Вицепрезидентът: България трябва да изчисли рисковете от Брекзит

Снимка: Цветан Томчев

Българската държава трябва да изчисли максимално възможните рискове от излизането на Великобритания от Европейския съюз. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова, която откри в София дискусия, посветена на 20-ата годишнина на Евроклуба към Българската търговско-промишлена палата.

По думите й каквото и да е отражението от Брекзит то няма как да не засегне страната ни, защото България е част от ЕС. Затова България трябва да бъде готова за това - от запазването на интересите на работната ръка - до статута на българските граждани, както и до конкретните бъдещи икономически и търговски отношения с Великобритания.

Предизвикателствата пред новата Европейската комисия са много, добави вицепрезидентът. Йотова е притеснена как ще се формира новата финансова рамка на ЕС. Тя припомни, че преди две години е била представена многогодишната финансова рамка. Още тогава европейските страни са се били разделили на т.нар. "приятели на кохезията" и такива, които се определят като "група на пестеливите". Все още този спор не е решен напълно.

ЕС е изправен пред доста предизвикателства - най-голямата тема е темата за сигурността. "Говорим за вътрешната сигурност, за европейска, за бежанска, за миграционна криза", заяви Илияна Йотова.

Според нея, желанието на много страни да осигурят повече средства в тези сектори, не трябва да става за сметка на кохезионната политика. Тя счита, че кохезионната политика е една от най-успешните политики. "Моето категорично мнение е, че кохезионната политика трябва да продължава да действа като философия", допълни вицепрезидентът.

Коментари

Задължително поле