Вицеадмирал отказа да е топ съветник на Тръмп

Няма никакъв хаос в Белия дом, заяви US президентът

В нов удар за новата администрация на US президента Доналд Тръмп о.р. вицеадмирал Робърт Харуърд отклони предложението да заеме влиятелния пост съветник по националната сигурност, предаде АФП. Той се освободи в понеделник, когато ген. Майкъл Флин подаде оставка, тъй като подвел вицепрезидента Майк Пенс за съдържанието на свои разговори с руския посланик във Вашингтон.

Официално Харуърд заяви, че отказва по семейни причини и заради настоящите си финансови ангажименти в частния отбранителен сектор. Но според US медии бившият “тюлен” е недоволен заради липсата на гаранции, че Съветът за национална сигурност, а не политическият екип на Тръмп, ще командва в този орган. Негов приятел, пожелал анонимност, изтъкнал като причина и “хаоса в Белия дом”.

Самият Тръмп даде обширна пресконференция, в която отрече връзки на предизборния му екип с руски служби, защити правилния подход на Флин и заплаши да залови пускащите течове, чиято жертва стана съветникът му. Президентът изтъкна и “нулевото ниво на хаос” в администрацията си, след като и предложеният за министър на труда Андрю Пъздър се отказа от номинацията заради скандал с нелегална имигрантка, наета от него за домашна прислужница. На негово място Тръмп посочи юриста Александър Коста, републиканец от кубински произход, който може да стане първият испаноезичен член на правителството му.

Тръмп оттегли жалбата срещу съдебно решение, отменило забрана за посещения в САЩ на граждани на 7 африкански и близкоизточни страни. Но обеща идната седмица да подпише нов ограничителен указ, “имащ за цел да предпази американския народ от терористи”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка