Вицепрезидентът: За да имат децата бъдеще, трябва да живеят в мир

Вицепрезидентът Илияна Йотова откри в София изложба с фотографии и детски рисунки от фонда на международната асамблея „Знаме на мира“. Изложбата е посветена на 40-годишнината от провеждането на първата асамблея, а вицепрезидентът е патрон на юбилейните чествания. Това съобщиха от пресслужбата на "Дондуков 2".

„Международната асамблея „Знаме на мира“ имаше висока цел – бъдещето на децата. За да имат бъдеще, трябва да живеят в мир“, посочи в приветствието си Илияна Йотова и подчерта, че въпросът за мира и сигурността е по-актуален от всякога. Вицепрезидентът цитира данни, според които едно от десет деца по света живее в конфликтен регион, едно от двеста деца е бежанец. Само за 2018 г. около 13 хил. деца са дошли в Европа без родители, близо 15 хиляди са разселени в ЕС, 30 хил. деца са дошли в Италия, България, Испания и Гърция. „Вместо мечти, детство, игри и приятелство – децата живеят в свят на войни, бедност, заличено бъдеще“, изтъкна вицепрезидентът Йотова.

„Тази изложба е по-ценна от всеки един архив, защото тя показва света отпреди 40 години през погледа на тогавашните деца. Оттук, от българската столица София с творчеството си те изпращаха към целия свят своите послания за мир, разбирателство и приятелство“, заяви Илияна Йотова.

Вицепрезидентът поздрави Евгения Живкова и нейната фондация „Людмила Живкова – Знаме на мира“, които поддържат живи не само спомена, но и идеята на асамблеята. „Убедена съм, че такава мащабна инициатива трябва да продължи да живее, защото тя е дипломация, която успява там, където световните сили, правителствата и политиците не успяват“, подчерта Илияна Йотова.

Коментари

Задължително поле