във Венеция разреши показването на творби на Леонардо да Винчи, сред които и „Витрувиански човек”, в Лувъра за изложба, която започва на 24 октомври.

Съдът отхвърли искането рисунката да не бъде изпращана в Париж, за което настояваха „Италия Ностра” – организация с нестопанска цел, посветена на защитата и популяризирането на историческото и художествено наследство на страната. От там бяха против заемането на творбата за експозиция във Франция – тъй като е „твърде крехка” и има риск да бъде увредена от осветлението в Лувъра, ако е изложена за по-дълъг период от време.

В момента „Витрувиански човек” се съхранява в специален трезор с контролирана температура и влажност в Галерия „Академия” във Венеция.

В жалбата си до съда от „Италия Ностра” настояваха, че „Витрувиански човек” може да бъде излаган за кратки периоди на всеки шест години – според тях, след това творбата не трябва да излиза от трезора за цяло десетилетие, тъй като тази година бе показана за по-дълго във Венеция.

Съдебните спорове заплашиха да провалят споразумение между Италия и Франция за седем творби на Леонардо, които да бъдат заети на Лувъра за изложба, отбелязваща 500 години от смъртта на гениалния художник.

Лувърът притежава пет от картините, приписвани на Леонардо. Сред останалите творби, които ще отпътуват за Лувъра, са „Битката при Ангиари” и „Поклонението на влъхвите”. И двете се съхраняват в галерия „Уфици” във Флоренция.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.